Σελίδες

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Η Ι. Μητρόπολη Φθιώτιδας για την επίσκεψη και την ομιλία του Δρυϊνουπόλεως Ανδρέα στη Λαμία

Τριήμερο επίσκεψη στην Λαμία πραγματοποίησε μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, προκειμένου να πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Η Βόρειος Ήπειρος στο σταυροδρόμι της Ιστορίας». 
Η παρουσία στην ιστορική Λαμία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολί­του Κονίτσης κυρίου Ανδρέου, πατριώτου και αγωνιστού Ιεράρχου, είχε ενημερωτικό και αφυπνιστικό χαρακτήρα για την ύπαρξη και την συνέχιση του Ελληνισμού στην αιματοβαμένη Βόρειο Ήπειρο και την έμπρακτη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας αφίχθη στη Λαμία το Σάββατο 2 Νοεμβρίου το μεσημέρι, όπου τον υποδέχθηκε με χαρά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας. Το απόγευμα οι δύο Αρχιερείς επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Δαμάστας, στην οποία η ιερά αδελφότητα τους επεφύλαξε θερμή υποδοχή.

Την Κυριακή το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κονίτσης κ. Ανδρέα. Κατά την ώρα του Κοινωνικού εκήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας, ο οποίος αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή του πλουσίου και του πτωχού Λαζάρου ετόνισε ότι καθημερινό μας μέλημα και καθημερινός μας αγώνας θα πρέπει να γίνει η απόκτηση του Παραδείσου, η οποία γίνεται δυνατή με τον πνευματικό αγώνα, την προσευχή, την εξομολόγηση, την ελεημοσύνη και με όλες εκείνες τις αρετές που είναι διάσπαρτες στις σελίδες του Ιερού Ευαγγελίου. 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης παρουσίασε τον Σεβασμιώτατο Κονίτσης στο Εκκλησίασμα και αφού τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησεώς του, αναφέρθηκε στους αγώνες του κ. Ανδρέου  για την αφύ­πνη­­ση του Ελληνικού λαού επάνω εις το φλέγον εθνικό ζήτημα της Βορεί­ου Ηπείρου και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εναπο­μει­νά­ντων εκεί αδελφών μας, τα οποία καταπατούνται.
Μετά το πρωινό το οποίο προσφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό οι δύο Αρχιερείς μετέβησαν στην Ιερά Μονή Αγάθωνος  όπου τους υποδέχθηκε η ιερά αδελφότητα και προσκύνησαν την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Αγάθωνος, το άφθαρτο σκήνωμα του Γέροντος Βησσαρίωνος και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο και τους άλλους χώρους της Μονής. Εντωμεταξύ στην Ιερά Μονή κατέφθασε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Νικόλαος, προκειμένου να παραστεί στην ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κονίτσης κ. Ανδρέα.
Το απόγευμα στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Σεβασμιωτάτου κ. Ανδρέα  με θέμα: «Η Βόρειος Ήπειρος στο σταυροδρόμι της Ιστορίας». Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος έκανε μία ιστορική αναδρομή του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος μέχρι της ημέρες μας  τονίζοντας ότι το Βορειοηπειρωτικό αποτελεί ενεργό εθνικό ζήτημα, το οποίο σχετίζεται άμεσα τόσο με την πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών όσο και με τα γενικότερα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος.
Μετά την ομιλία, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Κονίτσης για την ομιλία του την οποία εχαρακτήρισε εθνικό αναβαπτισμό, ετόνισε ότι η παρουσία του για την πόλη μας είναι άκρως τιμητική και ευχήθηκε ο Θεός να του δίδει δύναμη και υγεία ώστε να βάζει λάδι στο λυχνάρι που άναψε ο μακαριστός προκάτοχός του Σεβαστιανός, για να καίει και να φωτίζει. 
