Σελίδες

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

18 Απριλίου 1994: Η νύχτα θρίλερ όπου οδηγήθηκαν 300 Βορειοηπειρώτες στα κρατητήρια

20 χρόνια από τη νύχτα θρίλερ, που οδήγησε 300 Βορειοηπειρώτες στα κρατητήρια

Πέρασαν 20 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994,  από την νύχτα θρίλερ ή όπως μπήκε στην ιστορία του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού: «Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου». 

Σαν αποτέλεσμα της επιχείρησης «blic» της αστυνομίας και των μυστικών αλβανικών υπηρεσιών, στις 10 το βράδυ σε όλο το βορειοηπειρωτικό χώρο, οδηγήθηκαν στα κρατητήρια 300 Βορειοηπειρώτες. Κάτι το πρωτάκουστο, το τρομερό.  Μερικοί αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μερικές ώρες, μερικοί μετά από μερικές νύχτες, ενώ πέντε ηγέτες της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ οδηγήθηκαν στα κρατητήρια και δικαστήκαν με την περίφημη «δίκη παρωδία» των Τιράνων.

Ακολούθησε το πρώτο ανακοινωθέν της Ομόνοιας για συμπαράσταση και ομοψυχία όπου και παραθέτουμε:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Προς όλες τις οργανώσεις της Ομόνοιας
Προς όλα τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης
Άγιοι Σαράντα, 23.04.1994


 Μετά από το αποτρόπαιο έγκλημα της Επισκοπής για το οποίο η στάση της Ομόνοιας είναι γνωστή, ακολουθήθηκε δίωξη πολλών Ελλήνων, ηγετών της όπως και αιφνιδιαστικός έλεγχος στα γραφεία της Ομόνοιας και της Ε.Α.Δ. Ο έλεγχος αυτός έγινε στα μεσάνυχτα, παραβιάζοντας όλα τα γραφεία της Ομόνοιας, ενώ στα γραφεία στο Αργυρόκαστρο έγινε διάρρηξη και πάρθηκαν από όλα τα γραφεία, σε όλη την επικράτεια,  τα βασικά νόμιμα ντοκουμέντα και μητρώα της οργάνωσης  και άλλα έγγραφα από τη ΣΙΚ  και από τα όργανα δημόσια τάξης.

Ακόμα έγιναν έρευνες σε πάνω από 45 σπίτια ηγετών της Ομόνοιας παραβιάζοντας το οικογενειακό άσυλο, ενώ έγινε προσωρινή κράτηση τους χωρίς ένταλμα εισαγγελέα, ορισμένοι δε την επόμενη οδηγήθηκαν στα κρατητήρια και τις φυλακές των Τιράνων. Ένα μέρος αφέθηκε ελεύθερο την επόμενη, άλλοι μετά από 2 μέρες, ενώ 8 παραμένουν υπό κράτηση.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας της Ομόνοιας και Πρόεδρος του Παραρτήματος Αγ. Σαράντα και δημοτικός σύμβουλος κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο Πρόεδρος του παραρτήματος Αργυροκάστρου κ. Θοδωρής Βεζιάνης, ο Πρόεδρος Ομόνοιας Δελβίνου κ. Παναγιώτης Μάρτος, ο εκπρόσωπος τύπου της Ομόνοιας  κ. Βασίλης Μπάγκας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου πρώην πολιτικών κρατουμένων, αντιπρόεδρος Ομόνοιας Αργυροκάστρου, νομαρχιακός σύμβουλος και πρόεδρος Ομόνοιας Δερβιτσιάνης κ. Ηρακλής Σύρμος, ο γραμματέας Ομόνοιας Αργυροκάστρου, κοινοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Κυριακού, ο φοιτητής κ. Περικλής Κοντίλης και ο κ. Κώστας Τσάβος , κάτοικος Αλύκου.
Επισημαίνουμε ότι ο έλεγχος αυτός έγινε στις 18 Απριλίου το βράδυ ταυτόχρονα σε όλη την αλβανική επικράτεια, όπου έχει οργανώσεις η ΟΜΟΝΟΙΑ, βάσει της περίφημης επιχείρησης «BLIC».

Αμέσως μετέβη στα Τίρανα ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Σωτήρης Κυριαζάτης, ο οποίος μαζί με τους βουλευτές κ.κ. Μακαριάδη και Μήτσιο  εστάλη τηλεγράφημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. ΣαλίΜπερίσα, το οποίο κοινοποιήθηκε σε όλες τις Πρεσβείες, συναντήθηκαν με το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Πρόεδρό του κ. Σελάμι, με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Αρμπνόρι, καθώς επίσης και με τον Γραμματέα της Αμερικάνικης Πρεσβείας στα Τίρανα. Στις συναντήσεις αυτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος απλών Ελλήνων και ηγετών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, πράξεις οι οποίες στόχευαν να προκαλέσουν φόβο και τρόμο στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα και ζήτησαν την παρέμβασή τους για τον τερματισμό των διωγμών και να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι.
  Επισημαίνουμε ότι ο κ. Κυριαζάτης ζήτησε επίσημα επείγουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Μπερίσα και τον Πρωθυπουργό κ. Μέξι κι αναμένεται απάντηση. Το αίτημα των βουλευτών της Δημοκρατίας, απερρίφθη.

  Η αλβανική και η διεθνής κοινή γνώμη, καταδίκασε αυτές τις πράξεις. Υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα την αντίδραση της Ελληνικής- Κυβέρνησης και την συμπαράσταση όλου του πολιτικού της κόσμου, καθώς επίσης και την πρόσφατη δήλωση  του Πρόεδρου των ΗΠΑ κ. Κλίντον, ο οποίος  μεταξύ άλλων εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Το Γενικό Προεδρείο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ συνιστά σε όλα τα μέλη της Ε. Ε. Μειονότητας να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και την αυτοσυγκράτηση που τους χαρακτηρίζει. Επιτακτική ανάγκη παραμένει η συσπείρωση, η συμφιλίωση και η ενίσχυση της ενότητας αποφεύγοντας εξάρσεις και ακρότητες. Όντας πολιτισμένος και με δημοκρατικό πνεύμα λαός δεν θα επιτρέψουμε οι πράξεις αυτές να επηρεάσουν και να επισκιάσουν την πατροπαράδοτη φιλία και συνεργασία Αλβανών και Ελλήνων. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και φόβου, η ΟΜΟΝΟΙΑ και όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι είναι κοντά σας.
Η Ε. Ε. Μειονότητα κι η ΟΜΟΝΟΙΑ, ως ο νόμιμος εκφραστής της, θα επιδιώξει και στο μέλλον, μέσω του πολιτισμένου και δημοκρατικού διαλόγου και των αγώνων τους να γίνουν σεβαστά από την Αλβανική Κυβέρνηση τα διεθνώς κατοχυρωμένα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.

Πιστεύουμε ότι θα λάμψει η δικαιοσύνη, θα αποφυλακισθούν οι άνθρωποί μας, θα ξεπεραστεί η κρίση, θα αποτραπούν οι ανθελληνικές τάσεις και θα επικρατήσει κλίμα φιλίας και συνεργασίας, τόσο αναγκαίο για την υπέρβαση της Βαλκανικής γενικά κρίσης.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΟΜΟΝΟΙΑΣ

 (από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.