Σελίδες

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ο Ράμα απειλεί να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εάν δεν γίνει σεβαστή η συμφωνία της Οχρίδας

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απειλεί ότι θα μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Σε δηλώσεις του, ο Έντι Ράμα αναφέρει ότι η χώρα του θα στηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ, όταν η χώρα σεβαστεί πλήρως την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας, η οποία εξασφαλίζει τα δικαιώματα των Αλβανών στην ΠΓΔΜ.

Ο αλβανός πρωθυπουργός, μιλώντας σε περιφερειακή διάσκεψη στα Τίρανα για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, είπε ότι μόνο μια ΠΓΔΜ «που θα περιλαμβάνει όλες τις εθνοτικές ομάδες μπορεί να είναι μέρος του NATO».
Σημείωσε δε, ότι η ΠΓΔΜ «δεν μπορεί να είναι μέρος του ΝΑΤΟ, αν δεν εφαρμόσει το πνεύμα και το γράμμα των αρχών που κάνουν το ΝΑΤΟ όχι απλά μια στρατιωτική συμμαχία, αλλά και μία συμμαχία δημοκρατικών εθνών που υπερασπίζονται την ειρήνη και το δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν ελεύθεροι».
«Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ χωρίς να εγγυάται το πνεύμα και το γράμμα, και της Συμφωνίας της Οχρίδας» είπε ο κ. Ράμα, αναφερόμενος στην ειρηνευτική συμφωνία του 2001, με την οποία τερματίστηκαν οι συγκρούσεις Αλβανών και Σλαβομακεδόνων στην ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο και διεθνή ΜΜΕ, ο κ. Ράμα προειδοποίησε πρώτη φορά ότι θα προβάλει βέτο σε αίτημα της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Αλβανός πρωθυπουργός, μία εβδομάδα μετά τις συγκρούσεις των δυνάμεων ασφάλειας της ΠΓΔΜ και ένοπλης ομάδας στην πόλη Κουμάνοβο, στις οποίες σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.
Ο Έντι Ράμα χαρακτήρισε τα επεισόδια στο Κουμάνοβο «τραγωδία» και έκανε λόγο για σαφές σημάδι «δημοκρατικής αποδόμησης μιας χώρας».
Ο αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η σύνδεση του όρου «τρομοκρατία» με τον όρο «Αλβανοί» καθώς «οι Αλβανοί ήταν και θα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες συγκρότησης του κράτους της ΠΓΔΜ».
«Η ανάμειξη των όρων είναι πολύ επικίνδυνη» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, είναι επικίνδυνη η προσπάθεια να δοθεί στην τρομοκρατία «χροιά εθνοτικού χαρακτήρα».
«Τίποτα πιο επικίνδυνο δεν μπορεί να συμβεί σε όλους εμάς από τη σύγχυση της τρομοκρατίας με την εθνότητα. Η μάχη κατά της τρομοκρατίας πρέπει να ενώνει όλους τους ανθρώπους στα Βαλκάνια εναντίον αυτού του φαινομένου που απειλεί την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη» τόνισε ο αλβανός πρωθυπουργός.
Οι δηλώσεις αυτές σχολιάζονται εκτενώς στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Dnevnik κάνει λόγο για «σκανδαλώδη δήλωση» του Έντι Ράμα, ενώ η επίσης φιλοκυβερνητική Vecer σημειώνει ότι «μετά την Ελλάδα και η Αλβανία απειλεί με βέτο στο ΝΑΤΟ».


με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Το σχόλιο μας: Αυτά διαβάζουμε και μας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι... Όχι με τους αλβανούς! αυτοί βρίσκουν και τα κάνουν και μπράβο τους!... αλλά με την ξεφτιλισμένη εξωτερική πολιτική της Αθήνας από τους εκάστοτε κυβερνόντες. 
Πόσο ευτυχισμένοι θα είμασταν αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε π.χ. ότι για να εγκρίνει την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει τα Τίρανα να σεβαστούν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας!
Ανέκδοτο ε;;;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.