Σελίδες

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Γιόρτασαν τα 20χρονα του Συλλόγου Συνταξιούχων Δασκάλων Νομών Δελβίνου και Αγ. Σαράντα


Την διάνυση δύο δεκαετιών από την ημέρα της ίδρυσης του Συλλόγου τους γιόρτασαν  στην Έδρα του Συλλόγου τους στην Αγία Σόφια (Ντερμίσι), στις 23 Νοέμβριου, οι Συνταξιούχοι Ελληνοδιδάσκαλοι Νομών Δελβίνου και Αγίων Σαράντα.

Ήρθαν οι συνταξιούχοι δάσκαλοι από την περιοχή του Θεολόγου και της Λιβαδειάς, του Αλίκου και του Μεσοποτάμου, από τις πόλεις των Αγ. Σαράντα και του Δελβίνου να επισκεφτούν και μια άλλη φορά την Έδρα και το Μουσείο τους, που μόνοι τους και με κόπο τα σήκωσαν, να ειδωθούν και να ξεπονέσουν, μα και να συμμετάσχουν στην ιωβηλαία  τους γιορτή, αυτή των 20χρονων του Συλλόγου.
Ανάμεσά τους κι ένα πούλμαν από το Σύλλογο Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Θεσπρωτίας, με την Πρόεδρό του την κ. Βασιλική Τσεκούρα-Μακατσιώρη. Ακόμα και μια αντιπροσωπεία από το Σύνδεσμο Συνταξιούχων Δασκάλων Νομού Αργυροκάστρου με τους: εκδότη και αρχισυντάκτη της εφημερίδας «το Όραμα» Θεόδωρο Βεζιάνη και Δημήτρη Παππά.



Ήρθαν οι συνταξιούχοι πιο μεγάλοι, πιο κυρτοί, με τα κεφάλια τους πιο «χιονισμένα», με το πρόσωπό τους πιο ρυτιδωμένο, αλλά πιο δυνατοί, πιο χαρούμενοι και πιο αισιόδοξοι.
Πιο δυνατοί γιατί ακόμα είναι σε θέση να το βάλουν με τα χρόνια και να περπατήσουν πολλά χιλιόμετρα.
Πιο χαρούμενοι γιατί τα μηνύματα που παίρνουν από τους πρώην μαθητές τους είναι ενθαρρυντικά.  Είναι υπερήφανοι που σε αντίξοες συνθήκες  υπερασπίστηκαν την Ελληνική γλώσσα και την Ορθοδοξία.
Πιο αισιόδοξοι γιατί έχουν ακόμα να προσφέρουν: Μερικοί με τα βιβλία και τα απομνημονεύματα τους, άλλοι με τα γραπτά και τις γνώσεις τους, άλλοι με την εξερεύνηση του θησαυρού που κρύβει τούτος ο τόπος και κόσμος για να εμπλουτίσουν το Εθνογραφικό τους Μουσείο, καύχημα του Συλλόγου και για τους δύο νομούς.

Οι Συνταξιούχοι δάσκαλοι και οι φίλοι από την Θεσπρωτία επισκέφτηκαν την Έδρα του Συλλόγου, όπου παρέλασαν η ιστορία και η 20χρονη δράση του Συλλόγου διαμέσου των ποικίλλων εκθεμάτων επάνω σε  βάθρα  καθώς και το Εθνογραφικό μουσείο με το τόσο πλούσιο υλικό που περιέχει.

Ο συνταξιούχος δάσκαλος Σπύρος Ζαφειράτης διάβασε τον κατάλογο των εκλιπόντων δασκάλων, που έφυγαν από τη ζωή μέσα σε δύο δεκαετίες , από την ίδρυση του Συλλόγου, και κρατήθηκε ένα λεπτό σιγής στη μνήμη τους.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Ζαφειράτης αναφέρθηκε στην 20ετη πορεία του Συλλόγου:  Στην ομάδα πρωτοβουλίας, στις 20 Νοέμβρη 1993, για να ιδρυθεί ο Σύλλογος Νομού Αγ. Σαράντα. Στις προσπάθειες για να διευρυνθεί. Στην ενσωμάτωσή του με τους συνταξιούχους Νομού Δελβίνου. Στην απόφασή τους να καθορίσουν και να εμπλουτίσουν την Έδρα τους. Να σηκώσουν ένα πλούσιο Εθνογραφικό Μουσείο. Να εκδώσουν δύο βιβλία και ένα λεύκωμα. Να παρουσιάσουν βιβλία των συναδέλφων τους, με το κυριότερο «Η δίκη των πέντε- ένας σταθμός την ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού».  Να αναδείξουν και να τιμήσουν πολλούς στυλοβάτες του Ελληνισμού. Να συμπαρασταθούν στα προβλήματα της παιδείας και των σχολείων στο χώρο μας. Ν’ ανάψουν ένα κεράκι, να κάνουν ένα ευχέλαιο, να σηκώσουν μια αναμνηστική πλάκα και να παρευρεθούν στις οικογένειες των εκλιπόντων συναδέλφων…

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβούλιου του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Θεσπρωτίας χαιρέτησε η Πρόεδρός του κύρια Βασιλική Τσεκούρα.
Ο Συνταξιούχος δάσκαλος Χαράλαμπος Κίτσιος αναφέρθηκε στην συμβολή των δημιουργών συνταξιούχων δασκάλων, που τόσο πολλά πρόσφεραν στον εμπλουτισμό της παιδείας, της ιστορίας και λαογραφίας, των ήθη και εθίμων, του πολιτισμού γενικά, αυτού του χώρου, πράγμα που πρέπει να δοθεί πιο περισσότερο ενδιαφέρον στην κατεύθυνση αυτή.
Απαγγέλθηκαν ποιημάτια από μαθητές και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι έδειξαν  το δικό τους ταλέντο, διαμέσου των πολυφωνικών τραγουδιών και χορών. Αναμνηστικές φωτογραφίες και ένα πλούσιο γεύμα έκλεισε τη γιορτή, για να φύγουν οι συνταξιούχοι με  ένα παράπονο: κανένας πολιτικός,  κανένας διευθύνων, ούτε οι έπαρχοι, δεν παρευρέθηκαν στην ιστορική τους γιορτή.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

sfeva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.