Σελίδες

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Ο Πούτιν έθεσε το θέμα της Υπερδνειστερίας


Κατά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επέστησε την προσοχή του Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με τον πραγματικό αποκλεισμό της Υπερδνειστερίας.

Μια κατάσταση η οποία οδηγεί σε συνεχή προβλήματα στους  κατοίκους της περιοχής, αφού εμποδίζεται η μετακίνησή τους καθώς και η εμπορική και οικονομική δραστηριότητα τους,  στην περιοχή, όπως σημειώνει το Ria Novosti.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τονίστηκε ότι η Ρωσία επιζητά μια δίκαια και συνολική διευθέτηση του προβλήματος της Υπερδνειστερίας και ότι ενδιαφέρεται για την αποτελεσματική λειτουργία των συνομιλιών με τη μορφή «5+2» [Μολδαβία και Υπερδνειστερία- ως μέρη της σύγκρουσης και Ρωσία, Ουκρανία και ΟΑΣΕ ως μεσολαβητές καθώς και η ΕΕ και οι ΗΠΑ ως παρατηρητές].

Το 60% των κατοίκων της Υπερδνειστερίας είναι Ρώσοι και Ουκρανοί, οι οποίοι προσπάθησαν να βγουν από τη σύνθεση της Μολδαβίας, πριν από την κατάρρευση της ΕΕΣΔ, με την ανησυχία, ότι η Μολδαβία θα μπορούσε να ενταχθεί στη Ρουμανία.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, πέντε περιοχές  στην αριστερή όχθη του Δνείστερου που σχημάτιζαν την Υπερ-δνειστερία ανακοίνωσαν  τη δημιουργία μια δημοκρατίας στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Μολδαβία, έχοντας ως πρωτεύουσα το Τιρασπόλ.

Το 1992, μετά την αποτυχία της Μολδαβίας να λύσει το πρόβλημα με τη βία και τις ένοπλες συγκρούσεις, το Κισινάου  έχασε, πραγματικά, τον έλεγχο των περιοχών της αριστερής όχθης του Δνείστερου. Από τότε η ειρήνη στην περιοχή διευθετείται από τις ειρηνευτικές δυνάμεις.

Το Τιρασπόλ ελπίζει σε διεθνή αναγνώριση, ενώ η Μολδαβία διαθέτει την αυτονομία της Υπερδνειστερίας μέσα στο κοινό κράτος, σύμφωνα με το Κρος.


Οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας συνέλαβαν κατάσκοπο από την Υπερδνειστερία


Η υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας – СБУ, έχει υπό κράτηση έναν πράκτορα της Κα Γκε Μπε-  КГБ, της μολδαβικής δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας.

Η πληροφορία είναι από την ουκρανική «Αλήθεια», που σημειώνει ότι ο Σ. Κουζμούκ, συνελήφθη από την Αντικατασκοπεία της Ουκρανίας, κατά τη στιγμή που ερχόταν σε επαφή με ένα πολίτης της χώρας.

Ο κατάσκοπος, σημειώνει το δημοσίευμα, είχε σκοπό να δημιουργήσει ένα κανάλι για την εισαγωγή παράνομων όπλων και πυρομαχικών από την επικράτεια της Υπερδνειστερίας στην Ουκρανία, προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η κοινωνικο-πολιτική κατάσταση κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του Μαΐου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον οργανισμό СБУ.
Ο συλληφθείς είναι αξιωματικός της КГБ της Υπερδνειστερίας και στόχος τους ήταν επίσης, η συλλογή πληροφοριών για στρατιωτικές μονάδες της Ουκρανίας, την μετεγκατάστασή τους και την κατάσταση ετοιμότητας μάχης της κρατικής Υπηρεσίας Συνόρων της Ουκρανίας.

Ο κατάσκοπος παραδέχθηκε την υπαγωγή του στη σύνθεση της КГБ και είπε ότι προσπαθούσε να δημιουργήσει κύκλωμα διακίνησης όπλων στο ουκρανικό έδαφος.
Λόγω του διαβατηρίου της Μολδαβίας που είχε ο Κουζμούκ, ξεκίνησε η διαδικασία για τη μεταφορά του στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Μολδαβίας.

Νωρίτερα οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας είχαν συλλάβει ένα πολίτη στο Τσερνίκοφ, που ήταν αξιωματικός του προσωπικού της κεντρικής διεύθυνσης πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σημειώνει το δημοσίευμα.


Η Επιτροπή για την Ασφάλεια του Κράτους της Υπερδνειστερίας (КГБ), διέψευσε τις κατηγορίες των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας .
Το υπουργείο της Υπερδνειστερίας εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει  ότι ο ισχυρισμός των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας, για τη σύλληψη του Σεργκέι Κουζμούκ ως πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Υπερδνειστερίας είναι άτοπος.

Ο Κουζμούκ, ο οποίος είναι προϊστάμενος σε συνοριακό σταθμό, η μόνη του απασχόληση είναι ο έλεγχος των αυτοκινήτων και των επιβατών που διέρχονται από τα σύνορα και η επίσκεψη του σε χωριό της Ουκρανίας, οφείλονταν στην πρόθεσή του να αγοράσει έπιπλα κουζίνας, σύμφωνα με την TV7 της Μολδαβίας.

www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.