Σελίδες

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Υπαναχώρησε ο Έντι Ράμα και δεν δέχεται τα συριακά χημικά όπλα στην Αλβανία



• Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση, πολίτες και μέλη  περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε  χθες το απόγευμα ότι απορρίπτεται το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου στην επικράτεια της χώρας.

«Είναι αδύνατο να αναμειχθεί η Αλβανία σε αυτή την επιχείρηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σε τηλεοπτικό διάγγελμα, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν διαθέτει τα μέσα για να διαχειριστεί την εξουδετέρωση χιλιάδων τόνων τοξικών αποβλήτων.
Βέβαια νωρίτερα, είχε αποκαλυφθεί ότι είχε συμφωνήσει για τη μεταφορά στην Αλβανία των χημικών και μάλιστα ως χώρος αποθήκευσης είχε αναφερθεί η περιοχή της Μεμαλίας Τεπελενίου. 

Όπως είχε δηλώσει ο Πολ Γουόκερ, διευθυντής του Διεθνούς Πράσινου Σταυρού, μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και ερωτηθείς γιατί η Αλβανία επελέγη ως προορισμός για την καταστροφή των χημικών όπλων, ο κ. Γουόκερ απάντησε ότι η χώρα έχει περάσει από μια διαδικασία καταστροφής των όπλων το 2007.

Η αμερικανική Πρεσβεία στα Τίρανα ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον σέβεται την απόφαση της Αλβανίας, δηλώνοντας επίσης πεπεισμένη ότι η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου θα γίνει εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.
Οι σχετικές διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή, καθυστερώντας την προγραμματισμένη συνεδρίαση επί του σχεδίου στην έδρα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη.

Η αλβανική απόφαση ήλθε ανήμερα της διορίας της 15ης Νοεμβρίου για τη συμφωνία μεταξύ OPCW και Δαμασκού επί συγκεκριμένου σχεδίου για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.