Σελίδες

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Πρωινός Λόγος για συνέντευξη Ράμα στον ΣΚΑΙ: Σε ασφυξία τα εθνικά μας θέματα

Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι το τελευταίο κρεσέντο εθνικισμού από τους ίδιους τους ηγέτες των δυο γειτονικών μας χωρών (Τουρκία – Αλβανία), σε βάρος της Ελλάδας; 

Από την μια ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, που ανοίγει θέμα συνόρων αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λωζάνης και από την άλλη ο Αλβανός Πρωθυπουργός Ράμα, ο οποίος με δηλώσεις του συνεχίζει να κρατά στην επιφάνεια ανύπαρκτα ζητήματα, όπως «Τσάμικο», «Μεγάλη Αλβανία» κ.α.! Την ίδια ώρα και οι συνομιλίες για το Κυπριακό οδηγήθηκαν σε ναυάγιο…


Φυσικά, το θέμα δεν είναι τι λένε οι γείτονές μας, αλλά ποια είναι η στάση της χώρας μας, απέναντι στις συνεχιζόμενες αυτές προκλήσεις. Δυστυχώς, η χλιαρή έως ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, δίνει χώρο στο να καλλιεργείται εκτός των συνόρων μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα από το λεγόμενο «τόξο» Τουρκίας – Αλβανίας, το οποίο σφίγγει επικίνδυνα για την Ελλάδα. Το γεγονός και μόνο ότι η επίσημη αντίδραση της Πολιτείας στις προκλήσεις έρχεται καθυστερημένη και σχεδόν πάντα… εξ απαλών ονύχων, δείχνει τα αργά αντανακλαστικά των υπευθύνων, αλλά και την αδυναμία για μια στιβαρή εξωτερική πολιτική, γεγονός εξάλλου που αποτυπώθηκε μόλις πρόσφατα και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απ’ όπου απουσίαζαν επισημάνσεις και παρατηρήσεις για την αυξημένη τελευταία αλβανική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα!


Ούτε βήμα πίσω!


Δεν μπορεί παρά μόνο να προβληματίσει ανησυχητικά την Κυβέρνηση η τελευταία εμφάνιση του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά το βράδυ της Τρίτης, ουσιαστικά δεν έκανε βήμα πίσω απ’ όλα όσα κατά καιρούς προκλητικά δηλώνει και αφορούν τη χώρα μας. Το υποκριτικό για όλους όσους παρακολούθησαν τη συνέντευξη ήταν ότι επιδόθηκε για ακόμη μια φορά σε εθνικιστικό παραλήρημα, καταγγέλλοντας όμως τον εθνικισμό (!) και προσθέτοντας συχνά στις απαντήσεις του… πόσο καλή φίλη είναι η Ελλάδα και πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών!  


Ουσιαστικά επανέλαβε όλα όσα σχεδόν καθημερινά αποκαλύπτει και καυτηριάζει μέσα από τις στήλες του ο «Π.Λ.», με αφορμή τις συνεχείς προκλήσεις των γειτόνων για διάφορα ζητήματα, οι οποίες δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, περνούν αναπάντητες από την επίσημη ελληνική Κυβέρνηση. Με… πλάγιο τρόπο λοιπόν ο Έντι Ράμα επιχείρησε να υποβαθμίσει σημαντικά γεγονότα, όπως οι κατεδαφίσεις στη Χιμάρα, η κωλυσιεργία της Αλβανίας για να κατασκευασθούν τάφοι για τους άταφους ήρωες του ’40, ενώ για τους χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» αρνήθηκε ότι υπάρχουν! Την ίδια στιγμή υπερασπίστηκε την ανάρτησή του στο facebook για την Ακρόπολη, ενώ μίλησε μέχρι και για αμφισβητούμενες περιοχές στο Ιόνιο, ζητώντας συνεκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων! 
Αλήθεια, τι άλλο πρέπει να πει για να περάσει διεθνώς τις θέσεις του, αφού αντίλογος από κυβερνητικής πλευράς δεν υπάρχει; 


Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται τελευταία και ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Βέβαια σε ερώτηση του Παπαχελά εάν η Τουρκία βρίσκεται πίσω από την ακύρωση της συμφωνίας του 2009 Ελλάδας – Αλβανίας για την θαλάσσια οριοθέτηση, ο Έντι Ράμα το αρνήθηκε κατηγορηματικά!


Ενδεικτικά αποσπάσματα 


Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ενδεικτικά αποσπάσματα από την συνέντευξη του Αλβανού Πρωθυπουργού στο ΣΚΑΙ.


- Για τα «αλυτρωτικά σενάρια» και τη σύλληψη ατόμων που δούλευαν για την αλβανική κυβέρνηση και μετέφεραν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας»:


Τι σημαίνει αλυτρωτική προπαγάνδα; Δεν νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στα παιδιά μας πού έμεναν οι Αλβανοί και δε νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στους ανθρώπους ότι υπήρχε μια περιοχή που λεγόταν Τσαμουριά, όπου έμεναν Αλβανοί, όπου δυστυχώς – κι αυτό δεν είναι το τι λέμε στα παιδιά μας, είναι αυτό που βλέπουμε – οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να επισκεφτούν (….); Δεν έχουμε καμία βλέψη, κανείς δεν μπορεί να έχει τέτοιες βλέψεις σαν την αλλαγή συνόρων, στρατηγική δηλαδή να πάρει ένα κομμάτι της Ελλάδας, ή ένα κομμάτι της Σερβίας, ή ένα κομμάτι της «Μακεδονίας» για να φτιάξει τη «Φυσική Αλβανία». Όχι. Απλά πιστεύουμε ότι είναι ώρα να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια του παρελθόντος, να κοιταχτούμε στα μάτια και να πούμε: «Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι, που είναι 80 χρονών, γυναίκες και άνδρες, που τους ανάγκασαν να φύγουν από τα σπίτια τους, να μην μπορούν να πάνε πίσω να τα επισκεφθούν; 


Είναι δυνατόν οι άνθρωποι που κατάγονται από αυτή την περιοχή, που είναι Αλβανοί, να μην μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού γείτονα όπως είναι η Ελλάδα; Είναι δυνατόν; Τι είναι αλυτρωτικό σε αυτό; Τίποτα!

