Σελίδες

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Δηλώσεις Νίκου Κοτζιά για τελευταίες εξελίξεις στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις

Απόσπασμα από τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, σε δημοσιογράφους μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Βρυξέλλες, 14.11.2016)


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε για την συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, κ. Bushati;

N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Με τον κ. Μπουσάτι κάναμε μία συνολική αξιολόγηση-εκτίμηση για το που πάνε οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και το που βρίσκονται οι συζητήσεις που κάνουμε για την λύση των προβλημάτων που έχουν προκύψει ανάμεσα στις δύο χώρες. Σημειώσαμε ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι που με διάφορους τρόπους εκδηλώνονται ως προς τις σχέσεις μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπολογίζετε ότι θα μπορούσε να δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, εντός του 2016;

N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Στην εισήγηση της Επιτροπής – στην Έκθεσή της δηλαδή- δεν δίνεται κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κα Μπακογιάννη έκανε μια ερώτηση σε σας για το θέμα της Έκθεσης της Επιτροπής.

N.ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι, νομίζω πως πρέπει να την διαβάσει πιο προσεκτικά και θα αντιληφθεί ότι η σειρά των επικριτικών παρατηρήσεων που υπάρχουν στην Έκθεση, απλώς δεν έχουν προβληθεί στον ελληνικό Τύπο. Άρα νομίζω ότι οφείλει η αξιωματική αντιπολίτευση να μελετά με προσοχή τα κείμενα. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι μόλις από το 2015 που έγινα Υπουργός, άρχισαν τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν σαφή και συγκεκριμένη αναφορά, καθώς και συγκεκριμένες διεκδικήσεις, ως προς τα δικαιώματα της γηγενούς ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.


από την ιστοσελίδα του ελληνικού ΥΠΕΞ mfa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.