Σελίδες

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Τέσσερα χρόνια Κόμμα Ελλήνων EEMM - Η αποστολή μας: Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ

420Πριν τέσσερα χρόνια το Κόμμα των Ελλήνων ήρθε στην πολιτική επικαιρότητα ως μία επιβεβλημένη από το χρόνο αναγκαιότητα για να δώσει νέα διάσταση στον αγώνα των Ελλήνων της Αλβανίας για τη στερέωση της  επιβίωσής τους στα πατρώα εδάφη, για τη διασφάλιση της ιστορικής διαχρονικής μικρής  πατρίδας τους, για την κατοχύρωση και ανάπτυξη των δικαιωμάτων τους  μέσα σε ένα κράτος που μετά την κατάρρευση του απολυταρχικού καθεστώτος  αναζητεί  την ένταξή του στο πλευρό των ισχυρών του κόσμου αποδοκιμάζοντας το ρόλο του οικείου περίγυρου και κυρίως αποτιμώντας τον εσωτερικό παράγοντα μέρος του οποίου είναι και τα μέλη των μειονοτήτων.
Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, μετά από 23 χρόνια υποτιθέμενης ελεύθερης και δημοκρατικής ζωής βρίσκεται σήμερα στο χείλος του γκρεμού αφού το έδαφός της χάνεται καθημερινά κάτω από τα πόδια από τις ενορχηστρωμένες και διαρκείς πολιτικές αλλοίωσης καθώς και από την ανεξήγητη καθυπόταξη και βουβαμάρα της παραδοσιακής πολιτικής ηγεσίας της ίδιας της μειονότητας προς αυτές τις πολιτικές επί δύο και πλέον δεκαετίες.
Το μεγαλύτερο πλήγμα που πήρε η Εθνική Ελληνική Μειονότητα ήταν  η ουσιαστική απογύμνωσή της από την κυριότητα του εδάφους σε όλη την έκταση που διαβιούσε ιστορικά και είχε γείρει  τον πανάρχαιο ελληνικότατο πολιτισμό της, που είχε διαφυλάξει ιερή την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, που είχε περισώσει πεντακάθαρη την ελληνική μητρική γλώσσα, που είχε δώσει απειράριθμες μάχες για την επικράτηση της ελληνικής παιδείας και είχε αναδείξει  υπεράνθρωπη ανοχή στη συμβίωση με τον αλβανικό λαό προβάλλοντας την  πιο εξευγενισμένη εικόνα  του παραστάτη στην κοινωνία που ζούσε σε όλες τις εποχές.

Ο συγκερασμός της αυτόβουλης εγκατάλειψης της πατρίδας από τους ίδιους τους Βορειοηπειρώτες μετά το 1990 για μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα και οι παρεπόμενες κάθοδοι  μη γηγενών στον αμιγή χώρο επέφεραν τη γεωγραφική συρρίκνωση της μειονότητας η οποία σήμερα  στενεύει περισσότερο από την εφαρμογή του μοιραίου νόμου επιστροφής περιουσιών σε ανυπόστατους ιδιοκτήτες μέσω παρασκευασμένων δικαστικών αποφάσεων.  Αποδόθηκαν με πλαστά χαρτιά σε ψευτοϊδιοκτήτες εκτάσεις όπως το μοναστήρι των Αγίων Σαράντα, της Παναγιάς του Κώσταρι, του Αη Γιώργη στην Τσούκα, του Δριάνου στην Πάνω Δρόπολη και πολλά άλλα που ιστορικά ήταν στην κυριότητα της θρησκευτικής κοινότητας των περιοχών, πουλήθηκε όλη η ακτή των Εξαμιλίων των  Αγίων Σαράντα και μέχρι τη Χιμάρα, ενώ οι αναλογίες του ελληνικού πληθυσμού με τον αλβανικό πληθυσμό μέχρι το 1990 διατηρούνταν στο 50-50. Καθημερινά εμφανίζονται νέοι, πλαστοί μπέηδες και αγάδες που έχουν τη στήριξη των οργάνων της δικαιοσύνης και της αστυνομίας στην προσπάθειά τους να αρπάξουν εδάφη από τις αυλές των χωριών μας, από τα βουνά μας, από τα ποτάμια μας, από τα δάση μας, από τα πολιτιστικά  συγκροτήματά μας.
