Σελίδες

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Ποιος «χαϊδεύει» τον Έντι Ράμα και τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό;

Ας δώσει επιτέλους η Αθήνα την απάντηση που πρέπει στους εθνικιστές των Τιράνων

Αντιμέτωπη με έναν δομημένο, σκληρό και αποθρασυνόμενο αλβανικό εθνικισμό, που αναζητεί διέξοδο στη σύγκρουση με την Ελλάδα, βρίσκεται η Αθήνα, η οποία –μέχρι τώρα ακόμη– κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, χαϊδεύοντας την αλβανική κυβέρνηση.

Ο Έντι Ράμα, παρά τη «σοσιαλιστική» προέλευσή του, όχι μόνο έχει αναδειχτείστον πιο ασύδοτο εκφραστή του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού, αλλά πλέον κατηγορείται ανοικτά στο εσωτερικό της χώρας του ότι στην εξωτερική πολιτική λειτουργεί ως μακρά χείρ του Ερντογάν, ενώ έχει κτίσει ένα ναρκο-παρακράτος, με τα τεράστια κέρδη του οποίου χρηματοδοτεί όχι μόνο τις προσωπικές ανάγκες του αλλά και έναν τεράστιο μηχανισμό που καλλιεργεί και προωθεί την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας». Υπό την πίεση των Ευρωπαίων αλλά και των Αμερικανών, οι οποίοι έχουν επενδύσει στον αλβανικό εθνικισμό, αφού αποτελεί τη γραμμή άμυνας στην επέκταση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, η αλβανική κυβέρνηση τον τελευταίο μήνα υποτίθεται ότι έχει επιδοθεί σε αγώνα για εξάρθρωση των βαρόνων του χασίς, που καλλιεργούν και διακινούν τεράστιες ποσότητες προς όλη την Ευρώπη. Καθημερινά όμως αποκαλύπτονται στοιχεία που δίνουν την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Έντι Ράμα και τον υπουργό Εσωτερικών ότι κρύβονται πίσω από όλα αυτά τα κυκλώματα.

Πριν φτάσουμε στο σημείο που οι Αλβανοί έθεσαν επίσημα στην ατζέντα τσαμικό ζήτημα, πριν φθάσουμε στην εντολή κατεδάφισης των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα, πριν δούμε την προσβλητική για την Ελλάδα ανάρτηση του αλβανού πρωθυπουργού στο Facebook για την Ακρόπολη και την «αλβανική» ταυτότητα της Αθήνας, μηνύματα είχαν φθάσει πολλά, αλλά η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς δεν έδειχναν να τα αντιλαμβάνονται.

Ο τεράστιος χάρτης-γκραβούρα της «Μεγάλης Αλβανίας», που φθάνει μέχρι την Πρέβεζα, δέσποζε στο πρωθυπουργικό γραφείο στα Τίρανα, εκεί όπου ο κ. Ράμα υποδέχθηκε τον Νίκο Κοτζιά τον Ιούλιο…

Στο «ΠΑΡΟΝ», συστηματικά και με συνέπεια, όταν κανείς άλλος δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, είχαμε προειδοποιήσει για τα αποτελέσματα αυτής της ανήκουστης πολιτικής κατευνασμού και… εξευμενισμού των Τιράνων από την ελληνική κυβέρνηση.

Η απολύτως λανθασμένη προσέγγιση των ελληνοαλβανικών σχέσεων από το ΥΠΕΞ και προσωπικά τον Νίκο Κοτζιά επιδείνωσε την κατάσταση και έφερε πιο κοντά την κρίση. Για να μην αδικήσουμε τον υπουργό Εξωτερικών, όλοι οι προκάτοχοί του είχαν «χαϊδέψει» τον κ. Ράμα. Ο Δ. Αβραμόπουλος και η Ντ. Μπακογιάννη, που τον είχαν γνωρίσει και ως δήμαρχο Τιράνων, που τότε προβαλλόταν ως ο εκσυγχρονιστής και ευρωπαϊκής κατεύθυνσης πολιτικός στην Αλβανία, αλλά και ο Γ. Παπανδρέου έχουν βοηθήσει τον Ράμα στα πρώτα βήματά του, δημιουργώντας του την αίσθηση ότι η Ελλάδα τον έχει ανάγκη και όχι το αντίθετο…

