Σελίδες

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ράμα και Ερντογάν συσσφίγγουν ακόμα περισσότερο τις αλβανο-τουρκικές αδερφικές σχέσεις

Τη δεύτερη επίσκεψή του στην Αλβανία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη θεμελίωση ενός μεγάλου τζαμιού στο κέντρο των Τιράνων, για την οικοδόμηση του οποίου η τουρκική κυβέρνηση έχει διαθέσει 30 εκ. ευρώ. 

Το τζαμί, τον θεμέλιο λίθο του οποίου έβαλε ο κ. Ερντογάν μαζί με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπουγιάρ Νισάνι, πρόκειται να είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, και έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις αρχές, καθώς για την ανέγερσή του χρειάστηκε να καταστραφεί πάρκο στο κέντρο των Τιράνων. 

«Σήμερα θα εγκαινιάσουμε και την λειτουργία του τζαμιού στο κάστρο του Πρέζε (ένα μικρό χωριό στα περίχωρα των Τιράνων), ως σύμβολο της κοινής μας κληρονομιάς» δήλωσε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε και κατά της «τρομοκρατικής οργάνωσης που απειλεί τη χώρα μας και λειτουργεί και στην Αλβανία», υπαινισσόμενος κατά τα φαινόμενα, την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο κολεγίων και πανεπιστημίων στην Αλβανία. 

«Γνωρίζετε ότι στην Τουρκία, οι αρχές μάχονται εναντίον μιας παράλληλης δομής που έχει δημιουργηθεί. Την θεωρούμε τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί τη χώρα μας, το λαό μας. Η καταπολέμηση αυτής της οργάνωσης θα συνεχιστεί αδιάκοπα. Ξέρω ότι αυτή λειτουργεί επίσης και στην Αλβανία. 

»Το συζητήσαμε αυτό το θέμα με τα πολύτιμα αδέλφια μου, τον κ Νισάνι και τον κ Ράμα και πιστεύω ότι θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται. Έχω πλήρη πεποίθηση ότι οι αλβανικές αρχές δεν θα ανεχθούν αυτή την οργάνωση και τα μέλη της. Η Τουρκία με τα θεσμικά της όργανα, είναι σε θέση να παρέχει όλες εκείνες τις υπηρεσίες που προσφέρει ο οργανισμός αυτός εδώ στην Αλβανία. Σε αυτό το θέμα πρέπει να είμαστε σαφείς» δήλωσε ο Ερντογάν. 


Εν το μεταξύ, νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Ερντογάν με τον κ. Νισάνι, οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών, υπέγραψαν συμφωνία στον τομέα της ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας και ενάντια στη στρατολόγηση ισλαμιστών από τον ISIS.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς σχέσεις, την περιφερειακή κατάσταση και τις πρόσφατες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

«Ανυπομονούμε μετά τις εκλογές στην Τουρκία, να έχουμε μια διμερή συνάντηση σε επίπεδο των δύο κυβερνήσεων, όπου θα υπογράψουμε το στρατηγικό έγγραφο της εταιρικής σχέσης», δήλωσε ο κ. Ράμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου.

Ο Έντι Ράμα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεσμεύτηκαν για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ αμφότεροι εξέφρασαν την επιθυμία τους να υπογράψουν το έγγραφο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης το συντομότερο δυνατόν. 

«"Με ένα αγαπητό φίλο μίλησα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να αναλάβουμε βήματα σημαντικά και καρποφόρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.

Στην Αλβανία δραστηριοποιούνται 296 τουρκικές εταιρείες σε διάφορους τομείς, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόταν από 120 Τούρκους επιχειρηματίες. 

«Οι Τούρκοι επενδυτές που με συνοδεύουν είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Αλβανία», είπε, υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία έχει ήδη επενδύσει στην Αλβανία 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. 

«Υπάρχει ακόμη ανεκμετάλλευτος χώρος για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών (...) Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, θα πρέπει να φτάσει το 1 δισ. δολάρια» δήλωσε ο κος Ερντογάν, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα χρηματοδοτήσει την ανέγερση της νέας Βουλής και την ανακαίνιση του κάστρου του Αργυροκάστρου.

Σημειώνεται πως όταν ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού στην Αλβανία πριν δύο χρόνια, ο Εντι Ράμα συμπεριέλαβε και την Τουρκία στους στρατηγικούς εταίρους της Αλβανίας, μαζί με την Ιταλία και την Ελλάδα. 


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.