Η δικαιοσύνη και η τάξη της χώρας όπου ζούμε αποξενώθηκαν εντελώς από τους προβληματισμούς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αφού από τις γραμμές τους έχουν εξοστρακιστεί σχεδόν όλοι οι ΄Ελληνες. Στις περιοχές των Αγίων Σαράντα, Αργυροκάστρου, Δελβίνου, Χιμάρας που βρίσκεται και η πλειοψηφία των Ελλήνων  αραιά και που  προσλαμβάνεται ο ΄Ελληνας δικαστής ή αστυνομικός και αυτό όταν υπάρχει πολιτική παρέμβαση από άτομα της εξουσίας, ενώ υπάρχουν υποχρεώσεις της κάθε κυβέρνησης επιβαλλόμενες από τις διεθνείς συνθήκες  να εκχωρηθούν στα μέλη των μειονοτήτων θέσεις στο δημόσιο στο ποσό της αναλογίας που αντιστοιχούν στην περιοχή. 
Γίνεται πρόσφατα στα Τίρανα διαγωνισμός για την πρόσληψη αστυνομικών στα όργανα της Δημόσιας τάξης και από την Ελληνική μειονότητα δεν  κρίθηκε κανείς, ενώ υπάρχουν πολλά παιδιά ελληνικής καταγωγής  απόφοιτοι στρατιωτικής ή αστυνομικής σχολής που έχουν υποβάλλει το αίτημα για πρόκριση. Επίσης, τα δικαστήρια δεν ευνοούν τους ΄Ελληνες στις υποθέσεις τους παρότι πληρώνουν βαρύ χαράτσι. Τα πρωτοδικεία και τα εφετεία στις νότιες πόλεις της Αλβανίας απαρτίζονται στην απόλυτη πλειοψηφία από αλβανούς δικαστές προερχόμενοι και από τη μέση και βόρεια χώρα, ενώ οι ελληνικής καταγωγής μετρούνται στα δάκτυλα και δεν έχουν κανένα διοικητικό ρόλο σ’ αυτά. 
Το Κόμμα των Ελλήνων  επιμένει διαρκώς στην ποσοστιαία συμμετοχή των Ελλήνων στις δημόσιες υπηρεσίες και στο πλαίσιο των αιτημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που εξέδωσε και κοινοποίησε πριν δύο χρόνια.
Στα αιτήματα αυτά  που για πρώτη φορά μετά το 1994 συντάχτηκαν και προωθήθηκαν από έναν σοβαρό πολιτικό φορέα όπως είναι το Κόμμα των Ελλήνων,  αξιώνεται η επιθυμία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας να μονοιάσει στο φυσιολογικό της χώρο και γεωγραφικά, και κοινωνικά και εθνικά για να αναπτύξει μέσα στο πλαίσιο του αποκεντρωτικού νόμου της αυτοδιοίκησης την οικονομία του, τον πολιτισμό του και να διασφαλίσει την ασφάλειά του. Διορατικά και προσεκτικά, το Κόμμα των Ελλήνων επέμενε στην απόλυτη συμμετοχή των Ελλήνων στην απογραφή του 2011 όχι μόνο για την επισφράγιση της εθνικής καταγωγής αλλά και για την επιβεβαίωση της έντονης ύπαρξής της στον ιστορικό οικείο χώρο της. Με τη σκληρή γλώσσα των αριθμών η στατιστική υπηρεσία της Αλβανίας απαριθμεί μόνο 24 χιλιάδες ΄Ελληνες ενώ στην πραγματικότητα το πολλαπλάσιό τους  δε συμμετείχε στις εκλογές. Μετά από τρία χρόνια ήρθε η στιγμή να τελεστεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στο διοικητικό χάρτη της Αλβανίας και η Εθνική Ελληνική Μειονότητα να έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει  την ένωσή της. Όπως και στην απογραφή του πληθυσμού το Κόμμα των Ελλήνων έκανε τη νύξη προς την Ομόνοια ,το ΚΕΑΔ  και τους βουλευτές άλλων κομμάτων να κατασταλάξουμε από κοινού σε μία οριστική πρόταση για τη νέα διοικητική διαίρεση, στην πρόταση που θα είναι φερέγγυα για τη μελλοντική πορεία ανάπτυξης της μειονότητας και όχι αφορμή για τα ατομικά οφέλη των πολιτικών. Δυστυχώς δεν υπήρχε ανταπόκριση και αυτό είναι μοιραίο στην πολιτική του Βορειοηπειρωτικού πολιτισμού που αφήνουν να προσπερνάν απαρατήρητες τέτοιες ευκαιρίες ζωής.
