Σελίδες

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Αφιέρωμα της ιστοσελίδας της ΣΦΕΒΑ για το Συρακάτι Δελβίνου

Το χωριό Συρακάτι εντάσσεται στην επαρχία του Μεσοποτάμου. Βρίσκεται 315 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και απλώνεται σε έναν λόφο 4 χλμ. νοτιανατολικά του Δελβίνου.
Σύμφωνα με τα τούρκικα ντοκουμέντα το 1532 είχε 77 οικογένειες. Το 1852 είχε 15 σπίτια, το 1896 έφθασε τα  25 σπίτια, το 1913 αριθμούσε 130 κατοίκους και το 1927 είχε 133 κατοίκους.

Το 1779 άνοιξε σχολείο στην ελληνική γλώσσα. Στο Συρακάτι φυλάσσεται ως μνημείο κουλτούρας ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα (φώτο).
Οι κάτοικοί του πήραν ενεργό μέρος στον Αντιφασιστικό Αγώνα  δίνοντας τη ζωή του  ο Λάμπης Μπιζμπίκης. Το χωριό κάηκε δύο φορές από τις εχθρικές δυνάμεις, τον Νοέμβριο του 1943 και τον Ιανουάριο του 1944.
Οι κάτοικοι του είναι όλοι ελληνική καταγωγής.


Λόγω της απόμερης και αποκομμένης  τοποθεσίας του χωριού, πάρα πολλοί έχουν μεταναστεύσει σε διάφορες πόλεις της Αλβανίας, οι περισσότεροι στο Δέλβινο. Μετά το 1991 ένα καλό μέρος μετανάστευσε στην Ελλάδα, οπότε σήμερα στο χωριό κατοικούν  γύρω στα 30 άτομα. Η κυριότερη απασχόληση των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία.

Άλλα χαμένα χωριά

Στην επαρχία Μεσοποτάμου, εκτός από τα δεκαπέντε χωριά που απαρτίζουν την επαρχία, υπήρχαν κι άλλα χωριά που στην πάροδο του χρόνου εξαφανίστηκαν, λόγω καταστροφών ή μετακίνησης του πληθυσμού.
Βάσει των ευρημάτων, αρχαιολογικών ανασκαφών και ντοκουμέντων στο χώρο αυτό της επαρχίας υπήρχαν και τα εξής χωριά:
  1. Ο Μητσοπολίτης (Μήτσιος από την πόλη) ένα χωριό που βρίσκονταν ανάμεσα στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Μεσοποτάμου και τη Λύβενα. Το 1896 είχε 10 κατοίκους και το 1927 τους 20. Καταστράφηκε το 1927 από τους Τσιφλικάδες Τσινίδες οι οποίοι είχαν την έδρα τους εκεί και τα μετέτρεψαν τα χωράφια και όλη την έκταση σε λιβάδια.
  2. Ο Μουλαμουσάς, χωριό 2 χλμ βόρεια της Κρανιάς. Το 1896 είχε 4 σπίτια και το 1927 με 27 σπίτια. Το κατέστρεψε ο Σιεχ Κερίμ για να το μετατρέψει σε λιβάδι. Οι κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν στην Κρανιά, το Βελιάχοβο και το Μεσοπόταμο.
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

www.sfeva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.