Σελίδες

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Τοποθέτηση ΑΝΥΠΕΞ Νίκου Χουντή σε διαβαλκανική συνεδρίαση στα Τίρανα με αιχμές προς την Αλβανία


Από τα Τίρανα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υπεύθυνος για τις  Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Νικόλας Χούντης δήλωσε πως η Αλβανία και η επίσημη Αθήνα έχουν διαφορετικές ατζέντες οι οποίες μπορεί να βλάψουν τις συνεργασίες μεταξύ των δύο λαών « Οι παλαιομοδίτικες εθνικιστικές πρακτικές δεν πρέπει να έχουν χώρο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη η οποία θα ενταχθεί ολοκληρωτικά στην ΕΕ. 

Η Ευρωπαϊκή ένταξη των δυτικών Βαλκανίων αποτελεί ένα στρατηγικό στόχο που θα προσφέρει στην σταθεροποίηση της ειρήνης, της ανάπτυξης και της σταθερότητας της Περιοχής. Όπως καταλαβαίνεται η χώρα μου έχει εργαστεί εντατικά στην προώθηση των κοινών μας στόχων και συντηρώντας την ευρωπαϊκή δέσμευση ένταξης τις προοπτικής της περιοχής. 

Φυσικά υπάρχουν διαφορετικές προοπτικές για διαφορετικές υποθέσεις τις οποίες μπορεί και να βλάψουν το μέλλον τις συνεργασίας μας. Στα πλαίσια τις συνεργασίας αυτό που έχει σημασία είναι τα κοινά μας συμφέροντα. 

Εμείς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, κεφαλαιοποιώντας ότι μας ενώνει.» είπε ο κ Χούντης. Η δήλωση του Έλληνα διπλωμάτη έγινε κατά την συνεδρίαση των αρχηγών κρατών των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα. Συνέδριο στο οποίο η Ελλάδα έπρεπε να εκπροσωπηθεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό τον κ Αλέξη Τσίπρα.





Το σχόλιο μας: Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις του Προέδρου της Βουλγαρίας και του Πρωθυπουργού της Ρουμανίας που παρέστησαν στη συνεδρίαση, αφήνοντας αιχμές προς την αλβανική πλευρά με αφορμή τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στο Κουμάνοβο.
Από την πλευρά του ο κ. Χουντής ακολουθεί την πολιτική φιλίας των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και την διεθνιστική λογική του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν το κρίνουμε τελείως αρνητικά, αφού μπορεί να το χρησιμοποιήσει σαν όπλο στη συνέχεια.
Το θέμα όμως είναι να μην μείνουμε στις "επιθέσεις φιλίας", σε περίπτωση που οι αλβανοί προχωρήσουν σε επιθέσεις με σφαίρες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.