Το Κόμμα των Ελλήνων σπεύδει να πείσει τους αρμόδιους φορείς του κράτους, τους ομογενείς διπλωμάτες, τους ξένους διπλωμάτες, τους υπεύθυνους της μεταρρύθμισης ότι το δικαίωμα της  ακεραιότητας του γεωγραφικού χώρου της μειονότητας είναι απαραβίαστος όρος του Συντάγματος της χώρας και των διεθνών συμβάσεων και κάθε προσπάθεια κατακερματισμού στοχεύει στη διάλυση και τον κατακερματισμό του βασικού κορμού της Εθνικής Ελληνικής μειονότητας. Γι’ αυτό το λόγο επιτελείο του Κόμματος των Ελλήνων κατέβηκε στην πρωτεύουσα, συνάντησε  και ενημέρωσε τον πρέσβυ της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Λ. Ροκανά, έστειλε επιστολή στην αμερικανική πρεσβεία, στον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ στον εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης και στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας. Από τον Υπουργό Τοπικών Υποθέσεων Μπλ. Τσούτσι ζήτησε να εντάξει στην τράπεζα συζητήσεων για τις διοικητικές αλλαγές τους εκπρόσωπους της μειονότητας και σε όλες τις διαβουλεύσεις να υπάρχει διαφάνεια προς τους ενδιαφερόμενους.
Για το θέμα της ελληνικής παιδείας το Κόμμα των Ελλήνων  υπέβαλλε από το 2010 στον τότε υπουργό Παιδείας πρόταση με πέντε αιτήματα που προέκυψε μετά από συνεδρίαση με τους Έλληνες εκπαιδευτικούς από όλες τις περιοχές  και σχετίζεται με τη δόμηση ειδικού συμβουλευτικού και ελεγκτικού δικτύου από τη βάση μέχρι το υπουργείο και με την επάνδρωση του με Έλληνες  εμπειρογνώμονες για τη βελτίωση των προγραμμάτων, των σχολικών κειμένων και των βοηθημάτων στην Ελληνική Γλώσσα, για την επιμόρφωση των  εκπαιδευτικών κλπ. Για τη δημόσια ελληνόγλωσση παιδεία ζήτησε την εξομοίωση ορισμένων μαθημάτων με εκείνα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, ζήτησε την ενίσχυση της υποδομής στα κεντρικά σχολεία, την αναβάθμιση του συντελεστή της ελληνικής γλώσσας στα λύκεια καθώς και την κατοχύρωση ως υποχρεωτικής της Ελληνικής Γλώσσας στις απολυτήριες της 9-χρονης εκπαίδευσης.
Χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς εξάρτηση από κανέναν το Κόμμα των Ελλήνων ζει κάθε μέρα την πραγματικότητα που ζει ο κάθε ΄Ελληνας Βορειοηπειρώτης, αισθάνεται την ανάγκη να στιγματίσει τις αδικίες, τις ταλαιπωρίες, την έλλειψη τάξης, την αδιαφορία των παραγόντων και να εμπνεύσει τους απλούς ανθρώπους να μην πτοούνται από τις δυσκολίες. Πιστεύει ότι ο τόπος μας είναι ευλογημένος και πλούσιος. Παρέχει τον ήλιο, τη θάλασσα, τη γη στον κάμπο, στις ραχούλες και στα βουνά. Μοσχομυρίζει άρωμα και εμπνέει δροσιά και αισιοδοξία. Κάθε του πιθαμή είναι πολύτιμη για μας. Αξίζει να τον ζήσουμε και να παλέψουμε να μην τον χάσουμε. Αυτή είναι και η αποστολή του Κόμματος των Ελλήνων: Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ.  
