Σελίδες

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Γεώργιος Σούρλας: Ο Ράμα αθετεί τις συμφωνίες για τους άταφους πεσόντες

Εύλογα ερωτήματα και αγανάκτηση προκαλούν, όπως αναφέρει ο κ. Γ. Σούρλας, οι θέσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, «όταν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κ. Παπαχελά υποστηρίζει ότι το θέμα των άταφων πεσόντων κατά το Έπος 1940 -41 στη Βόρειο Ήπειρο, έπρεπε να είχαμε αρχίσει να το συζητάμε και να το εντάξουμε στο γενικότερο πλαίσιο διευθέτησης όλων των θεμάτων που αφορούν τις δύο χώρες».

Ο κ. Σούρλας αναφέρει χαρακτηριστικά τρία σημεία, τα οποία έχουν να κάνουν με την συμφωνία των δύο πλευρών.

Αναλυτικά:

• Τον Φεβρουάριο του 2009 υπεγράφη η Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την κατασκευή Στρατιωτικών Κοιμητηρίων στις Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα και  για την αναζήτηση και τον ενταφιασμό των πεσόντων.

• Το 2010 κυρώθηκε η Συμφωνία αυτή και από το αλβανικό Κοινοβούλιο.

• Το 2012 συνεδρίασε η Μικτή Διακρατική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και πριν από ένα μήνα-με καθυστέρηση βέβαια πέντε ετών – συνήλθε στην Αθήνα η Μικτή Επιτροπή και αποφάσισε τις επόμενες ενέργειες με χρονικό ορίζοντα τις αρχές του 2017.

O κ. Σούρλας συνεχίζοντας αναφέρει πως «τι περισσότερο θα είχαμε να συζητήσουμε, πλην της υποχρέωσης της αλβανικής πλευράς να φανεί συνεπής στα συμφωνηθέντα και μάλιστα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο;» και κλείνει λέγοντας πως «είναι αδιανόητο, να έχουν παρέλθει 75 χρόνια και να παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, σχεδόν στο σύνολό τους οι 7976 πεσόντες στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου».



από Αγναντεύοντας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.