Σελίδες

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

O ΕΣΒΗ 1914 δίνει τον αγώνα του και ΜΕΣΑ στη Βόρειο Ήπειρο! - Φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση στην Κρανιά για τα 101 χρόνια από το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας


Συγκίνηση και θάρρος για αγωνιστικές διεκδικήσεις έδωσε σε όσους Βορειοηπειρώτες παραμένουν στις πατρογονικές εστίες, η επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου 16 Μαΐου 2015 , ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 στην Κρανιά Δελβίνου, στο Μνημείο του Εξαιρέτου Οπλαρχηγού της Ηπείρου Θύμιου Λιώλη για την 101η επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας. 
Από νωρίς το απόγευμα στους ιστούς που βρίσκονται στο σημείο κυμάτιζαν οι σημαίες της Ελλάδας και της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου.




Τους παρευρισκόμενους που προσήλθαν για να τιμήσουν την επέτειο ορόσημο για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, καλωσόρισε η απόφοιτη του Επαγγελματικού Σχολείου Μεσοποτάμου "Απόστολος Παύλος", Βασιλική Τσαμαντιώτη, η οποία έκανε την παρουσίαση της εκδήλωσης. 
Ο πατήρ Χρήστος Παππάς τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση για τα μέλη της κυβέρνησης της Αυτονόμου Ηπείρου και τους Ήρωες του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα του 1914.
  


Η κυρία Τσαμαντιώτη περιέγραψε συνοπτικά το ιστορικό του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα το 1914, σημειώνοντας ότι το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας παραμένει από τότε ζωντανό γιατί δεν καταργήθηκε ποτέ από κάποια άλλη συνθήκη. 
"Σήμερα 101 χρόνια μετά οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου οφείλουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας και να βασίζουμε τον δίκαιο και νόμιμο αγώνα μας για επιβίωση στην πατρική μας γη πάνω στο Πρωτόκολλο της Κέρκυρας.
Με το να θέτουμε την επαναφορά του σε ισχύ, δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο από το να τιμήσει το αλβανικό κράτος την ίδια την υπογραφή του" τόνισε η νεαρή παρουσιάστρια. 
Συγκινητική στην εκδήλωση ήταν η παρουσία της νεολαίας του Βούρκου.




Εκ μέρους των διοργανωτών απηύθυνε χαιρετισμό το μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" κ. Μόντης Κολίλας. 'Οπως είπε χαρακτηριστικά: "Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να νιώσετε ότι κάνουμε αγώνα δίπλα σας και όχι από το διαδίκτυο και την ασφάλεια της Αθήνας. Με το να τιμούμε τις επετείους μας εδώ στη Βόρειο Ήπειρο, δεν κάνουμε κανένα έγκλημα, αλλά διεκδικούμε με νόμιμο και ειρηνικό τρόπο όσα δικαιούμαστε". 
Ο ίδιος ο κ. Κολίλας αποτελεί παράδειγμα αγωνιστικότητας αφού κάθε φορά που περνάει τα σύνορα για να μπει ή να βγει από την επικράτεια του αλβανικού κράτους αντιμετωπίζει πολύωρες ταλαιπωρίες από τις αλβανικές αρχές άνευ λόγου και κατηγορίας. Το ίδιο συνέβη και το Σάββατο 16 Μαΐου, κατά την διέλευση του από την Κακαβιά, παρ' όλα αυτά όμως δεν υποχωρεί και συνεχίζει να αγωνίζεται για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.



Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο παλαίμαχος Ελληνοδιδάσκαλος και σύγχρονος αγωνιστής του Βορειοηπειρωτικού κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο οποίος περιέγραψε με τη γλώσσα της ειλικρίνειας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο της Βορείου Ηπείρου. Εστίασε ειδικά στα ζητήματα της Παιδείας και της ιδιοκτησίας, λέγοντας ότι "μέρα με τη μέρα γινόμαστε ξένοι στον ίδιο μας τον τόπο". Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, κάνοντας μνεία στην κατάντια που ζούμε αυτές τις μέρες να γίνονται στα ελληνικά χωριά προεκλογικές συγκεντρώσεις των υποψηφίων Δημάρχων και στην αλβανική γλώσσα, επειδή συνοδεύονται από αλβανούς βουλευτές, δείχνοντας ότι είναι πολιτικοί όμηροι του αλβανικού κατεστημένου. 



Στη συνέχεια το μέλος του ΕΣΒΗ 1914 κ. Σταύρος Γκίνος περιέγραψε τα καθεστώτα αυτονομίας που ισχύουν για εθνικές μειονότητες σε χώρες της Ευρώπης κάνοντας παραλληλισμούς με τα διακαιώματα που πρέπει να διεκδικήσει και ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός. Παράλληλα κάλεσε τους υποψήφιους Δημάρχους στους Δήμους της Βορείου Ηπείρου να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τον Ελληνισμό. 


Δυναμική και έμπρακτη συμμετοχή από την νεότερη γενιά του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου που παραμένει στα πάτρια εδάφη.


Ο πρώην Έπαρχος Μεσοποτάμου κ. Βασίλης Καλυβάς στον χαιρετισμό του απευθύνει μήνυμα ενότητας τονίζοντας ότι είναι αισθητή η απουσία ηγέτη που θα εμπνεύσει για αγώνες τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στο φαινόμενο της περιοδείας αλβανών βουλευτών στα χωριά των Ελλήνων, όπου δεν έχουν καμία δουλειά, ενόψει των δημοτικών εκλογών. 
Μέχρι να βρεθεί ο ηγέτης πάντως, νεαρές Βορειοηπειρώτισσες δεν φοβούνται να φορέσουν τις μπλούζες που γράφουν για τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα.



Στεφάνια στο Μνημείο του Οπλαρχηγού Θύμιου Λιώλη κατέθεσαν ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 και ο Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας "Ο ΠΥΡΡΟΣ".
Στην φωτογραφία το μέλος του Δ.Σ. και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου "Ο ΠΥΡΡΟΣ" κ. Οδυσσέας Μπόρος.




Οι μαθήτριες του Επαγγελματικού Λυκείου Μεσοποτάμου Μαρία Ζώτου και Ιωάννα Πύλιου απαγγέλλουν τον Ύμνο της Αυτονόμου Ηπείρου, προκαλώντας συγκίνηση και παρατεταμένο χειροκρότημα. 




 Κλείνοντας την εκδήλωση η παρουσιάστρια κ. Βασιλική Τσαμαντιώτη είπε μεταξύ άλλων:


"Σήμερα καλούμαστε να τιμήσουμε τους αγώνες των Βορειοηπειρωτών ηρώων και μαρτύρων με την αδιάκοπη διεκδίκηση όλων όσων δικαιούμαστε, τα οποία ορίζονται  από τις διεθνείς συνθήκες με πρώτη και καλύτερη το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας.

Να απαιτήσουμε από το αλβανικό κράτος να σεβαστεί όλες τις υπογραφές του και να εφαρμόσει όλους τους νόμους του που προβλέπουν την πλήρη προστασία και ευημερία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια στη γη των προγόνων μας".



Τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Ύμνο εις την Ελευθερία, στέλνοντας μήνυμα για συνέχιση του αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.