Άγιοι Σαράντα 20 Μαρτίου 2014

Το Κόμμα των Ελλήνων ΕΕΜΜ γιόρτασε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και τα τέσσερα χρόνια της ίδρυσης του 
Το μεσημέρι της Κυριακής το Κόμμα των Ελλήνων  γιόρτασε σε παραλιακό μαγαζί των Αγίων Σαράντα την επέτειο της ίδρυσης του φορέα και συνάμα την εθνική επέτειο της Παλιγγενεσίας της Ελλάδος. Στη δραστηριότητα αυτή συμμετείχαν πολίτες έλληνες της πόλης και των χωριών καθώς και προσκεκλημένοι από πολιτικά κόμματα της χώρας  καθώς και ο εκπρόσωπος του Γενικού Προξένου Αργυροκάστρου κύριος Νίκος Φίλιππας.
Εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος  τίμησαν με την παρουσία τους οι πρόεδροι  των παραρτημάτων του ΣΚ Αγίων Σαράντα και Δελβίνου κ.κ. Φερούζ Μπάσιο και  Σοτίρης Νταβέλλας  ενώ εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος  ο βουλευτής Τριτάν Σέχου, ο πρωην υπουργός Εργασίας κ. Σπύρος Ξέρας, ο πρόεδρος του ΔΚ παραρτήματος Αγ. Σαράντα κ. Μπέϊντο Τσέλια. Το Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ενσωμάτωση του κ. Μέτα εκπροσωπούσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγ. Σαράντα και Δελβίνου κ. Ιλίρ Χύσι ενώ τον Δήμαρχο Αγ.Σαράντα εκπροσωπούσε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Μίτρος.
Ο πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων κύριος Κίτσιος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους εισηγήθηκε συνοπτικά για την 4-χρονη πορεία του κόμματος που απέδειξε περίτρανα ότι αυτός ο φορέας ασκεί την πολιτική του δράση πάνω στα προβλήματα του ελληνισμού, έχει συνέπεια λόγων και πράξεων και είναι αποδεκτός στη χώρα και στην Ελλάδα ως σοβαρός συνομιλητής για τα  καίρια θέματα που προσδοκούν λύσεις γιατί από τις πρώτες στιγμές ιεράρχησε αυτά τα θέματα, απέφυγε τις γενικολογίες και τα συνθήματα και προέβαλλε επίσημα στην αλβανική πολιτεία  το πλαίσιο των αιτημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας εξειδικευμένο για την παιδεία, για την ιδιοκτησία, για την ασφάλεια, για την απογραφή, για την διοικητική μεταρρύθμιση και κυρίως για την ποσοστιαία συμμετοχή των Ελλήνων στη διοίκηση του κράτους.
Ο κ. Κίτσιος στιγμάτισε  για άλλη μία φορά την πολύχρονη αδιαφορία και εγκατάλειψη που απέδειξε το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τα θέματα του Ελληνισμού, φαινόμενα τα οποία συνεχίζονται και σήμερα αφού οι επαφές του με τον κόσμο έχουν αποκοπεί από καιρό και εξυπηρετεί τα συμφέροντα μίας μικρής εγκάθετων και διορισμένων ομάδας η οποία επιβλήθηκε εκ των άνω και πλαγίως και ποτέ δεν προέκυψαν από τη λαϊκή ετυμηγορία.
Η ίδρυση του Κόμματος των Ελλήνων, τόνισε ο κ. Κίτσιος, συμπίπτει με τις ημέρες της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του1821. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο αφού ταυτίζεται και με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την 25 Μαρτίου και εμπνέει πίστη και αισιοδοξία ότι και για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό θα έρθουν καλύτερες μέρες αν αγωνιστούμε συστηματικά και οργανωμένα.
Αφού ακούστηκε ο εθνικός ύμνος, ο εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, αφού μετέφερε στην εκδήλωση τους χαιρετισμούς του πρέσβυ των Τιράνων κ. Λεωνίδα Ροκανά και του Γενικού Προξένου Αργυροκάστρου κ. Νίκου Κοτροκόη, ανάγνωσε το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ.Γεροντόπουλου στο οποίο αναφερόταν στα μηνύματα της Επανάστασης του 1821 για την ελευθερία και την απαλλαγή από τον ξένο ζυγό, αλλά και για την σύμπνοια μεταξύ Ελλήνων για να πετύχουν τους στόχους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.