Σελίδες

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Πλατφόρμα πρότυπων καλλιεργειών για τον κάμπο της Κόνιτσας - Γιατί όχι και στη Β. Ήπειρο;

• Στη δημιουργία πλατφόρμας πρότυπων καλλιεργειών στον κάμπο της Κόνιτσας, προχώρησε η κοινωνική εθελοντική δράση «Agroparago»,  στα πλαίσια της υποτροφίας «Αγγελόπουλος 2013».  

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε μετά από έρευνα εθελοντικής  διεπιστημονικής ομάδας μεταπτυχιακών φοιτητών του Μετσόβιου Διεπιστημονικού Κέντρου Έρευνας, η οποία ξεκίνησε με την ψηφιακή καταγραφή των ιδιοκτησιών του κάμπου, τη δειγματοληψία εδαφών σε συνεργασία με το Biolab Epirus που προσέφερε τις χημικές αναλύσεις και τη διεξαγωγή ημερίδων ενημέρωσης των αγροτών της Κόνιτσας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα ακαλλιέργητα ξερικά εδάφη της περιοχής προτείνεται να καλλιεργηθούν με ενδημικά είδη ανταγωνιστικά στην αγορά, ενώ ο κυρίως αρδευόμενος κάμπος απαιτεί εδαφικές βελτιώσεις, αλλαγή καλλιεργειών ή και αγρανάπαυση λόγω του μεγάλου φορτίου λιπασμάτων ανά τα έτη.
Επίσης για την προώθηση των προϊόντων δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα  www.agroparago.com, όπου μπορούν οι παραγωγοί της περιοχής να καταχωρήσουν ποιοί είναι, που βρίσκονται και τι παράγουν.   


Η εθελοντική ομάδα αποτελείται από τους, Ναταλία Μπαλάφα Δασολόγος / Περιβαλλοντολόγος, Γεώργιος Παναγιωτόπουλος Γεωπόνος, Κυριακή Κτενά Μηχ/κός Χωροταξίας, Κωνσταντίνα Βερροίου Πολιτικός Μηχ/κός, Μαρία Νίκου Μηχ/κός Χωροταξίας, μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» του Μετσόβιου Διεπιστημονικού Κέντρου Έρευνας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ  


Το σχόλιο μας: Μπορεί να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο και για τους κάμπους της Δερόπολης και του Βούρκου; Όσοι κατάγονται από εκείνα τα μέρη και έχουν την ανάλογη τεχνογνωσία ας δουν κατά πόσο είναι δυνατή μια τέτοια κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.