Ο κ. Κοτζιάς διέθετε συγκεκριμένα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τη διαφαινόμενη σκλήρυνση της στάσης των Αλβανών, την προφανή συμπόρευσή τους με την Τουρκία, την άρνησή τους να δεχθούν μια νέα Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Συνόρων και τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων καθώς και την αναβάθμιση του Τσαμικού αλλά και τη διεκδίκηση μειονοτικών δικαιωμάτων για τους οικονομικούς μετανάστες στην Ελλάδα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η Αθήνα όφειλε να έχει ενημερώσει για όλα αυτά την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς και να προειδοποιήσει ότι εάν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση των σχέσεων της Αλβανίας με την ΕΕ. Έπρεπε επίσης να εξηγήσει αναλυτικά στους περίπου 1 εκατ. αλβανούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής από τον κ. Ράμα θα δυσκολέψει τη μέχρι σήμερα ανεμπόδιστη είσοδο - έξοδο από και προς την Ελλάδα αλλά και την αποστολή και μεταφορά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ των αλβανών μεταναστών, που αποτελούν τον αιμοδότη της αλβανικής οικονομίας. Ωστόσο, έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε εδώ τον κ. Μπουσάτι χωρίς να έχουν συμφωνήσει σε τίποτε από όλα αυτά και αμέσως μετά αποφάσισε να επισκεφθεί τα Τίρανα. Εκεί αποδέχτηκε την προσβολή (όχι μόνο προς το πρόσωπό του αλλά και προς την Ελλάδα) να βρίσκεται να συνομιλεί στο υπουργείο Εξωτερικών ενώ έξω ακούγονταν οι κραυγές «στημένων» εθνικιστών και Τσάμηδων για τα «εγκλήματα της Ελλάδας». Και μάλιστα, λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση, έσπευσε να αποκηρύξει τις… πηγές του ΥΠΕΞ (τον εαυτό του δηλαδή), που δύο ημέρες πριν είχαν κάνει λόγο για προσκόμματα στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Τέλος, πρότεινε τη γνωστή ιδέα με το «καλάθι» στο οποίο θα μπουν τα εκκρεμή θέματα των διμερών σχέσεων δίνοντας την ευκαιρία στα Τίρανα να θέσουν το τσαμικό ζήτημα, το οποίο, μετά το γνωστό επεισόδιο με τον Επίτροπο Χάαν, έχει γίνει πλέον γνωστό και στις Βρυξέλλες…

Η Χειμάρρα οδήγησε στο κόκκινο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά πυροδότησε και γενική σύγκρουση στο εσωτερικό της Αλβανίας με το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ.

Στη συνεδρίαση της Βουλής, την Πέμπτη, ο Βαγγέλης Ντούλες κατηγόρησε τον Ράμα για σχέδιο καθυπόταξης της μειονότητας και της Χειμάρρας και έκανε λόγο για κίβδηλο πατριωτισμό:

«Το αλβανικό Σύνταγμα λέει ξεκάθαρα ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των απανταχού Αλβανών, τα άλλα κράτη όμως δεν το έχουν αυτό το δικαίωμα; Δεν έχει αυτό το δικαίωμα η Ελλάδα, δεν το έχει η Ευρώπη; Δεν δικαιούνται οι έλληνες ευρωβουλευτές να μιλούν για παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία; Ο Ράμα ανατρέπει την πολιτική δεκαετιών της Αλβανίας για συμβολή στη σταθερότητα της Βαλκανικής και ανακαλύπτει εχθρούς. Εφαρμόζει τα αιτήματα του «μπαμπά» (σ.σ: Εννοεί τον Ερντογάν) για τα τουρκικά σχολεία στην Αλβανία και ανακαλύπτει ότι εχθρός είναι η Ελλάδα, η οποία φιλοξενεί 700 χιλ. Αλβανούς, ενώ ο Ράμα τους συμπατριώτες του τους στέλνει στην ξενιτιά. Μ’ αυτά που κάνει, δικαιολογημένα τίθεται το ερώτημα: Επιθυμεί αυτός ο άνθρωπος την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας; Εμείς έχουμε έναν τυχοδιώκτη πρωθυπουργό, που επέτρεψε στη χώρα μαζική καλλιέργεια του χασίς. Ως πρόεδρος του ΚΕΑΔ, ως μειονοτικός, ως κάτοικος του Αργυροκάστρου, σου λέω ότι δεν είναι αυτές οι σχέσεις που ο λαός επιθυμεί να έχει με την Ελλάδα.

«Είσαι αδιάβαστος, μας ντρόπιασες στα μάτια του κόσμου με την ανάρτηση για την Ακρόπολη. Επέλεξες μια γκραβούρα με μιναρέ. Η νοοτροπία σου απέχει πολύ από τη δυτική νοοτροπία. Εσύ και τον Περικλή της αρχαιότητας τον βλέπεις με σαρίκι, αλλά μην ξεχνάς ότι και οι άλλοι σε βλέπουν ως γενίτσαρο που ορμά να καταλάβει τη Βιέννη. Δεν μπορείς να καλύψεις τις αποτυχίες σου με εθνικιστική ρητορική, έχει χάσεις την επαφή με την πραγματικότητα», επισήμανε ο Βαγγέλης Ντούλες.

Ο Ράμα επέμεινε σε όλα όσα υποστήριξε τις προηγούμενες ημέρες, απορώντας, όπως είπε ειρωνικά, με τους «φίλους» στην Αθήνα που ενοχλήθηκαν με τις δηλώσεις του. Συγκεκριμένα, τόνισε πως το γεγονός ότι στη Χειμάρρα μιλιέται η ελληνική γλώσσα δεν την καθιστά ελληνική περιοχή (μειονοτική περιοχή), ζήτησε την άρση του εμπολέμου ώστε να αντιμετωπισθεί το τσαμικό ζήτημα και κατηγόρησε το ΚΕΑΔ ότι δημιουργεί εντάσεις με την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την πτώση της δημοτικότητάς του. Τέλος, δήλωσε πρόθυμος να ανταποκριθεί σε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα!

