Σελίδες

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Ερώτηση Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Χειμάρρα και δηλώσεις Ράμα

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. στην Ευρωβουλή, Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή τη στάση του αλβανικού κράτους απέναντι σε Έλληνες ιδιοκτήτες σπιτιών στην περιοχή της Χειμάρρας, αλλά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Στην ερώτησή του, ο κ. Κεφαλογιάννης κάνει λόγο για προκλητικές και ανιστόρητες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας και των αρχών της Αλβανίας, οι οποίες «ναρκοθετούν τις σχέσεις καλής γειτονιάς με την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

«Από τη μια πλευρά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλαστογραφεί με βίαιο τρόπο την Ιστορία αναφέροντας ότι η Ακρόπολη το ιστορικότερο μνημείο της Αρχαίας  Ελλάδας σώθηκε από ενετικό βομβαρδισμό λόγω του “Αλβανού Αρχιεπισκόπου”, επικαλούμενος έναν Έλληνα - που δεν ήταν καν ιερωμένος - και ότι την Αθήνα κατοικούσαν αλβανόφωνοι.

Από την άλλη μεριά  οι αλβανικές Αρχές προχωρούν (παραμονή της Εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου και του αλβανικού Έπους του 1940 κατά του ιταλικού φασισμού) σε αποστολή ειδοποιητηρίων για κατεδαφίσεις κτιρίων αποκλειστικά σε πολίτες που ανήκουν στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, στο πλαίσιο δήθεν του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας», σημειώνει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ.


Τονίζει επίσης ότι «αν η Αλβανία θέλει να λογίζεται ευρωπαϊκό κράτος και υπό ένταξη χώρα στην Ε.Ε., οφείλει να σέβεται τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής και με κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτά της Επιτροπή:

  • Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω;
  • Προτίθεται να περιλάβει τις παραπάνω ενέργειες που στρέφονται ευθέως κατά της ελληνικής μειονότητας στην επόμενη έκθεση προόδου για την Αλβανία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.