Σελίδες

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Το Κουμάνοβο βαθαίνει την πολιτική κρίση στα Σκόπια

Οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο με 22 νεκρούς - 8 αστυνομικούς και 14 ενόπλους που τα Σκόπια χαρακτηρίζουν «αλβανούς τρομοκράτες»- ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ήδη βαθιάς πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ και επαναφέρουν την απειλή της διαβρωτικής εθνοτικής έντασης. 

Οι μάχες έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στο κάδρο της νέας αντικυβερνητικής πορείας που προγραμματίζεται για το τέλος της εβδομάδας, ενώ ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΑΣΕ υπογραμμίζουν τη σημασία διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτικών πλευρών ιδιαίτερα ενώπιον της εύφλεκτης κατάστασης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, οι καθοδηγητές της «τρομοκρατικής ομάδας» στο Κουμάνοβο ήταν πέντε Κοσοβάροι, που μάλιστα είχαν υπάρξει μέλη του UCK. Στο Κουμάνοβο, μετά τις συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου, η κατάσταση είναι πλέον ομάλη και τον έλεγχο έχουν οι δυνάμεις ασφαλείας.

    Κάτοικοι που άρχισαν το βράδυ της Κυριακής να βγαίνουν ξανά στους δρόμους αντίκρυσαν εικόνες που δεν απέχουν πολύ από εμπόλεμες περιοχές: Αίματα στους δρόμους, σφαίρες στους τοίχους, κατεστραμμένα σπίτια και λίγες περιορισμένες φωτιές που δεν είχαν ακόμη σβήσει.

    Η κυβέρνηση κατηγορεί την ομάδα πως ήθελε να εκμεταλλευτεί το ήδη εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στα Σκόπια και να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Είτε έχουν βάση είτε όχι τα περί επιθέσεων σε κρατικούς στόχους, γεγονός είναι πως τα περιστατικά προστίθενται επικίνδυνα στην ασφυκτική πολιτική πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

    Η κυβέρνηση στα Σκόπια βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ενισχυόμενο κύμα αμφισβήτησης που τροφοδοτεί η αντιπολίτευση, υπό τον Ζοράν Ζάεβ. Στο επίκεντρο έχουν βρεθεί υποθέσεις υποκλοπών και διαφθοράς που βαρύνουν την κυβέρνηση.

    Το Κουμάνοβο έχει ήδη αρχίσει να μπαίνει στο πλαίσιο των νέων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που προγραμματίζονται για τις 17 Μαΐου. Τα γεγονότα φαίνεται ήδη να ενισχύουν την δυσφορία τμήματος της αλβανικής κοινότητας της ΠΓΔΜ -περίπου 30% σε σύνολο των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

    Όπως ενδεικτικά αναφέρει ένας από τους αλβανούς κατοίκους στο Κουμάνοβο μιλώντας στο Reuters, δεν λείπει η αμφισβήτηση των όσων αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τα γεγονότα.

    «Είναι καθαρή μεθόδευση» λέει στο πρακτορείο, «πρόκειται για κόλπο του Γκρούεφσκι για να κουκουλώσει τις κατηγορίες του Ζάεβ». Σε ερώτηση εάν θα πάει στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στο τέλος της εβδομάδας, απαντά πως θα πάει «ζωντανός ή νεκρός».

    Newsroom ΔΟΛ


    Σπαρτάκ Γκέλια: Εμπνευστής ο Ράμα για την επίθεση στο Κουμάνοβο

    Ο πολιτικός και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Σπαρτάκ Νγκιέλα παρουσίασε μία άλλη εκδοχή για όλα όσα έγιναν στο Κουμάνοβο, αποδίδοντας ευθύνες στον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα. Σύμφωνα με τον αμφιλεγόμενο πολιτικό, οι ένοπλες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, ο οποίος είχε μιλήσει για εθνική ενοποίηση των Αλβανών του Κοσόβου και της Αλβανίας.

    ”Υπάρχει μια κάποια σχέση. Στα μέσα ενημέρωσης πέρασε απαρατήρητη η δήλωση του πρωθυπουργού για την εθνική ενοποίηση. Ήταν καθαρά πολιτική. Και ίσως σωστά να έπραξε. Ότι έχει την υποστήριξη των στρατηγικών συμμάχων της χώρας, αυτό δεν σηκώνει συζήτηση. Ίσως αυτή (η στήριξη) να μην είναι τόσο ένθερμη, όμως υπάρχει”, δήλωσε ο Σπαρτάκ Νγκιέλα σε τηλεοπτική εκπομπή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αναβλήθηκε η επίσκεψη Ράμα στην ΠΓΔΜ

    Αναβλήθηκε η επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα στις 14 Μαΐου στην ΠΓΔΜ, λόγω των πρόσφατων ενόπλων συγκρούσεων στο Κουμάνοβο.

    Ο Ράμα επρόκειτο να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Τέτοβο, μιας πόλης στη δυτική ΠΓΔΜ, η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας είναι αλβανόφωνοι.
    "Η επίσκεψη του πρωθυπουργού αναβλήθηκε", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας Γκλέβι Ντερβίσι, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
    ethnos.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
    Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
    Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.