«Η Αλβανία δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις, απαιτεί όμως υψηλότερο επίπεδο φιλικών σχέσεων. Στην Ιστορία βρίσκουμε πιο πολλά να μας ενώνουν παρά να μας χωρίζουν. Το παρελθόν δεν πρέπει να γίνει εμπόδιο για σχεδία συνεργασίας στο μέλλον. Πρέπει να καταργηθεί το βασιλικό διάταγμα περί εμπολέμου... Όταν μιλάμε για Τσάμηδες είναι κάτι που αφορά Αλβανούς, την ίδια την Αλβανία. Το άλλο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το δικαίωμα διεκδίκησης περιουσιών, είναι αυτό που αποκαλούμε τσαμικό ζήτημα. Αυτό είναι το μόνο που ζητάμε…», είναι μερικές μόνο από τις δηλώσεις του κ. Ράμα.

Εκ των υστέρων, αφού ακολούθησαν τα επεισόδια των τελευταίων ημερών και αφού έγινε διάβημα από τον πολιτικό διευθυντή του ΥΠΕΞ κ. Π. Μαυροειδή στον αλβανό πρεσβευτή, ο κ. Κοτζιάς περιμένει να αντιδράσει στις... δύο προγραμματισμένες συναντήσεις που θα υπάρξουν σε διάφορα φόρουμ με τον αλβανό ΥΠΕΞ κ. Μπουσάτι. Αλλά η ζημιά έχει πλέον γίνει… Και η αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι ότι δεν μπόρεσε να αποτρέψει την κρίση, αλλά την άφησε να εξελιχθεί εις βάρος μας. Και ένα βέτο, την τελευταία στιγμή, όσον αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας δεν είναι πια σίγουρο ότι μπορεί να αποδώσει… Ίσως, τελικά, έχει και αντίθετα αποτελέσματα, εάν δεν συνδυαστεί με ένα γενικό πλαίσιο αναθεώρησης της ελληνικής πολιτικής απέναντι στον αλβανικό εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό…

Οι δύο αναρτήσεις του Ράμα στο Facebook είχαν ως εξής:

«Αύριο, στη Βουλή, θα δώσω απαντήσεις για όσα έχουν ειπωθεί αυτές τις ημέρες από τους παλιούς και αγαπημένους μας γείτονες, με τους οποίους πρέπει και θέλουμε να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις. Και για να είναι εξαιρετικές πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε ανοιχτοί, ειλικρινείς και ισότιμοι ο ένας προς τον άλλον! Διότι η εποχή που ο πλούσιος γείτονας έδειχνε τα χωράφια στον φτωχό έχουν τελειώσει ανάμεσά μας».

«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας του 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και 1925 ο έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος - Ραγκαβής, ‘‘ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός’’) μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα προς δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού οφείλεται και στο όραμα του αλβανού Αρχιεπισκόπου της Αθήνας Γεωργίου Δούσμανη (Gjergj Dushmani), o οποίος, το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι, του βενετικού στόλου, για να μη βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.

Η ιστορία μιας τέτοιας πόλης, που κάποτε ήταν -σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς- κυρίως αλβανόφωνη, δεν την κάνει απολύτως αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και ακριβώς έτσι, αν η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική γλώσσα ως ‘‘κοινή διάλεκτο’’ της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία, μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μη μιλήσουμε για την Ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός».

Κωνσταντίνος Τσάκαλος

ΥπουργείοΖητούν και ρέστα οι Αλβανοί…

Μιας και η Αλβανία είναι στην επικαιρότητα, να σας μεταφέρουμε την κατάσταση που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα αλλά και τα αιτήματα που θέτουν οι αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα και που πιθανότατα σύντομα θα τα δείτε να εντάσσονται στην επίσημη αλβανική ατζέντα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανία - Shqiperia, των αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, Ιλιριάν Δήμα είπε πολλά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Telegraph».

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Δήμα, ζουν περίπου 700.000 αλβανοί μετανάστες, που οι μισοί είναι άνεργοι λόγω κρίσης και το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η εκπαίδευση των παιδιών τους στην αλβανική, καθώς 100.000 παιδιά μεταναστών δεν γνωρίζουν να γράψουν και να διαβάσουν στην αλβανική, ενώ περίπου 30.000 μιλούν σπαστά αλβανικά.

• Η ανεργία θα είχε οδηγήσει πολλούς μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους, αλλά το θέμα των παιδιών τους και της όχι και τόσο καλής γνώσης της αλβανικής γλώσσας τους κρατάει στην Ελλάδα.

Πάντως, ο κ. Δήμα είναι ειλικρινής λέγοντας ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση των αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, παρά τα διάφορα ρατσιστικά επεισόδια εις βάρος τους.

• Να θυμηθείτε ότι το επόμενο που θα προκύψει από τα Τίρανα θα είναι η απαίτηση για ένταξη της αλβανικής γλωσσάς στο ελληνικό δημόσιο σχολείο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής
6-11-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.