Σελίδες

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Με την αιώνια κασέτα της "ελληνο-αλβανικής φιλίας" οι συναντήσεις του Κ. Παπούλια στα Τίρανα


Με τον Αλβανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Για "νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών" έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά τη συνάντησή του, στα Τίρανα, με τον Αλβανό ομόλογό του Μπουγιάρ Νισάνι, κατά την οποία οι δύο πρόεδροι συζήτησαν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων.

"Να βασίσουμε τις σχέσεις μας στα στοιχεία που μας ενώνουν" τόνισε ο κ. Παπούλιας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Νισάνι, τον οποίο κι ευχαρίστησε για την "ένθερμη υποδοχή".
Υπογράμμισε δε, πως "η ελληνική εθνική μειονότητα αποτελεί σταθερό στοιχείο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας". Οι Έλληνες της Αλβανίας, συνέχισε ο κ. Παπούλιας, "είναι από τα πιο δυναμικά τμήματα της αλβανικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, τα δικαιώματα των οποίων όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά".Στη συνάντηση των δύο προέδρων συζητήθηκε και η διμερής συνεργασία σε ενεργειακά ζητήματα. "Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε την ελληνοαλβανική ενεργειακή συνεργασία, που συνιστά σημαντική πτυχή των διμερών μας σχέσεων. Ο διαδριατικος αγωγός φυσικού αερίου, η επιλογή του οποίου αποτελεί νέο πεδίο συνεργασίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στον ενεργειακό χαρτί της περιοχής" τόνισε ο κ. Παπούλιας.
"Διαβεβαίωσα τον κ. Νισάνι, ότι κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, η Ελλάδα θα προωθήσει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, όπως και στο παρελθόν" πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλβανίας, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος, όπως τόνισε, έχει προσφέρει προσωπικά ως "μεγάλος φίλος των Αλβανών", ζήτησε από τον κ. Παπούλια να συμβάλει ώστε "το ελληνικό κοινοβούλιο να ακυρώσει το νόμο που εμπόλεμου που είναι ακόμη σε ισχύ και που κρατάει υπό συντηρητική κατάσχεση τις περιουσίες των Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα, καθώς και να αναιρέσει όλους τους νόμους που απορρέουν από αυτόν και που είναι σε αντίθεση με το άρθρο 15 του συμφώνου φιλίας μεταξύ των δύο χωρών".

Ο κ. Νισάνι είπε ακόμη ότι εξέφρασε την ανησυχία του "για το ακόμη άλυτο πρόβλημα των τοπωνυμίων", ενώ αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό παραμένει προς επίλυση. "Είμαστε έτοιμοι για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του εσωτερικού δικαίου της κάθε χώρας" τόνισε ο Αλβανός πρόεδρος.
"Η συνάντηση αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία για να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με της πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή. Η Αλβανία παραμένει της άποψης, ότι η ελληνική κυβέρνηση, με πολιτική βούληση και προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, θα αξιολογήσει θετικά την αναγνώριση του Κοσόβου" κατέληξε ο πρόεδρος της Αλβανίας.

Στο μεταξύ, υποστηρικτές του κόμματος PDIU (κόμμα των "τσάμηδων") πραγματοποίησαν συγκέντρωση ζητώντας από τον "αξιότιμο Έλληνα πρόεδρο", όπως τόνισαν, να συμβάλει στην επίλυση του λεγόμενου "τσάμικου". Οι διοργανωτές είχαν προαναγγείλει τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης απέναντι από το Προεδρικό Μέγαρο, αλλά η αστυνομία δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο και οι συγκεντρωμένοι οπαδοί του PDIU μεταφέρθηκαν σε άλλο χώρο.


Με τον πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα

 Τον "ιστορικό ρόλο και την πολύτιμη συμβολή" του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια "στην ανάπτυξη και τη διατήρηση σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας" εξήρε ο πρόεδρος του αλβανικού Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα, κατά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, στα Τίρανα, με τον Έλληνα πρόεδρο.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μέτα, στη συνάντηση εκφράστηκε ικανοποίηση για την επίσκεψη αυτή και τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία της.

"Ο πρόεδρος Παπούλιας και ο κ. Μέτα συμμερίζονται την άποψη και την πεποίθηση ότι έχει ήδη αρχίσει μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ότι οι διμερείς σχέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω μέσω κοινών επιτροπών εργασίας και με εποικοδομητικό πνεύμα και ειλικρινή βούληση" τονίζεται στην ανακοίνωση.
"Στο πλαίσιο αυτό - προστίθεται - δόθηκε έμφαση στη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών".

Οι κ.κ. Παπούλιας και Μέτα υπογράμμισαν από κοινού τη σημασία και τον ρόλο της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα, ως γέφυρες συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών και των δύο χωρών.
Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας προς την Αλβανία ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων της χώρας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
"Η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι μόνο μια συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και κάτι περισσότερο" σημείωσε ο Έλληνας πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο κ. Μέτα εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι μετά την επίσκεψη και τα ουσιαστικά μηνύματα του πρόεδρου Παπούλια στα Τίρανα, οι σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και στην Ελλάδα θα γνωρίσουν μια σημαντική πρόοδο.
"Το πλαίσιο αυτό, στο πνεύμα και τις αρχές της Συνθήκης φιλίας, συνεργασίας, ασφάλειας και καλής γειτονίας μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, καθώς και οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί τη βάση για την εξεύρεση εποικοδομητικών και λογικών λύσεων σε ζητήματα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μέτα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.


epa03935658 Greek President Karolos Papoulias (L) and Albanian Prime Minister Edi Rama (R) during their meeting in Tirana, Albania, 04 November 2013. Greek President arrived in Tirana on 03 November for a three-day official visit.  EPA/ARMANDO BABANIΜε τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα

 Η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, στα Τίρανα.

Οι κ.κ. Παπούλιας και Ράμα εξέφρασαν την πεποίθηση, ότι με αμοιβαία εμπιστοσύνη και με καλή θέληση μπορούν να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα του παρόντος καθώς και αυτά τα οποία "κληρονομήθηκαν" από τα βάθη της ιστορίας.
Ο Έλληνας πρόεδρος επανέλαβε τη σημασία που έχει από ανθρώπινη άποψη - και όχι μόνο - η περισυλλογή των οστών των πεσόντων του έπους του '40 κι η ανέγερση ενός νέου νεκροταφείου γι' αυτούς.
Ο κ. Παπούλιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει δυναμικά τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), κυρίως κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας της Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε ότι ο ρόλος της Ελλάδας, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή και η αλβανική κυβέρνηση, όπως είπε, εκτιμά ιδιαίτερα την προσοχή που αποδίδει η ελληνική πλευρά σε θέματα που αφορούν την περιοχή μας.
Ο κ. Ράμα εκτίμησε ακόμη ότι μια νέα εποχή έρχεται στη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών χωρών ύστερα από τη συμφωνία μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.