Σελίδες

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ο Ιντρίζι αντιπρόεδρος της αλβανικής Βουλής με επόμενο στόχο την κατάληψη θέσης αντιπροέδρου από Τσάμη και στη Βουλή των Ελλήνων! - Αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Κλιμακώνει την ένταση  με την Ελλάδα η Αλβανική Κυβέρνηση του Έντι Ράμα, τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων, όσο και σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής.  Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στα Τίρανα και ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου. 
Το νέο επεισόδιο που προστίθεται στην ανθελληνική πολιτική του Ράμα έχει να κάνει με την επέκταση της συνεργασίας του με το κόμμα των Τσάμηδων που έχει συναφθεί για τις Δημοτικές εκλογές και συγκεκριμένα με τη θέσπιση τρίτης θέσης Αντιπροέδρου της Βουλής στην οποία «τοποθέτησε» τον Σπετίμ Ιντρίζι, Πρόεδρο του Εθνικιστικού Κόμματος των Τσάμηδων. Αποτέλεσμα χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και Αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Ντούλες, θεωρών τον εαυτό του θιγμένο να υποβάλλει την παραίτησή του. «Τα θεσμικά όργανα έχουν μετατραπεί σε πιόνια σε μια παρτίδα μετακινούμενων συμμάχων. Το φαινόμενο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές μου αρχές. Ευχαριστώ τους συναδέλφους για τη συνεργασία τους μέχρι τώρα», αναφέρει στην ολιγόλογη δήλωση παραίτησή του ο κ. Βαγγέλης Ντούλες. 
Η παραίτηση Ντούλε ενδεχομένως να οδηγήσει και στην απομάκρυνση από κυβερνητικές θέσεις των στελεχών που είχε προτείνει το ΚΕΑΔ στο πλαίσιο της προεκλογικής συνεργασίας με τη «συμμαχία» του Έντι Ράμα, η οποία – σημειωτέον -είχε επιτευχθεί με την αιτιολογία της- τότε-  συνεργασίας του κόμματος των Τσάμηδων με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα.
Η Διοικητική Διαίρεση
Τα  «σύννεφα» στις σχέσεις Ράμα με το κόμμα που εκπροσωπεί στη Βουλή, το μεγαλύτερο τμήμα της Ελληνικής Μειονότητας άρχισαν να εμφανίζονται σχετικά γρήγορα με την Διοικητική διαίρεση της Αλβανίας και της προφανούς πρόθεσης του  Αλβανού πρωθυπουργού, να περιοριστούν οι πιθανότητες εκλογής Ελληνικής καταγωγής δημάρχων σε πολλούς Δήμους, με κυριότερο παράδειγμα τη Χιμάρα. Ακολούθησε η συμφωνία με το κόμμα των «Τσάμηδων»- το Σοσιαλιστικό Κόμμα στηρίζει μάλιστα τον υποψήφιό τους στο Δήμο Κονίσπολης (δίπλα από τη Θεσπρωτία)-  και τώρα με την αναβάθμισή τους σε κυβερνητικό εταίρο.
Έρμαιο της Τουρκίας
Οι κινήσεις αυτές του Αλβανού Πρωθυπουργού, δεν είναι άσχετες με την πολιτική που ακολουθεί έναντι της Ελλάδος και αυτό παρά το γεγονός ότι οι Ελληνικές Κυβερνήσεις- πλην της σημερινής η οποία δεν έχει εκδηλώσει τις πολιτικές της θέσεις για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις- ήταν υπέρμαχες της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως φαίνεται όμως ο Τουρκικός παράγοντες ασκεί πολύ μεγαλύτερη επιρροή στην Αλβανία, καθώς προσφέρει «ζεστό χρήμα» χωρίς προϋποθέσεις με επακόλουθο η Αλβανική Κυβέρνηση να ακολουθεί τη «γραμμή» των Τούρκων στα ζητήματα με την Ελλάδα.
Η τακτική και η ταύτιση Αλβανίας – Τουρκίας έγινε φανερή, λίγες μόνο ημέρες μετά τη δήλωση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ότι πρέπει να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες με βάση το διεθνές δίκαιο, θέση που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους Τούρκους, που υποχρέωσαν και τον Έντι Ράμα να προχωρήσει στην ακύρωση της συμφωνίας για τα θαλάσσια Ελλάδας – Αλβανίας που είχε υπογραφεί από τις Κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή – Σ. Μπερίσα, γιατί δημιουργούσαν προηγούμενο και για τις Ελληνοτουρκικές διαφορές. Έτσι  σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα Τίρανα, έκαναν έντονο (!) διάβημα προς την Ελλάδα, με το οποίο ζητούσαν τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα και ακόμη  ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο!
Υψηλό το ρίσκο
Μάλιστα όπως η έγκυρη «Καθημερινή» σχολίαζε, πρόκειται για προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων, ενώ από πολιτική άποψη είναι πράξη υψηλού ρίσκου για την Αλβανία και τις διμερείς σχέσεις.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις  διπλωματικών πηγών, όλα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο κινείται το αλβανικό πολιτικό σύστημα, για να προβληθεί το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας, που προωθεί ο Έντι Ράμα…
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 

ΥΠΕΞ: Ενόχληση για δηλώσεις αλβανού αξιωματούχου περί Τσαμουριάς
Την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε δήλωση του γ' αντιπροέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου, ο οποίος επαναφέρει το θέμα της Τσαμουριάς. Η επιλογή προσώπων που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων σε υψηλά αξιώματα δεν προάγει την φιλία και τη συνεργασία, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, σχολίασε
την εκλογή και τις χθεσινές δηλώσεις του νέου γ' αντιπροέδρου του αλβανικού Κοινοβουλίου, Σπετίμ Ιντρίζι:
«Η επιλογή προσώπων, που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων και συνδέονται άμεσα με το αποκρουστικό φασιστικό και ναζιστικό παρελθόν της Ευρώπης, σε υψηλές θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα του κράτους δεν προάγει την φιλία, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ούτε, βεβαίως, συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό σταθμό Ora News, ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων PDIU, Σπετίμ Ιντρίζι, αμέσως μετά την εκλογή του στο αξίωμα του αντιπροέδρου της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς αισθάνεται τώρα μετά την εκλογή του ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αισθάνομαι προνομιούχος για το αξίωμα, είναι μια θετική εκτίμηση που γίνεται στο κόμμα PDIU, στους ψηφοφόρους μας, αλλά και στην υπόθεση, την οποία το κόμμα μας εκπροσωπεί. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν οι Αλβανοί της Τσαμουριάς στην Ελλάδα θα κερδίσουν τα δικαιώματά τους, σύντομα θα έχουμε και Τσάμη αντιπρόεδρο στην Βουλή της Ελλάδος».
in.gr

Το σχόλιο μας: Καλά έκανε ο Ιντρίζι και τα είπε αυτά μπας και ξυπνήσουν λίγο στην Αθήνα. Αλλά οι αλβανοί έχουν αποθρασυνθεί για τα καλά και μέρα με τη μέρα γίνονται και πιο προκλητικοί. 
Πάντως από την όλη υπόθεση βγήκε και ένα ξεκαρδιστικό αστείο, οι δηλώσεις του προέδρου του ΚΕΑΔ: 
«Τα θεσμικά όργανα έχουν μετατραπεί σε πιόνια σε μια παρτίδα μετακινούμενων συμμάχων. Το φαινόμενο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές μου αρχές...»
Όταν αναλογιζόμαστε ότι αυτή τη φράση την είπε το τέρας πολιτικής ηθικής Βαγγέλης Ντούλε κλαίμε από τα γέλια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.