- Για το εάν έχει ζητήσει να μάθει πληροφορίες για τις έρευνες που έχει κάνει η Ελλάδα στο Ιόνιο:
Ακούστε, μιλάμε για μια αμφισβητούμενη περιοχή, όπου υποθετικά τουλάχιστον, υπάρχουν επίσης πηγές αερίου και πετρελαίου. Κι αυτό που πάντα λέω, είναι γιατί δεν το βλέπουμε αυτό ως  μια μεγάλη ευκαιρία να το διαλευκάνουμε όλοι μαζί και γιατί δεν προχωράμε περισσότερο τη συνεργασία σε αυτά τα μέρη; Διότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί και η Αλβανία θα μπορούσε να αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία για πολλούς Έλληνες. Αλλά και η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη συνεργασία με την Αλβανία και τους Αλβανούς. Οπότε νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε σε μόνο μια ιδέα, να συζητάμε, να συζητάμε και να επιλύουμε τα θέματά μας με υπομονή και θέληση, διότι δεν μπορώ να προβλέψω ένα διαφορετικό μέλλον από το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ μας.  


- Για την κατεδάφιση ελληνικών κτισμάτων στη Χειμάρρα: 
Εγώ και η κυβέρνησή μου έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα που λέγεται «αστική αναγέννηση», που είναι ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ανανέωσης των πόλεών μας. Λόγω αυτού του προγράμματος έχουμε κατεδαφίσει σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, 9.150 κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα. Τα περισσότερα ήταν παράνομα, κάποια ήταν ημι-νόμιμα, και στις περιπτώσεις που ήταν νόμιμα προχωρήσαμε σε διαδικασίες απαλλοτρίωσης βάσει του αλβανικού νόμου. Στη Χειμάρρα έγινε ακριβώς το ίδιο πράγμα, εφαρμόστηκε το ίδιο πρόγραμμα…


Κοινή εθνική γραμμή


Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαία εθνική στρατηγική στο ζήτημα της πορείας των ελληνοαλβανικών σχέσεων, ζήτησε για ακόμη μια φορά, μέσα σε λίγες μέρες, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Αλβανός Πρωθυπουργός. 
«Ο  Έντι Ράμα, ανοίγει σειρά σοβαρών θεμάτων που αφορούν στο σύνολο των σχέσεων Ελλάδας - Αλβανίας. Μεταξύ άλλων, ομολογεί αποφάσεις των αλβανικών Αρχών σε βάρος Ελλήνων της Χειμάρρας και προσθέτει ανύπαρκτα ζητήματα με τους ισχυρισμούς του περί δήθεν 'ζητήματος Τσαμουριάς'» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος σε γραπτή δήλωσή του, σημειώνοντας: «οι δηλώσεις αυτές καθιστούν επιτακτικά αναγκαία την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπως ήδη έχει ζητήσει η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαία εθνική στρατηγική στο κρίσιμο ζήτημα της πορείας των Ελληνο – Αλβανικών σχέσεων».
Στα εθνικά θέματα αναφέρθηκε χθες και ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο οποίος σημειωτέον αύριο και μεθαύριο θα βρεθεί στην Ήπειρο και αναμένεται να κάνει αναφορά στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει στα Γιάννενα.


«Η Τουρκία είναι απρόβλεπτη, οι δηλώσεις Ερντογάν αμφισβητούν το διεθνές συμβατικό θεμέλιο, τη συνθήκη της Λωζάνης. Είναι απαράδεκτες τοποθετήσεις που προσθέτουν μία ακόμη εστία ανησυχίας στην περιοχή. Η Αλβανία βάζει στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων. Η συμφωνία για το προσφυγικό κρέμεται από μία κλωστή. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική…», τόνισε μεταξύ άλλων.


Η Ένωση Κεντρώων


«Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας με τη συνέντευξή του στο Σκάι φαίνεται ότι εζήλωσεν δόξαν Ερντογάν και τον ακολουθεί στην αδιέξοδη τακτική του αναθεωρητισμού.
Αν πραγματικά επιθυμεί να καταστεί η χώρα του μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα του ελληνισμού της Βόρειας Ηπείρου και να μην δημιουργεί ανύπαρκτα ζητήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις όπως το λεγόμενο Τσάμικο», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η «Ένωση Κεντρώων» του Βασίλη Λεβέντη.  


Ο Ν. Νικολόπουλος 


Για «ανθελληνική προπαγάνδα σε αλβανικά σχολικά βιβλία», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Με αφορμή την επαναλαμβανόμενη αμετανόητη στάση των γειτόνων επανήλθε με νέα ερώτησή του προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών (είχε προηγηθεί αντίστοιχη ερώτηση στις 6 Οκτωβρίου) και ζητάει επιτακτικά πλέον να αντιδράσει αποτελεσματικά η χώρα μας για να σταματήσει η ανθελληνική προπαγάνδα της Αλβανίας.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.