Με τις ευχές όλων μας να συντροφεύουν την Πόντια γιαγιά Παρθένα Σαχινίδου, που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες ένα πρόβλημα υγείας, και με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων (19 Μαΐου), παρουσιάζουμε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο pontos-news.gr και στον εκδότη-δημοσιογράφο Σάββα Καλεντερίδη.
Η γιαγιά Παρθένα που συγκλονίζει με τη μαρτυρία της, τον Σεπτέμβριο κλείνει τα 111 χρόνια της και της ευχόμαστε ολόψυχα να τα καταφέρει. Αυτόν τον καιρό ταλαιπωρείται από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη τον περασμένο Αύγουστο, αλλά όπως ανέφερε στο pontos-news.gr ο γιος της, Κώστας Σαχινίδης, έχει διαύγεια και ζει μαζί με την οικογένειά του στην Αθήνα.
Η Παρθένα Σαχινίδου γεννήθηκε στο Ατσαρτσούχ και μεγάλωσε στον μικρό οικισμό Τσιφλίκ ή Κεϊράν. Ξεριζώθηκε σε ηλικία 12 ετών από το χωριό της στη Νεοκαισάρεια.
Ήρθε στην Ελλάδα, έζησε μετά πέντε χρόνια στον Καναδά και την τελευταία οκταετία βρίσκεται στην Αθήνα. Γονείς της ήταν ο Ακρίτας Σαχινίδης και η Μαρία Κυριλλίδη. Στο βίντεο η γιαγιά Παρθένα μιλάει για τον τόπο της, τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Τούρκοι και τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς.
Η κυβέρνηση καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει τις δολοφονίες και τους διωγμούς
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στο μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τονίζει: «Τιμούμε, σήμερα την Ημέρα Μνήμης για τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες Ποντίους. Σήμερα, στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού, καλούμε την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας να αναγνωρίσει την πολιτική δολοφονιών και διωγμών που ασκήθηκε κατά του ποντιακού Ελληνισμού, κατά τη διάρκεια και στη συνέχεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη:
«Σχεδόν έναν αιώνα μετά, κοιτάμε προς το μέλλον μαζί με τους συμπολίτες μας Πόντιους, που αποτελούν ένα από τα πιο δημιουργικά και δυναμικά τμήματα της κοινωνίας μας.
»Θεωρούμε ότι η αποκατάσταση των γεγονότων και η παραδοχή της ιστορικής αλήθειας, όσο σύνθετη και σκληρή και αν είναι, αποτελεί την πιο στερεή βάση για να την ειρήνη, τη φιλία και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των λαών. Για τη διμερή συνεργασία και τη διασφάλιση της αρχής καλής γειτονίας στην περιοχή μας. Αποτελεί παράλληλα, τη μόνη ειλικρινή απάντηση στην λήθη, και μαζί στον εθνικισμό και στην μισαλλοδοξία».
Το τουρκικό κράτος έχει ορίσει την 19η Μαΐου, ημέρα απόβασης του Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό, ως Ημέρα Μνήμης του Ατατούρκ και Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού. Τιμάται από τους Τούρκους ως η αρχή του λεγόμενου «Πολέμου Ανεξαρτησίας» που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Η Γιορτή της Νεολαίας και του Αθλητισμού γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 24 Μαΐου του 1935, επί των ημερών του Κεμάλ. Η συγκεκριμένη γιορτή, διευρύνθηκε προς τιμήν του μετονομάστηκε σε Ημέρα Μνήμης του Ατατούρκ και Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού μετά την έλευση της χούντας του Κενάν Εβρέν, στις 12 Σεπτεμβρίου 1980.
Ανήμερα της 19ης Μαΐου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων πραγματοποιούν γυμναστικές επιδείξεις και τιμούν τη μνήμη του Κεμάλ. Με αφορμή τη χθεσινή ημέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το 1919 είναι χρονιά σταθμός στη συλλογική μνήμη και η νεολαία εγγυάται ένα μέλλον ευημερίας. Ο Ερντογάν προανήγγειλε για το λόγο αυτό «επένδυση στη νεολαία που είναι επένδυση στο μέλλον».
www.pontos-news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.