Εις ένδειξη δε τιμής, αγάπης, σεβασμού και πολλών ευχαριστιών του προσέφερε το ανώτατο παράσημο της Μητροπόλεως μας, το αγαλματίδιο του Αθανασίου Διάκου καθώς και το Μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα συνόδευαν νέοι της Φοιτητικής Ενώσεως Βορειοηπειρωτικού Αγώνα εξ Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Την ομιλία παρηκολούθησαν με ενδιαφέρον εκατοντάδες ενδιαφερομένων, μεταξύ των οποίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Νικόλαος, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κα. Ελένη Μακρή και κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γέωργιος Κοτρωνιάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Φώσκολος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαιδεύσεως κ. Ηλίας Παλιαλέξης, ο Διοικητής Φρουράς Λαμίας Συνταγματάρχης κ. Ηρακλής Ευαγγελίου, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Συνταγματάρχης κ. Βασίλειος Μπέλλος, Διευθυντές Σχολείων, Καθηγητές, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής και πολλοί ιερείς με τις οικογένειές τους.   
Μετά την ομιλία οι Αρχιερείς με τις συνοδείες τους επισκέφθηκαν το Ορφανοτροφείο Θηλαίων Λαμίας, όπου τους υποδέχθηκε η Διευθύντρια κα. Σταυρούλα Πελέκη και τα κορίτσια του Ιδρύματος. Μετά το δείπνο που προσεφέρθη εντυπωσιακή ήταν η μικρή γιορτή που προσέφεραν τα παιδιά με ωραία τραγούδια για την Βόρειο Ήπειρο.
Την Δευτέρα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας συνοδευόμενος από τον Ποιμενάρχη μας επισκέφθηκε το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο Λαμίας, οπού στην είσοδο της Σχολής τους υποδέχθηκαν η Διευθύντρια κα. Παναγιώτα Παπακώστα, ο Σύλλογος Καθηγητών και οι μαθητές. 
Μετά την προσκύνηση στο Παρεκκλήσιο της Σχολής, ο Ποιμενάρχης μας στην αίθουσα τελετών παρουσίασε στους Καθηγητές και ιεροσπουδαστές τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη. Εν συνεχεία η Διευθύντρια ευχαρίστησε τον Άγιο Κονίτσης για την παρουσία του στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας και του προσέφερε το Λεύκωμα του Εκκλησιαστικού Λυκείου ως  ενθύμιο της επισκέψεώς του στη Σχολή. 
Ακολούθως ο κ. Ανδρέας ομίλησε στους ιεροσπουδαστές προτρέποντας τους να παραμείνουν πιστοί στην αποστολή την οποία οι ίδιοι επέλεξαν ώστε στο τέλος της πορείας τους να ημπορούν να πουν το του Αποστόλου Παύλου «Τον αγώνα τον καλόν ηγώνισμαι, τον δρόμον τετέλεκα, την πίστιν τετήρηκα. Λοιπόν απόκειταί μοι ο της δικαιοσύνης στέφανος». Τέλος τους εζήτησε να προσεύχονται για τους δοκιμαζομένους αδελφούς της Βορείου Ηπείρου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ανδρέα για τα λόγια οικοδομής προς το πνευματικό αυτό φυτώριο της Εκκλησίας. Την σεμνή τελετή έκλεισε η χορωδία της Σχολής με τραγούδια της Βορείου Ηπείρου.  
Στην συνέχεια οι δύο Αρχιερείς επισκέφθηκαν στην πόλη της Στυλίδος τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου καθώς και την ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου, όπου προσκύνησαν τις θαυματουργές Εικόνες του Αγίου Βλασίου και του Αγίου Παντελεήμονος.
Η τριήμερη επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κονίτσης κ. Ανδρέου στην Ιερά Μητρόπολή μας ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας με επίσκεψη στο Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Στέγη Γερόντων – Ίδρυμα Πετρή» στην Στυλίδα. Εκεί τον υπεδέχθησαν ο Διευθυντής του Ιδρύματος Αρχιμ. Μάξιμος Νικολόπουλος και το προσωπικό και τον ξενάγησαν σε όλους τους χώρους του Ιδρύματος. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας ευλόγησε την Τραπεζα των Γερόντων και τους ευχήθηκε να έχουν υγεία και δύναμη.
Η τριήμερος παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος υπήρξε εποικοδομητική και ευχάριστη, με πολλά διδάγματα για όλους.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.