Σελίδες

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Συναντήσεις του Κόμματος ΕΕΜΜ για τη νέα διοικητική διαίρεση στην Αλβανία

Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη  Αγίων Σαράντα είχε στα τέλη Φεβρουαρίου το προεδρείο του Κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» με κύριο θέμα συζήτησης τη νέα διοικητική διαίρεση. «Είναι το πρώτο πολιτικό κόμμα που εξέφρασε τη βούλησή του να συμμετέχει  στη συζήτηση και να εκφέρει άποψη για το νέο διοικητικό χάρτη, είπε ο περιφερειάρχης κ. Ιλίρ Χύσι στην έναρξη της ομιλίας του. 
Εκτιμούμε αυτή την προσπάθεια και  εκ μέρους μας θα μεταβιβάσουμε τις ανησυχίες σας.
 
Ο πρόεδρος του Κόμματος ΕΕΜΜ κ. Χρήστος Κίτσιος τόνισε ότι το Κόμμα των Ελλήνων ενδιαφέρεται να δοθεί μια συμφέρουσα προς τη μειονότητα λύση όπου η νέα διοικητική οργάνωση να την εντάξει σε  μία περιφέρεια όπου να λειτουργεί ως ένας κορμός και  η διοίκησή της να προωθεί την ανάπτυξη, την επίλυση των ιδιοκτησιακών προβλημάτων, την τάξη, την αναβάθμιση της παιδείας και την αξιοποίηση του πολιτισμού. 
 Η συνένωση του βασικού κορμού της μειονότητας αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους  στάνταρ προκαθορισμένο στη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Εθνικές Μειονότητες. 
Η διοικητική αναδιοργάνωση  όπως και η απογραφή δε γίνεται κάθε χρόνο  και όποτε θέλουμε εμείς γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και σοβαροί πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις οι οποίες θα ισχύουν μακρόχρονα.


Ο κύριος Κίτσιος ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη για την ετοιμότητά του να δεχτεί το επιτελείο του Κόμματος και του ζήτησε να μεταφέρει στον αρμόδιο υπουργό για τη μεταρρύθμιση αυτή ώστε μέχρι το τέλος της διαδικασίας η Εθνική Ελληνική Μειονότητα να είναι μέρος της συζήτησης  και να υπάρχει από τις δύο πλευρές διαφάνεια και ειλικρίνεια. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν μοιραίο για τη μειονότητα αν η κυβέρνηση θα προχωρούσε στη μεταρρύθμιση με τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής του πληθυσμού, στην οποία η μειονότητα απείχε στην πλειοψηφία της.


Συνάντηση με τον Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα Λεωνίδα Ροκανά  

Στις αρχές Μαρτίου επίσης επιτελείο του κόμματος ΕΕΜΜ - ΜΕΓΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Κίτσιο έφτασε στα Τίρανα και έκανε επίσημη συνάντηση με τον πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Λεωνίδα Ροκανά, τον οποίο ενημέρωσε εκτενώς για τα καθημερινά και διαχρονικά προβλήματα που χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας διότι κάθε καθυστέρηση ή κάθε λανθασμένος χειρισμός της στιγμής μπορεί να επιφέρει  ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον του Ελληνισμού.

Ο κύριος Κίτσιος επισήμανε στον κ. Ροκανά ότι με τη μεταρρύθμιση που προβαίνει η χώρα στη διοίκησή της, θα πρέπει να σεβαστεί απόλυτα το δικαίωμα της  ενοποίησης του βασικού κορμού της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με γνώμονα την καλύτερη διαχείριση της τοπικής εξουσίας, των πόρων, της παράδοσης και της ανάπτυξης της περιοχής. Ο κ. Κίτσιος κατέθεσε και γραπτώς την πρόταση του Κόμματος των Ελλήνων για τη νέα διοικητική διαίρεση, την οποία έχει καταθέσει εγκαίρως και στην αλβανική κυβέρνηση και από την οποία ζήτησε ώστε στη νέα διοικητική διαίρεση να μην ληφθεί υπόψη η πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού αλλά η ληξιαρχικές στατιστικές και το ειδικό στάτους της μειονότητας.

Το θέμα της παιδείας ήταν το δεύτερο σημαντικό που συζητήθηκε μεταξύ προέδρου και πρέσβη. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις ελλείψεις σχολικών εγχειριδίων, προγραμμάτων και εμπειρογνωμόνων στη διοίκηση της παιδείας. Το Κόμμα των Ελλήνων παρέδωσε στον κύριο πρέσβη τις δικές του γραπτές  προτάσεις για μια ποιοτική παιδεία και ζήτησε απ’ αυτόν να μεταβιβάσει στην ελληνική πολιτεία τις έντονες ανησυχίες του Ελληνισμού στην Αλβανία για όλα τα προβλήματα που τον απασχολούν.

Ο πρόεδρος του Κόμματος κ. Κίτσιος ενημέρωσε επίσης τον κύριο πρέσβη ότι το Κόμμα των Ελλήνων σύντομα θα έχει επαφές με τον επιτετραμμένο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης στην Αλβανία, με την αμερικανική πρεσβεία και με αρκετούς ξένους διπλωμάτες  που ασχολούνται με θέματα ανθρωπίνων και μειονοτικών θεμάτων.
Εκ μέρους του ο κύριος Ροκανάς ευχαρίστησε τον κ. Κίτσιο για την ενημέρωση και υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει σε όλα τα επίπεδα τα θέματα που συζητήθηκαν σ’ αυτή τη συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.