Σελίδες

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Εκδήλωση στο Δελβινάκι για την 101η επέτειο της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου από την Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως, με ενεργό συμμετοχή του προέδρου της Ομόνοιας!

Ξαναέφερε το Βορειοηπειρωτικό στην επιφάνεια η Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ                             

Αριθ. Πρωτ.  32                                             
Εν Δελβινακίω τη 17η Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ο λόγος, για το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, που, δυστυχώς, εξακολουθεί να παραμένη άλυτο. Αν και η Ελληνική Πολιτεία (Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση) δείχνει να κωφεύη και να αδιαφορή, εν τούτοις η ακριτική Μητρόπολή μας, για άλλη μια φορά, έφερε στην επιφάνεια το φλέγον αυτό Εθνικό Ζήτημα.

Έτσι, την Κυριακή, 17 Μαΐου 2015, στο ακριτικό και ηρωϊκό Δελβινάκι πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, ως εξής : Το πρωί τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο για τους πρωταγωνιστές και τους πεσόντες, γνωστούς και αγνώστους, κατά τον Αυτονομιακό Αγώνα. Στη συνέχεια εψάλη τρισάγιο στον τάφο του Δρυϊνουπόλεως ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ενώ ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ εκφώνησε επίκαιρη ομιλία. 

Τέλος, έγινε ειρηνική πορεία μέχρι το Ηρώον της κωμοπόλεως, όπου εψάλη τρισάγιο και κατατέθηκε στεφάνι από τον Μητροπολίτη, όπως πρωτύτερα είχε κατατεθή και στον τάφο του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή Ελλαδιτών και Βορειοηπειρωτών, καθώς και διαφόρων Οργανώσεων με επί κεφαλής την Σ.Φ.Ε.Β.Α. Όλοι οι συμμετάσχοντες ενέκριναν, δια βοής, το  ακόλουθο

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

1) Παρακαλούμε την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση να ασχοληθούν, επί τέλους, και με τα εθνικά θέματα, μάλιστα δε με το Βορειοηπειρωτικό.

2) Χαιρετίζουμε με χρηστές ελπίδες την εκλογή του κ. Λεωνίδα Παππά, ως νέου Προέδρου της Εθνικής Βορειοηπειρωτικής Οργανώσεως «ΟΜΟΝΟΙΑ».

3) Ζητούμε να σταματήση η Αλβανία την αρπαγή, με διάφορα προσχήματα της περιουσίας των Βορειοηπειρωτών. Όπως επίσης, να σταματήση την νόθευση του εθνικού φρονήματος της Ελληνικής Μειονότητας με την αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Ας καταλάβουν, επί τέλους, οι γείτονες, ότι η Χειμάρρα είναι πέρα για πέρα Ελληνική.

4) Συμμεριζόμαστε την αγωνία των χριστιανών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, για τα απάνθρωπα εγκλήματα των τζιχαντιστών, και καλούμε τους ισχυρούς της γης να δραστηριοποιηθούν για να σταματήση η περαιτέρω αιματοχυσία, προτού να είναι αργά.

5) Συμμετέχουμε στον πόνο των κατοίκων, κυρίως του μακρυνού Νεπάλ, που επλήγησαν από τον τρομακτικό σεισμό του περασμένου μήνα.   Τέλος,

6) Απευθύνουμε θερμότατη έκκληση προς ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο και τον λαό μας για ενότητα και ομοψυχία, ώστε να μπορέση η Πατρίδα μας να βγη, με την βοήθεια του Θεού, από τις πολύ δύσκολες σημερινές περιστάσεις».

 (Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως).

 Ξαναέφερε το Βορειοηπειρωτικό στην επιφάνεια η Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως


Φωτορεπορτάζ από τον Ελεύθερο Λόγο Αργυροκάστρου




Από το μνημόσυνο υπέρ των ψυχών του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα του 1914 και των Ελλήνων μαρτύρων επί αλβανικού αθεϊστικού καθεστώτος




Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στο μνήμα του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου από τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα



Από την ομιλία του Μητροπολίτη Ανδρέα








Από την πορεία μέσα στο Δελβινάκι


Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στο Ηρώον του Δελβινακίου 


Η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ο Δεσπότης δίνει το λόγο σε άλλο πρόσωπο.
Ο πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς αναφέρεται στη ρήση του μακαριστού Σεβαστιανού "Ο Θεός δεν θα με ρωτήσει αν τα κατάφερε αλλά τι προσπάθεια έκανα για την Βόρειο Ήπειρο" και κάλεσε να συνεχίζουμε τον αγώνα όσοι κι αν έχουμε απομείνει και δίνουμε το παρόν στην καθιερωμένη εκδήλωση. 
Άξιος ο Λεωνίδας Παππάς ο οποίος την 17η Μαΐου ήταν στο Δελβινάκι, σε αντίθεση με την μέγιστη ασέβεια που διέπραξαν στην καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες επέτειο και στη μνήμη του Μητροπολίτη Σεβαστιανού οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Ομόνοιας - ΚΕΑΔ να οργανώσουν εκείνη την ημέρα, σαν να μην υπήρχαν άλλες, την προεκλογική τους συγκέντρωση στην Αθήνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.