Σελίδες

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Βία και αποχή στον σερβικό βορρά στις δημοτικές εκλογές του Κοσόβου

Βία και αποχή στον σερβικό βορρά στις δημοτικές εκλογές του ΚοσόβουΜιτρόβιτσα

Την εύθραυστη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας υπονομεύουν η υψηλή αποχή του σερβικού πληθυσμού στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στο Κοσσυφοπέδιο μαζί με τα επεισόδια βίας και εκφοβισμού σε εκλογικά τμήματα της εθνοτικά διαιρεμένης Μιτρόβιτσα.

Μποϊκοτάζ και βία αποτελούν καθαρή ένδειξη της αντίστασης των Σέρβων στην ενσωμάτωσή τους με το υπόλοιπο Κόσοβο και αντικατοπτρίζουν τη μεγάλη πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας του Απριλίου μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες στην στην Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε σχολεία όπου είχαν στηθεί περίπου τα μισά εκλογικά τμήματα στη σερβική πλευρά, έριξαν δακρυγόνα και έσπασαν κάλπες. 
Η ψηφοφορία διεκόπη, οι εκλογικοί αντιπρόσωποι απομακρύνθηκαν και στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της EULEX με τεθωρακισμένα οχήματα. Η περιοχή αποκλείστηκε, άνδρες της δύναμης αναπτύχθηκαν στις γειτονιές και ελικόπτερα έκαναν εναέριες περιπολίες.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που συνδράμει στη διοργάνωση της εκλογικής αναμέτρησης, απέσυρε 60 σε σύνολο 200 στελεχών του στην περιοχή.

«Η ψηφοφορία δεν θα επαναληφθεί σήμερα ή αύριο και το ερώτημα είναι εάν θα επαναληφθεί καν» δήλωσε ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, υποψήφιος δήμαρχος στη βόρεια Μιτρόβιτσα. Ο ίδιος ανέφερε πως κατά την επίθεση στα εκλογικά τμήματα μία γυναίκα τραυματίστηκε πηδώντας από παράθυρο.

Άτομα που ψήφισαν προπηλακίστηκαν από ομάδες Σέρβων, πολλοί εκ των οποίων είχαν ταξιδέψει στο Κόσοβο από τη Σερβία. Είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα εκλογικά τμήματα και κατέγραφαν με κάμερα όσους εισέρχονται για να ψηφίσουν.

Η σερβική κυβέρνηση κάλεσε για πρώτη φορά τους Σέρβους του Κοσόβου να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία, ενόσω η ΕΕ «παρακρατεί» την προοπτική έναρξης ενταξιακής διαπραγμάτευσης (που έχει δρομολογηθεί για τον Ιανουάριο) για να δοθεί ως επιβράβευση για την υποστήριξη του Βελιγραδίου προς την εκλογική διαδικασία.

Ωστόσο, η συμμετοχή στις κάλπες στον σερβικό τομέα της εθνοτικά διαιρεμένης Μιτρόβιτσα στο βορρά του Κοσόβου ήταν μόλις στο 7% το απόγευμα της Κυριακής συγκριτικά με 35% στο υπόλοιπο Κόσοβο.

«Αυτές οι εκλογές είναι πράξη υψίστης προδοσίας που εν τέλει θα αποκόψει το Κόσοβο από τη Σερβία και θα οδηγήσει σε σερβικό έξοδο από το Κόσοβο. Το Βελιγράδι προδίδει το Κόσοβο για την ασαφή προοπτική της αποκαλούμενης ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» δήλωνε 22χρονος φοιτητής τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι δημοτικές εκλογές δεν αναμένεται να επιφέρουν κάποια αλλαγή σε θεσμικό επίπεδο, ωστόσο είναι το πιο ορατό μέχρι στιγμής σημάδι της στροφής στην επίσημη πολιτική της Σερβίας απέναντι στην αποσχισθείσα επαρχία της που κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της το 2008.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη
Newsroom ΔΟΛ

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.