Σελίδες

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Εθνικιστικά κόμματα ενώνουν τις δυνάμεις τους για τις Ευρωεκλογές του 2014

Τρίτη δύναμη στο Στρασβούργο και η αγχόνη που θα πνίξει τα παραδοσιακά κόμματα. Αυτή είναι η προσδοκία των επτά μεγάλων ακροδεξιών δυνάμεων της Ευρώπης, που θα κατέβουν ενωμένα στις κάλπες των ευρωεκλογών του Μαΐου. Είναι αυτή αιτία για να χάσουν τον ύπνο τους οι κυβερνώντες στην Ε.Ε. ή πρόκειται για μια υπερβολική ανησυχία;

Επτά κόμματα, από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Σλοβακία, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 18ης Μαΐου, επιδιώκοντας να καταστούν η «τρίτη δύναμη» στο Στρασβούργο. Η πρώτη ανακοίνωση έγινε από το αυστριακό αντιπολιτευόμενο Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) -στις πρόσφατες εκλογές συγκέντρωσε 20,5%-, το οποίο διοργάνωσε τη συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς που συμμετέχουν στην πλατφόρμα Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία. 


Αντιπρόσωποι του γαλλικού Εθνικού Μετώπου της Λεπέν, μεταξύ των οποίων η βουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, της ιταλικής Λίγκας του Βορρά, των Σουηδών Δημοκρατών, του βελγικού Φλάαμς Μπελάνγκ και του Σλοβακικού Εθνικού Κόμματος SNS συναντήθηκαν με πρωτοβουλία του FPO στις 15 Νοεμβρίου στη Βιένη για να συζητήσουν τη σύσταση μιας συμμαχίας για να επιστρέψει η Ευρώπη «στον σωστό δρόμο». Αυτό άλλωστε δήλωσε και ο γνωστός για τις εμπρηστικές δηλώσεις του, αρχηγός του FPO, Χανς-Κρίστιαν Στράχε. Ακολούθησε η συνάντηση της Μαρίν Λεπέν με τον Χέερτ Βίλντερς του ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) στη Χάγη, όπου οι δύο ηγέτες παρουσίασαν το πρόγραμμα της κοινής καθόδου της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς.

«Πολλά πατριωτικά κόμματα στην Ευρώπη έχουν παραδεχτεί τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση και είναι έτοιμα να εργαστούν μαζί» λέει ο Στράχε. Η συμμαχία αυτή τάσσεται υπέρ «της διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας εις βάρος του συγκεντρωτισμού των Βρυξελλών» και «της συντήρησης των πολιτιστικών ταυτοτήτων των ευρωπαϊκών λαών, έναντι της μαζικής μετανάστευσης και του εξισλαμισμού της Ευρώπης» ανακοίνωσε ο αρχηγός του FPO, επιμένοντας στις χριστιανικές ρίζες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Αυτά τα σημεία, τα οποία εξετάστηκαν στις 15 Νοεμβρίου, θα συζητηθούν από τα διάφορα κόμματα πριν από την καταληκτική συνάντηση, που πιθανότατα θα διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συμμαχίας, τον Αυστριακό Φραντς Ομπερμαγερ, ευρωβουλευτή του Κόμματος των Ελευθέρων, τα κόμματα-μέλη της Συμμαχίας θα επιδιώξουν μετά τις ευρωεκλογές τον σχηματισμό μιας νέας πολιτικής παράταξης «πατριωτικών κομμάτων» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ίδιος τονίζει ότι δεν υπάρχουν επαφές με ακραία κόμματα όπως το Γιόμπικ στην Ουγγαρία ή το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα στη Γερμανία, καθώς η Συμμαχία απορρίπτει, όπως είπε, τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό.

Κοινά σημεία της πολιτικής των ακροδεξιών της Ευρώπης φέρεται ότι είναι η εναντίωσή τους στο Ισλάμ και στη μετανάστευση, η αντίθεσή τους στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και η κριτική τους κατά της ίδιας της Ε.Ε., για την οποία η Μαρίν Λεπέν πρόσφατα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το ευρωπαϊκό όνειρο μετατράπηκε σε ευρωπαϊκό εφιάλτη».

Οπως σχολίαζε η αυστριακή εφημερίδα «Kleine Zeitung», τα λαϊκιστικά δεξιά κόμματα που τάσσονται κατά της Ευρώπης θεωρούνται ήδη από τώρα οι νικητές των ευρωεκλογών τον προσεχή Μάιο και ήδη σε δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, στην Ολλανδία και την Αυστρία τα ποσοστά τους κυμαίνονται μεταξύ 25% και 30%. Το φαινόμενο πλέον αφορά αδιακρίτως όλες τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη. Οπως επισήμανε το περιοδικό «Der Spiegel», παρότι η Λαϊκή Ακροδεξιά αναμένεται να έχει σημαντικά κέρδη στις εκλογές της άνοιξης, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η επιρροή της στο Ευρωκοινοβούλιο θα αυξηθεί σε βαθμό που θα απειλήσει τα παραδοσιακά κόμματα. Η εκτίμηση του ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού βασίζεται εν πολλοίς στην παρουσία της ιταλικής Λέγκας του Βορρά. Οπως παραδέχεται ο ευρωβουλευτής του ιταλικού εθνικιστικού κόμματος Φραντσέσκο Ενρίκο Σπερόνι, «δεν τα καταφέραμε». Ο 67χρονος Σπερόνι εκλέγεται από το 1989. Ο ίδιος και οι σύμμαχοί του δεν κατόρθωσαν μέχρι σήμερα να ορθώσουν σημαντικά εμπόδια στις Βρυξέλλες ούτε να αποτρέψουν την ανάμειξη των «γραφειοκρατών» στις εθνικές υποθέσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ο ίδιος μάλιστα δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν να πετυχαίνει η Ακροδεξιά τη μεγάλη ανατροπή στις ευρωεκλογές. Εκτιμά ότι αυτοί που θα κερδίσουν θα είναι οι εθνικιστές της Αγγλίας και της Ουγγαρίας, συνολικά όμως η δύναμη των εθνικιστικών κομμάτων δεν θα είναι τέτοια που θα μπορέσει να επηρεάσει καταλυτικά τις αποφάσεις, αλλάζοντας την πορεία της Ε.Ε.


