Σελίδες

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Ευρωβουλευτής Κύπρου Ελένη Θεοχάρους: Η Αλβανία να σεβαστεί το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας

Δελτίο Τύπου
από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ
Ελένης Θεοχάρους

Στρασβούργο, 30 Απριλίου 2015

Ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ελένη Θεοχάρους: Ο εκδημοκρατισμός της Αλβανίας απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της στην Ε.Ε.

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την έκθεση αξιολόγησης της πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ, τόνισε ότι αυτή περνά μέσα από το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής και των άλλων μειονοτήτων της Αλβανίας και τον τερματισμό αλυτρωτικών μεγαλοϊδεατισμών, οι οποίοι μπορούν να τινάξουν τα Βαλκάνια στον αέρα, εάν η ΕΕ δεν αντιμετωπίσει με σοβαρότητα την κατάσταση.

Όπως είπε η κα Θεοχάρους, είναι αυτονόητος ο εκδημοκρατισμός της χώρας,   για να αποκτήσει το καθεστώς του υποψήφιου για ένταξη κράτους, αλλά δυστυχώς τόσο για την Αλβανία όσο και για την Τουρκία τούτο δεν ίσχυσε.  Αυτή η πορεία – πρόσθεσε – περνά μέσα από το σεβασμό θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εκείνων  των μειονοτήτων.
Ειδικά όσον αφορά την Ελληνική μειονότητα, η Αλβανία – τόνισε η Δρ. Θεοχάρους – παραβιάζει το πρωτόκολλο της Κέρκυρας για τις ελευθερίες αυτοδιοίκησης,  παιδείας και θρησκείας των Ελλήνων.  Οι παραβιάσεις του Πρωτοκόλλου οδήγησαν σε προσφυγή και δικαίωση της  Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 

Είναι γνωστόν ότι απαγορεύεται η λειτουργία δημοσίων ελληνικών σχολείων και η χρήση της Ελληνικής γλώσσας και δεν υπάρχουν εκπομπές στα Ελληνικά στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, παρεμποδίζονται δραματικά οι δραστηριότητες του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και η  Ελληνική πολιτισμική κληρονομιά καταστρέφεται και λεηλατείται. Εποικίζεται συστηματικά ο νότος με έποικους  από το Κοσσυφοπέδιο, εκτοπίζονται οι Έλληνες και απαγορεύεται η εκλογή τους στις δημοτικές Αρχές. Η Αλβανία αρνείται την επιστροφή των δημευμένων από το καθεστώς Χότζα  εκκλησιαστικών, κοινοτικών και ιδιωτικών περιουσιών.

Η  Αλβανία – είπε η κα Θεοχάρους – οφείλει να θυμάται ότι η Ελλάδα,  στις δύσκολες στιγμές του παρελθόντος, αγκάλιασε τους Αλβανούς πολίτες, στους οποίους πρόσφερε εργασία και στέγη. Η  Ελλάδα πιστεύει στη φιλία και στο σεβασμό των συνόρων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει στο πλαίσιο της Εξωτερικής της Πολιτικής τους  κινδύνους που δημιουργούνται στην περιοχή των Βαλκανίων, με την πρόθεση των Τιράνων να ενσωματώσουν το Κοσσυφοπέδιο, το Τέτοβο των Σκοπίων και να εποφθαλμιούν Ελληνικές περιοχές μέχρι την Πρέβεζα και την Άρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.