Σελίδες

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ανατολική Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων αυτονομιστών η μία πόλη μετά την άλλη

«Επιθετική ενέργεια της Ρωσίας» θεωρεί το Κίεβο τις σημερινές επιθέσεις φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβακόφ.
«Μονάδες των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών επεξεργάζονται επιχειρησιακό σχέδιο απάντησης», ανέφερε ο Αβακόφ σε μήνυμα στη σελίδα του στο Facebook.
Την ίδια ώρα, συγκρούσεις διεξάγονται στις πόλεις Κραματόρσκ και Κράνσι Λίμαν, στην επαρχία του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, ο οποίος διευκρινίζει ότι οι επιτιθέμενοι είναι οπλισμένοι με όπλα ρωσικής κατασκευής AK100.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ έχει συγκαλέσει για απόψε, στις 21.00 τοπική ώρα, επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.
Νωρίτερα, φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν περάσει και πάλι στην επίθεση στην ανατολική περιοχή της χώρας, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της πόλης Σλαβιάνσκ και καταλαμβάνοντας την έδρα της αστυνομίας στο Ντονέτσκ.

Έξι ημέρες μετά την πρώτη σειρά επιθέσεων και καταλήψεις, έπειτα από τις οποίες ανακήρυξαν «κυρίαρχη δημοκρατία», οι φιλορώσοι ακτιβιστές κατέλαβαν το Σάββατο την έδρα των δυνάμεων ασφαλείας στο Ντονέτσκ και ένα αστυνομικό τμήμα στο Σλαβιάνσκ, όπου ύψωσαν τη ρωσική σημαία.
Άνδρες οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, έστησαν οδοφράγματα από λάστιχα αυτοκινήτων και σάκους με άμμο σε οδικές αρτηρίες της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι ένοπλοι, ντυμένοι με συνδυασμούς στρατιωτικών και μη ενδυμάτων, ελέγχουν τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στην πόλη προερχόμενα από τις πόλεις Λουχάντσκ και Ντονέτσκ.
Η δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ δήλωσε ότι όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται με το μέρος των φιλορώσων ακτιβιστών και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης όλοι μαζί θα προστατεύσουν τους καταληψίες.

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας στο Ντονέτσκ                                                   Υπεστάλη η ουκρανική σημαία από το αρχηγείο, σύμφωνα με το Reuters

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται, υποκύπτοντας στις πιέσεις φιλορώσων διαδηλωτών.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, πάνω από το αρχηγείο της αστυνομίας υψώθηκε η ρωσική σημαία και υπεστάλη η ουκρανική.
«Σύμφωνα με το αίτημά σας, παραιτούμαι», είπε στους διαδηλωτές ο επικεφαλής της αστυνομίας Κονσταντίν Ποζιντάγεφ.
Νωρίτερα σήμερα, περίπου 200 ένοπλοι φιλορώσοι διαδηλωτές κατάφεραν να εισέλθουν στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Ντονέτσκ χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ένοπλοι κατέσχεσαν τουλάχιστον 400 περίστροφα και 20 αυτόματα όπλα τα οποία μοίρασαν σε διαδηλωτές.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο
naftemporiki.gr

Το σχόλιο μας: Οι αυτονομιστές που έχουν ξεσηκωθεί δεν είναι φιλορώσοι ούτε ρωσόφωνοι. Είναι Ρώσοι και θέλουν να επιστρέψουν οι περιοχές τους στη μητέρα Ρωσία.
Όπως και οι Βορειοηπειρώτες δεν είμαστε φιλέλληνες ή ελληνόφωνοι αλλά ΈΛΛΗΝΕΣ...W

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.