Η Λέγκα του Βορρά

Παραδοσιακά, η Λέγκα του Βορρά έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον Βρετανό Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος είναι κάθετος σε ό,τι αφορά την Ε.Ε., για την οποία προτείνει τη διάλυσή της. Παρ' όλα αυτά η Λέγκα του Βορρά, όπως λέει ο Σπερόνι, είναι ανοιχτή σε νέες συμμαχίες, κοιτά και προς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, αλλά και προς το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, που σήμερα έχει τρεις θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Αντιθέτως, ο Φάρατζ έχει κλείσει την πόρτα και στη Λεπέν και στον Γκέερτ Βίλντερς. Ο Φάρατζ, συμπρόεδρος της ευρωομάδας «Της Ευρώπης της Δημοκρατίας και της Ανεξαρτησίας», μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε ότι «ορίζοντας ως αφετηρία της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών είναι το 2005 με το "ΟΧΙ" των Γάλλων στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Από το 2005 η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ζήτημα της ταυτότητας. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι δεν θέλουμε αυτή τη σημαία, δεν θέλουμε αυτόν τον ύμνο, δεν θέλουμε ευρωπαϊκά διαβατήρια και πολιτική ένωση. Αυτή η θέση δεν έχει τίποτα το εξτρεμιστικό, τίποτα ακροδεξιό ή ακροαριστερό. Είναι μία φυσιολογική διεκδίκηση ταυτότητας. Από κει και πέρα, μπορείτε να φωνάζετε όσο θέλετε, όσο φωνάζετε τόσο επιβεβαιώνετε την πρόβλεψή μου ότι θα υποστείτε δεινή ήττα στις ευρωεκλογές του χρόνου».


Τα τοπικά νομίσματα

Για να σχηματιστεί μια πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο είναι απαραίτητοι 25 βουλευτές προερχόμενοι από επτά κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η συμμαχία που προκύπτει πληροί αυτά τα δύο κριτήρια. «Δεν είμαστε εναντίον της Ευρώπης, είμαστε υπέρ μιας Ευρώπης, αλλά όχι υπέρ ενός συγκεντρωτικού υπερκράτους που απομακρύνεται από τους πολίτες» λέει ο Στράχε, ο οποίος κάνει λόγο για την ανάγκη διόρθωσης της σημερινής πορείας της Ε.Ε. των 28, κυρίως με επιστροφή στα εθνικά νομίσματα.


Οι δυσκολίες στη συνεννόηση και η αποτυχημένη προσπάθεια πριν από έξι χρόνια

Πάντως ακόμα και τα πιο φιλοευρωπαϊκά κόμματα πιστεύουν πλέον ότι στις ευρωεκλογές του 2014 οι ευρωσκεπτικιστικές πολιτικές δυνάμεις θα έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν την επιρροή τους. Οπως επισήμανε η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Εντίτ Μπόουερ, «η Ευρώπη πρέπει να προβάλλει την αλληλεγγύη της, τα οφέλη που απορρέουν από τα κοινωνικά ή διαρθρωτικά ταμεία, αλλά αυτή είναι η επιφάνεια. Αργά ή γρήγορα πρέπει να συζητήσουμε και το θέμα της ταυτότητάς μας. Να πούμε ότι χωρίς την Ευρώπη οι μικρές χώρες είναι πολύ ευάλωτες, αλλά και οι μεγάλες χώρες είναι ευάλωτες σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Η αλήθεια είναι πολύ απλή: Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον». Ομως μια τέτοια συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε. και της ευρωζώνης δεν είναι εύκολη, καθώς ακροδεξιά κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν και οι αντίστοιχοι σχηματισμοί σε Φινλανδία και Αυστρία «κρύβουν» το ακραίο τους πρόσωπο, με αποτέλεσμα να πνέει άνεμος ανησυχίας στην Ευρωβουλή.

Πρόσφατα ο πολιτικός επιστήμονας Κάι Αρτσχάιμερ από το πανεπιστήμιο του Μάιντς εξέφρασε αμφιβολίες ως προς την ικανότητα των διάφορων ακροδεξιών κομμάτων να συσπειρωθούν σε ενιαίο μέτωπο εν όψει ευρωεκλογών. Σχολίαζε στην DW ότι «οι εμπειρίες του παρελθόντος δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να έρθουν μεταξύ τους σε συνεννόηση». Πριν από έξι χρόνια μια αντίστοιχη πρωτοβουλία ναυάγησε μόλις έπειτα από 10 μήνες διαπραγματεύσεων. Αιτία, το γεγονός ότι οι προσπάθειες προσέγγισης μεταξύ Ευρωπαίων ακροδεξιών έχουν ιδεολογικές διαφορές. Για την ώρα, αυτό φαίνεται να παραμερίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.