Σελίδες

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

«Πάγο» στην Αλβανία από την Ε.Ε. για τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδος

RAMA TSAMHDES
• Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία, με τις συνεχείς προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδος και της Ελληνικής Μειονότητας, που εκπορεύονται από τον ίδιο τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, δημιουργούν πλέον ένα ευρύτερο προβληματισμό στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Ταυτόχρονα η τελευταία πρόκληση, με την εκλογή του Προέδρου του κόμματος των «Τσάμηδων» Σπετίμ Ιντρίζι ως Γ’  Αντιπροέδρου της Βουλής, που οδήγησε σε παραίτηση τον Βαγγέλη Ντούλε από τη θέση του Α’  Αντιπροέδρου της Βουλής, ενεργοποίησε και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, που χθες έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα κατά των εθνικιστικών επιδιώξεων που υπηρετούν τέτοιου είδους κινήσεις και αποφάσεις.
 Ο νέος Γ’  Αντιπρόεδρος με το «καλημέρα» και πριν καλά- καλά καθίσει στη θέση του φρόντισε να κάνει σαφείς τις προθέσεις του για το τι σκοπό εξυπηρετεί η συνεργασία του με το Σοσιαλιστικό κόμμα και προσωπικά με τον Έντι Ράμα: Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός για το κόμμα του και την υπόθεση που... υπηρετεί την εκλογή του στο συγκεκριμένο αξίωμα, για να προσθέσει ότι «όταν οι Αλβανοί της τσαμουριάς στην Ελλάδα θα κερδίσουν τα δικαιώματά τους, σύντομα θα έχουμε και τσάμη αντιπρόεδρο στην Βουλή της Ελλάδος»!!! 
Δήλωση που προκάλεσε την ενόχληση  ακόμη και  μετριοπαθών πολιτικών της Αλβανίας, αλλά και την αντίδραση του εκπροσώπου του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρα, ο οποίος δήλωσε:
«Η επιλογή προσώπων, που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων και συνδέονται άμεσα με το αποκρουστικό φασιστικό και ναζιστικό παρελθόν της Ευρώπης, σε υψηλές θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα του κράτους, δεν προάγει την φιλία, τη συνεργασία, την σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ούτε, βεβαίως, συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».
Η τοποθέτηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών - ωστόσο όπως έχει αποδείξει η σύγχρονη ιστορία -  δεν μπορεί από μόνη της, αν δεν συνδυάζεται και με άλλες ενέργειες, να «συνετίσει» την Αλβανική πλευρά και να κάμψει τον ανθελληνισμό και τον εθνικισμό που καλλιεργείται και εντείνεται ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών...  
«Πάγος» από Ε.Ε.
«Πάγο» όμως στην Αλβανική τακτική, με αφορμή το διάβημα που επέδωσε η Κυβέρνηση Ράμα στην Ελλάδα, με τις παράλογες απαιτήσεις της για τις έρευνες που σχεδιάζει  η χώρα μας  για υδρογονάθρακες σε Ήπειρο και Ιόνιο, έβαλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα δια της εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, κάλεσε την Αλβανία να ακολουθήσει το δρόμο της Περιφερειακής συνεργασίας, κάνοντας μάλιστα σαφή αναφορά στην ευρωπαϊκή της πορεία. 
«Η ΕΕ – τόνισε- προωθεί την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων στο πλαίσιο της ένταξης στην ΕΕ. Αυτό που κάνει η ΕΕ είναι να στηρίζει τα Δυτικά Βαλκάνια  να προχωρήσουν στην ευρωπαϊκή πορεία. Στο πλαίσιο αυτό, η περιφερειακή συνεργασία και συμφιλίωση είναι υψίστης σημασίας. Ελπίζουμε ότι η περιφερειακή συνεργασία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Υπενθυμίζουμε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και ενθαρρύνουμε τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου, μεταξύ άλλων και μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και διαλόγου»  ανέφερε, τονίζοντας μάλιστα τρεις φορές τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.