Σελίδες

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Αλβανοί ακαδημαϊκοί ζητούν στήριξη των Ελλήνων αλλά και περιουσίες «Τσάμηδων», την ώρα που ο Κ. Παπούλιας επισκέπτεται επίσημα τα Τίρανα!

• Κι ενώ από χθες ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία, τα μέλη της Αλβανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, δράττουν της ευκαιρίας να απευθυνθούν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας του, μέσα από ανοιχτή επιστολή τους που δημοσίευσε ο αλβανικός Τύπος, να ηγηθεί η Ελλάδα των προσπαθειών για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Κι αυτό, όπως αναφέρουν, στο όνομα της ελπίδας του μέλλοντος των λαών της Βαλκανικής, που υπερβαίνει τα ιστορικά δυσάρεστα! Την ίδια στιγμή απαιτούν από την Ελλάδα να εκπληρώσει τους γνωστούς διαχρονικούς αλβανικούς ισχυρισμούς σε βάρος της Ελλάδας!

Ο συνεργάτης του «Π.Λ.» Παναγιώτης Μπάρκας, γράφει, μεταξύ άλλων, σχετικά: «Το διάβημα των Αλβανών ακαδημαϊκών συντάχθηκε με αφορμή πρόσφατη επιστολή 23 Ελλήνων πρώην πρεσβευτών προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Για τους Αλβανούς ακαδημαϊκούς η γλώσσα που χρησιμοποιούν στην επιστολή τους οι Έλληνες διπλωμάτες «είναι ανησυχητική και ασυνεπής»!

«Κανένας από τους ισχυρισμούς τους, αναφέρουν οι Αλβανοί ακαδημαϊκοί, δεν αληθεύει». Όπως δεν είναι αληθές, κατ’ εκείνους, ότι «μετά τις θετικές εξελίξεις για τα Τίρανα όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια, η αντιπαλότητα των Τιράνων προς την Αθήνα είναι σε τροχιά ανόδου».

Ζητήματα υπό… εξέταση!
Στη συνέχεια της ανοιχτής επιστολής τους προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά οι Αλβανοί ακαδημαϊκοί αναφέρονται στο Ευρωπαϊκό μέλλον των λαών της Βαλκανικής και θεωρούν ότι «τα ιστορικά δυσάρεστα δεν μπορεί να έχουν περισσότερο βάρος από την ελπίδα του μέλλοντος». Την ίδια στιγμή υπενθυμίζουν στον κύριο Σαμαρά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λύσει μια σειρά θεμάτων με την Αλβανία όπως «την κατάργηση του εμπολέμου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, την επίσημη αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση των κρατικών συνόρων της Αλβανίας όπως ορίζει η Συνδιάσκεψη του Λονδίνου του 1913, τα περιουσιακά δικαιώματα του τσάμικου πληθυσμού, την επίσημη αναγνώριση από την Ελληνική Δημοκρατία της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, την επίλυση των διαφωνιών σχετικά με το επίσημο όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας κλπ.».

Ζητούν την υποστήριξη  της Ελλάδας 
Τέλος, υποδεικνύουν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι Ελλάδα, η οποία το 2014 θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να κατευθύνει τις προσπάθειες σε υποστήριξη της υποψηφιότητας της Αλβανίας» για να πετύχει το στάτους χώρας υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δυσκολευόμαστε, αναφέρουν να σκεφτούμε ότι η Αθήνα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο αίτημα της Αλβανίας» προς το στόχο αυτό.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.