Σελίδες

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Κόμμα Πομάκων ιδρύεται στη Βουλγαρία

«Το νέο κόμμα  "μυρίζει"  εμπλοκή των τουρκικών  μυστικών  υπηρεσιών»

Οι Πομάκοι της Βουλγαρίας, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους πολιτικό κόμμα.
Ο πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πομάκων», Εφραίμ Μολόφ, ανακοίνωσε ότι εντός δύο εβδομάδων οι Πομάκοι θα έχουν το δικό τους πολιτικό κόμμα.

Ο Μολόφ τονίζει ότι ο νέος πολιτικός σχηματισμός θα πρέπει να βασίζεται σε μια εθνική βάση και να παράσχει την ενότητα και την αλληλεγγύη του λαού.

Ο Μολόφ, επίσης, απαίτησε να ζητήσει συγνώμη ο αρχηγός του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στάνισεφ για την πολιτική της «αφομοίωσης προς τους Τούρκους κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος» και με την ευκαιρία αυτή επεσήμανε ότι κανείς μέχρι τώρα δεν ζήτησε μια τέτοια συγνώμη, μέσα σε μια προσπάθεια να αγνοηθούν οι Πομάκοι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του βουλγαρικού Φόκους, η Βουλγαρία με έναν πληθυσμό 7,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει, σχεδόν,  200 πολιτικά κόμματα.

Βούλγαροι εθνικιστές: Δεν υπάρχει εθνική μειονότητα Πομάκων

«Δεν υπάρχει εθνοτική ομάδα ‘Πομάκων’ στη Βουλγαρία. Ούτε και στην Ελλάδα.
»Οι μουσουλμάνοι της Βουλγαρίας τεχνητά αναφέρονται έτσι, ώστε να μην δεσμεύονται με την βουλγαρική υπηκοότητα και το κράτος.
»Αυτό αποτελεί άλλη μια προσπάθεια από-εθνοποίησης του βουλγαρικού έθνους και το αίτημα του Εφραίμ Μολόφ να δημιουργήσει κόμμα Πομάκων, αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος»
Αυτή ήταν μια δήλωση του κόμματος  ΙΝΕ (βουλγαρικά: НИЕ- Национален Идеал за Единство- Εθνικό Ιδανικό για την Ενότητα) από κοινού με το κόμμα VMRO, αντιδρώντας έντονα στην ιδέα ενός πομακικού κόμματος.

«Δηλώνουμε ότι θα παραπέμψουμε σε δίωξη όσους προσπαθούν να υπονομεύσουν την ακεραιότητα και την ταυτότητα της βουλγαρικής κοινωνίας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
«Σαφώς, επιχειρείται, μια προσπάθεια διαίρεσης των Βούλγαρων πολιτών σε θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες», επισημαίνουν τα δύο κόμματα και προσθέτουν ότι οι χειρισμοί αυτοί αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας.
«Αν το κράτος δεν αντιδράσει σθεναρά και με συνέπεια σε παρόμοιες προσπάθειες που αναζητούν ανύπαρκτες εθνικές μειονότητες στη χώρα, εμείς θα συνεχίσουμε και τους προειδοποιούμε».

Σύμφωνα με τις απόψεις τους – σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα- η Βουλγαρία δεν έχει κάνει τίποτε για κοινότητές της που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες, και παρακολουθεί αποδεχόμενη και βρισκόμενη σε απραξία,  τα εθνικά πειράματα που γίνονται στα Σκόπια με τους «Μακεδόνες», τώρα με τους Πομάκους, χωρίς αντίδραση  για το πώς η θρησκεία χρησιμοποιείται ως όχημα για τη δημιουργία ενός τεχνητού έθνους, γράφει το βουλγαρικό Νιουζ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.