Σελίδες

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ανατολική Ουκρανία: Διαδηλωτές ανακήρυξαν την Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ!

Ίδρυση αποσχιστικής «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» κήρυξαν σήμερα φιλορώσοι διαδηλωτές οι οποίοι έχουν καταλάβει κτήριο της περιφερειακής διοίκησης της περιοχής, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με μαρτυρία την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Ένας από τους ηγέτες των περίπου 100 ακτιβιστών οι οποίοι εισήλθαν στο κτήριο την Κυριακή το βράδυ κάλεσε σε δημοψήφισμα το οποίο θα πρέπει να διεξαχθεί όχι αργότερα από τις 11 Μαΐου για την εγκαθίδρυση «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».
Γενειοφόρος άνδρας, αγνώστων στοιχείων, τόνισε ότι οι διαδηλωτές θα ζητήσουν από τη Ρωσία να στείλει στην περιοχή «ειρηνευτική αποστολή» σε περίπτωση «επιθετικής δραστηριότητας» από πλευράς των «παράνομων» αρχών του Κιέβου.
Δεν δόθηκε άδεια στους δημοσιογράφους να μπουν στο κτήριο, ωστόσο ο τελευταίος τους ανακοίνωσε την είδηση το μεσημέρι μπροστά από την κεντρική είσοδο.
Ο ιστότοπος τοπικών ειδήσεων Ostrov ανέφερε ότι οι διαδηλωτές αποφάσισαν να ζητήσουν να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από συνέλευση που έκαναν οι διαδηλωτές, δείχνει άνδρα να αναφωνεί: «Κηρύσσω τη δημιουργία του κυρίαρχου κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Ο άνδρας αυτός εμφανιζόταν ήδη την Κυριακή σε βίντεο τα οποία αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ, ως ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών, οι οποίοι κατέλαβαν γραφεία της περιφερειακής διοίκησης στο Ντονέτσκ έπειτα από σύντομες συμπλοκές με την αστυνομία.
Μερικές δεκάδες φιλορώσοι διαδηλωτές ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά από το κτήριο της τοπικής διοίκησης για να χειροκροτήσουν την ανακήρυξη, ωστόσο αυτοί που διαμαρτύρονται δεν φαίνεται να ελέγχουν άλλα τμήματα της πόλης του ενός εκατομμυρίου κατοίκων.
ΝΑΤΟ: Δεν βλέπουμε ουσιαστική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων
Το NATO, από την πλευρά του, σημείωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχει διαπιστώσει σημαντικές αλλαγές στις θέσεις των Ρώσων στρατιωτών οι οποίοι είχαν μεταφερθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Οι δηλώσεις έγιναν μετά τις εφόδους κατάληψης δημοσίων κτηρίων σε τρεις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας από φιλορώσους διαδηλωτές.
«Δεν διαπιστώνουμε σημαντικές αλλαγές στην ανάπτυξη των Ρώσων στρατιωτών ανατολικά των συνόρων της Ουκρανίας», ανέφερε στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, όταν ερωτήθηκε εάν η Συμμαχία έχει παρατηρήσει κινήσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου εκτιμά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 40.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και κάλεσε τη Μόσχα να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
«Έχουμε ισχυρά στοιχεία ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα και μάλιστα όχι στις θέσεις ή τις φρουρές που είναι φυσιολογικές σε καιρό ειρήνης», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Μπέιρ, μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε ο 57μελής ΟΑΣΕ για να συζητήσει το θέμα.
Τουρτσίνοφ: Οι Ρώσοι θέλουν να διαλύσουν την Ουκρανία
Στόχος της Ρωσίας είναι να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας, να ανατρέψει την ουκρανική ηγεσία, να υπονομεύσει την προεδρική εκλογή της 25ης Μαΐου και «να διαλύσει την χώρα μας», δήλωσε, από την πλευρά του, στη βάση των τελευταίων εξελίξεων, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι η χώρα του έχει ενισχύσει ήδη τα ανατολικά της σύνορα, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να εφαρμόσει και στην ανατολική Ουκρανία «σενάριο Κριμαίας», σε ένα δεύτερο στάδιο «απόπειρας διαμελισμού» της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
Ο κ. Τουρτσίνοφ έκανε ακόμη λόγο, στο διάγγελμά του στον ουκρανικό λαό, για «αντιτρομοκρατικά μέτρα τα οποία θα ληφθούν κατά όσων αποφάσισουν να αναλάβουν όπλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.