Σελίδες

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος: Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές

«Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές και διεθνής πρέπει να είναι και η αντίδραση» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος με αφορμή την 29η Μαΐου, σημερινή επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και τις δηλώσεις, πρόσφατα, Τούρκων αξιωματούχων που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σε παρέμβαση του εκτός ημερησίας διατάξεως, από τη θέση του προεδρεύοντος της Συνόδου των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ε.Ε. είπε ότι η Ευρώπη δεν είναι δυνατό να μένει αδιάφορη απέναντι στις καταστροφές που υφίσταται (ή υπάρχει κίνδυνος να υποστεί…) η πολιτιστική κληρονομιά, ιδίως στη γειτονιά της, εξ αιτίας πολεμικών συγκρούσεων, όπως στην περίπτωση των μνημείων Συρίας, αλλά και εξ αιτίας «πολιτικών ή εκλογικών σκοπιμοτήτων, όπως στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη».
«Ο ιστορικός αυτός ναός είναι ανεκτίμητος θησαυρός πολιτισμού για ολόκληρη την ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ακόμη είπε ότι είναι ανάγκη «να συγκροτηθεί μια task force σε επίπεδο Ευρωπαϊκών θεσμών ως ανάχωμα απέναντι σε κάθε είδους απειλές. Είτε είναι πρόσφατες, όπως εξάλλου οι φθορές από φυσικά φαινόμενα στα Βαλκάνια, είτε παλαιότερες, αλλά διαρκείς, όπως οι καταστροφές της πολιτιστικής κληρονομιάς στο βόρειο κατεχόμενο κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε ότι θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει για το ίδιο θέμα με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας.
«Θεωρώ ότι και ο ίδιος θα έχει την καλή διάθεση να αποκαταστήσουμε μια επαφή», είπε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «πάνω απ’ όλα, το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι ένα διεθνές θέμα, δεν είναι διμερές και αφορά την Ευρώπη, τη διεθνή κοινότητα, την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.