Σελίδες

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής για το πολιτικό κλίμα στην Ελληνική Μειονότητα και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις - το σχόλιο μας

— Πραγματικά θλιβερή είναι η εικόνα που εμφανίζει η εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Σαν να μην έφθανε το φυλλορρόημα της άλλοτε ισχυρότατης ελληνικής παρουσίας στη Βόρειο Ήπειρο, συνεχίζεται η μέχρις εσχάτων αντιπαράθεση μεταξύ του ΚΕΑΔ και του κόμματος MEGA. Ακόμη και ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, που όφειλε να ενώνει την ελληνική μειονότητα, δυστυχώς εορτάστηκε με δύο διαφορετικές εκδηλώσεις.

— Στην εκδήλωση του MEGA στους Αγ. Σαράντα, παρουσία εκπροσώπου του ελληνικού προξενείου Αργυροκάστρου, ο πρόεδρος του κόμματος Χ. Κίτσος κάλεσε το ΚΕΑΔ σε κοινή δράση για να αντιμετωπισθεί το ολοένα αυξανόμενο κύμα ληστειών και βίας εναντίον των μειονοτικών, καθώς η ασφάλεια είναι ένα ακόμη ζήτημα που ευθύνεται για την έξοδο των Ελλήνων από την Αλβανία. 

— Το ΚΕΑΔ γιόρτασε την επέτειο με δική του εκδήλωση, την ίδια ημέρα, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του κόμματος Β. Ντούλε, παρουσία του ίδιου του γενικού προξένου Ν. Κοτροκόη, του προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Β. Μπολάνου και εκπρόσωπων της Εκκλησίας, στην Δερβιτσάνη, στο Κέντρο Ελληνικής Μειονότητας.


• Επειδή στον πρώτο όροφο του νεοκλασικού μάλλον ασχολούνται μόνο με την Ελιά, να τους επισημάνουμε ότι οι Αλβανοί, σε αντίθεση με τα όσα υπόσχονταν στον Β. Βενιζέλο, δεν κάνουν πίσω στο θέμα της συμφωνίας των θαλασσίων ζωνών, θεωρώντας, προφανώς, ότι είναι «άσφαιρες» οι απειλές για σκλήρυνση της ελληνικής θέσης στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

— Ο γενικός πρόξενος, πάντως, στον χαιρετισμό του, έστειλε μήνυμα ενότητας το οποίο, μάλλον, δυσκολεύονται να αντιληφτούν οι ομογενείς.

Ο διχασμός της μειονότητας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, την περίοδο που χαράσσεται η νέα διοικητική δομή της Αλβανίας, καθώς εάν δεν υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση, θα δούμε να εξουδετερώνεται μελλοντικά κάθε δυνατότητα εκπροσώπησης της ελληνικής μειονότητας.


— Δεν θα πρέπει, όμως, να ξεχάσουμε και το θέμα των Τσάμηδων, που συνεχίζει να διατηρείται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης Ράμα.

Διαβάζοντας μάλιστα το Σχέδιο Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας, στο οποίο κατέληξε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στα Τίρανα, μάλλον θα πρέπει να ανησυχούμε.

Στη δεύτερη θέση των προτεραιοτήτων του Σχεδίου Εθνικής Ασφάλειας είναι η επίλυση του Τσαμικού ζητήματος…

Ο αρχηγός του κόμματος των Τσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι είχε κάθε λόγο να πανηγυρίζει για την εξέλιξη αυτή, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει νόμος της αλβανικής Βουλής του 1994 που αναγνωρίζει την «ελληνική γενοκτονία σε βάρος των Τσάμηδων», το ψήφισμα της Βουλής που υποχρεώνει το αλβανικό κράτος να καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος και το… Σύμφωνο Φιλίας με την Ελλάδα! Ο εθνικιστής αλβανός πολιτικός εξηγεί ότι έχει δώσει χρόνο στην κυβέρνηση και περιμένει να υπάρξει πρόοδος στη σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας για το θέμα των περιουσιών, όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών…


— Και εκεί αρχίζουν τα ερωτήματα. Αν δεν κάνουμε λάθος, ο κ. Βενιζέλος δεν είναι εκείνος που αποφάσισε μαζί με τον ομόλογό του, στην τελευταία επίσκεψη στα Τίρανα, την ενεργοποίηση των ομάδων εργασίας που προβλέπονται από το Σύμφωνο Φιλίας, με τον κ. Βενιζέλο να διαρρέει ότι πρόκειται να συζητηθούν διασυνοριακά θέματα συνεργασίας, όταν είναι σαφές εδώ και 16 χρόνια ότι οι Αλβανοί θεωρούν ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο προβλέφθηκε η ύπαρξη των Επιτροπών ήταν η έμμεση αποδοχή από την Ελλάδα, τότε (επί υπουργίας Θ. Πάγκαλου), του Τσαμικού ζητήματος;


Το σχόλιο μας: Ο "υπουργός εξωφρενικών" γράφει ο ίδιος ότι το Κόμμα των Ελλήνων ΕΕΜΜ έκανε έκκληση στο ΚΕΑΔ για κοινή δράση κατά της εγκληματικότητας, φυσικά απάντηση δεν έλαβε. 
Όπως έγινε και πριν τρία χρόνια πριν πάλι, όταν ο πρόεδρος του ΕΕΜΜ-MEGA Χρήστος Κίτσιος έκανε ανοικτή πρόταση στον πρόεδρο της Ομόνοιας Βασίλη Μπολάνο να αναλάβει υπερκομματικό ρόλο και να συγκαλέσει σύσκεψη όλων των πολιτικών δυνάμεων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας προκειμένου να χαραχτεί κοινή γραμμή για την απογραφή πληθυσμού. Όμως ο Μπολάνο προτίμησε να λειτουργήσει ως πιστός υπάλληλος του Ντούλε.

Αυτά ας τα βλέπει ο αρθρογράφος της εφημερίδας "ΤΟ ΠΑΡΟΝ" και ο κάθε καλοθελητής για το ποιος διχάζει στην ουσία τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό...
Όσο για τον Β. Βενιζέλο δεν είναι ανάγκη να γράψουμε κάτι αφού ως υπουργός εξωτερικών είναι παντελώς ανύπαρκτος μιας και ακούγεται μόνο όταν είναι να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια στις ΗΠΑ χωρίς καν να του ζητηθεί ή όταν χρηματοδοτεί (με λεφτά του ελληνικού λαού) το εθνικό θέατρο της Αλβανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.