Με αντιπροσώπους από όλες τις κοινότητες των Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Αργυροκάστρου και Χιμάρας, το κόμμα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για το Μέλλον ΕΕΜΜ –ΜΕΓΚΑ διεξήγαγε στην πόλη των Αγίων Σαράντα το Δεύτερο Οργανωτικό του Συνέδριο.
Παρευρέθηκαν από αλβανικής πλευράς: ο Υπουργός Ενέργειας Ντ. Γκικνούρι, ως εκπρόσωπος του ΣΚ, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΚ Ε. Παλιόκα, ο βουλευτής του ΣΚ Ανδρέας Μάρτος και η Δήμαρχος Αγίων Σαράντα Φλοριάνα Κόκα.
Από ελληνικής πλευράς: οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μαρκόπουλος και Γιώργος Τρίχας, ο βουλευτής της ΝΔ Θεσπρωτίας, Βασίλης Γιόγιακας, ο εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου Αργυροκάστρου Κωνσταντίνος Μιχελής, ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, και ο αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας Μιχάλης Γκίκας. Επίσης τους τίμησαν ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς, η Πρόεδρος Γραφείου Μειονοτήτων στα Τίρανα Κωνσταντίνα Βεζιάνη, οι δήμαρχοι Φοινίκης και Δρόπολης, αντίστοιχα, Λεωνίδας Χρήστος και Αχιλλέας Ντέτσικας καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων και Αδελφοτήτων από τον ελλαδικό χώρο.
Ο Υπουργός και εκπρόσωπος του ΣΚ, Γκικνούρι, προσπάθησε να τονώσει το κλίμα, μετά τις ανεύθυνες και προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού του Έντι Ράμα, τονίζοντας τις αμοιβαίες και φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και τη μέριμνα του ΣΚ για την Ε. Ε. Μειονότητα!
Χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης Ε. Παλιόκα, ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας, οι κύριοι Μαρκόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ και Γιόγιακας της ΝΔ και ο αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας Μ. Γκίκας.
Το σεβασμό των δικαιωμάτων της Ε. Ε. Μειονότητας στην Αλβανίας και ό,τι ο δρόμος της χώρας αυτής περνά μέσα από το σεβασμό αυτών των δικαιωμάτων, τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος, ενώ ο κ. Γιόγιακας έβαλε τον τόνο του στην συσπείρωση και την ενότητα που πρέπει αν υπάρχουν στους κόλπους των Βορειοηπειρωτών και να δημιουργήσουμε κλίμα ενότητας και αγάπης και να λείπουν οι ανιστόρητες δηλώσεις.
Ο Πρόεδρος του κόμματος Χρήστος Κίτσιος μίλησε για την πορεία του κόμματος μεταξύ των δυο Συνεδρίων, τον αγώνα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κόμμα από το κατεστημένο, τονίζοντας ακόμη πως οι νέες τάξεις πραγμάτων μας οδηγούν στην βελτίωση του προγράμματός μας, στην αναθεώρηση του Καταστατικού και στην προετοιμασία προτάσεων για το νέο νόμο Μειονοτήτων που προετοιμάζει να φέρει στη Βουλή η αλβανική Κυβέρνηση.
Το μέλος του Προεδρείου, Νίκος Κούρης, ανάγνωσε τις τροποποιήσεις του Καταστατικού, οι οποίες έγιναν δεχτές, ενώ ο Γραμματέας του κόμματος Ζήσος Λούτσης γνωστοποίησε τα 36 αιτήματα που θα παρουσιάσουν στην αλβανική Κυβέρνηση για το νόμο των Μειονοτήτων. Δώδεκα απ’ αυτά έχουν σχέση με την ελληνική παιδεία, όπως: Δημιουργία Δημοσίου Γραφείου Παιδείας στους Δήμους της Ε.Ε. Μειονότητας, καθορισμό εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας για την ελληνική παιδεία, απαλλαγή του παρεχομένου από θέματα που προκαλούν διενέξεις και εθνική ταπείνωση, κατοχύρωση σωστής αναλογίας μαθημάτων που διδάσκονται στην ελληνική και αλβανική γλώσσα, την επικύρωση της δίγλωσσης συγγραφής των σχολικών εγγράφων κ.ά.
Τα άλλα αιτήματα έχουν να κάνουν με την αναγνώριση και αποδοχή της ταυτότητας του ατόμου, την ενοποίηση και την συσσωμάτωση, την αναγνώριση, διαφύλαξη προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την οικονομική ανάπτυξη του χώρου μας και τη συμμετοχή της Ε. Ε. Μειονότητας στις αποφάσεις και στην κοινωνική ζωή της χώρας.
Εγκρίθηκαν οι Επιτροπές: Εφορευτική, Ελέγχου και Τήρησης Καταστατικού, καθορίστηκε η ημερομηνία εκλογών για το Εθνικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του Κόμματος.
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)
www.sfeva.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.