Σελίδες

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Ένοχοι οι δύο υπάλληλοι του Αλβανικού ΥΠΕΞ, αλυτρωτικό το υλικό που μετέφεραν στην Ελλάδα!


alvanoi odigoi1

Ποινή φυλάκισης τριάντα μηνών στον καθένα επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο των Ιωαννίνων στους δύο Αλβανούς οδηγούς, υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι μετέφεραν έντυπο υλικό, κυρίως βιβλία, με αλυτρωτικό περιεχόμενο.

Από το μεσημέρι, η Διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας του Αλβανικού ΥΠΕΞ όπως και ο Πρόξενος στα Γιάννινα, με έγγραφα τα οποία κατέθεσαν, επεδίωξαν να κάνουν χρήση της Συνθήκης της Βιέννης, πράγμα που δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Οι ίδιοι δεν θέλησαν πάντως στη συνέχεια να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ένας αστυνομικός που την προηγούμενη Κυριακή μετείχε στην επιχείρηση εντοπισμού του υλικού που μετέφεραν οι δύο κρατικοί υπάλληλοι, η Διευθύντρια του Ελληνικού Τελωνείου της Κακαβιάς και ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Εισαγγελέας έδρας, με μία εξαιρετικά τεκμηριωμένη αγόρευση, πρότεινε την ενοχή και την τιμωρία των δύο υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, οι οποίοι απουσίαζαν από το δικαστήριο.
Το υλικό που μετέφεραν, όπως ανέφερε η Εισαγγελέας, δεν εμπίπτει στη Συνθήκη της Βιέννης και δεν αποτελούσε αντικείμενο διπλωματικής αποστολής.

Τα βιβλία στο οπισθόφυλλο είχαν αναγραμμένες τιμές ενώ δεν ήταν τοποθετημένα σε διπλωματικούς σάκους ούτε έφεραν καμία ένδειξη.
Όπως είπε η Εισαγγελέας, επρόκειτο για υλικό που βρίσκονταν μέσα σε κούτες, κλεισμένες πρόχειρα με μονωτική ταινία, χωρίς άλλες ενδείξεις.

Σε κάποιες κούτες και σε σημεία που δεν ήταν εμφανή υπήρχε ένα χαρτί τύπου Α4 που έγραφε διπλωματικό υλικό και ανέφερε ως παραλήπτη την Αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Από την αποστολή δε απουσίαζε ο διπλωματικός ταχυδρόμος.
Σημείωσε δε ότι ο ένας από τους δύο, προσπάθησε να εξαπατήσει την ελληνική τελωνειακή αρχή, δηλώνοντας τέτοια ιδιότητα, όμως δεν ήταν κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων, παρά υπηρεσιακών ταυτοτήτων.

Σχετικά τώρα με το περιεχόμενο των βιβλίων, η Εισαγγελέας είπε ότι πρόκειται για ένα υλικό με αλλυτρωτικό κι ανθελληνικό περιεχόμενο, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις των δύο χωρών.

Στο υλικό αυτό παρουσιάζονταν αλλοιωμένα τα σύνορα της χώρας με πολλές περιοχές της Ηπείρου να περιλαμβάνονται στην Αλβανική επικράτεια –χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας- ενώ παρουσιάζονταν ως Αλβανικής καταγωγής Έλληνες αγωνιστές της Επανάστασης αλλά και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας καθώς εμφανίζεται να κατάγεται από το Αργυρόκαστρο!
Έτσι πρότεινε την ενοχή και των δύο.

Το δικαστήριο επέβαλλε ποινή φυλάκισης τριάντα μηνών με τριετή αναστολή.
Τα επτά βιβλία, ενδεικτικό υλικό που είχε κατασχεθεί από την Αστυνομία, θα δημευθούν ενώ τα 1505 που είναι δεσμευμένα στο Τελωνείο της Κακαβιάς θα κατασχεθούν και θα δεσμευτούν όπως και το όχημα που χρησιμοποιήθηκε κατά την μεταφορά.

Η Αλβανική αντιπροσωπεία που παρακολούθησε την δίκη μέχρι το τέλος αποχώρησε εμφανώς ενοχλημένη. Η διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση ενώ ο Αλβανός Πρόξενος στα Γιάννινα ανέφερε πως «ως εκπρόσωπος του Αλβανικού κράτους στην Ελλάδα δεν θέλω να κάνω σχόλιο για την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.