Σελίδες

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Την ανεξαρτησία τους από την Ουκρανία ψήφισαν οι Ρώσοι στα ανατολικά - Θανάσιμη ενέδρα των αυτονομιστών σε Ουκρανούς στρατιώτες

Θανάσιμη ενέδρα των αυτονομιστών σε Ουκρανούς στρατιώτεςΈξι Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν από πυρά ρουκετών σε ενέδρα φιλορώσων αυτονομιστών κοντά στο Σλαβιάνσκ, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Εν τω μεταξύ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον αυτοανακηρυχθέντα κυβερνήτη της επαρχίας Λουχάνσκ να έχει τραυματιστεί από σφαίρες..

Η στρατιωτική αυτοκινητοπομπή βρέθηκε στο στόχαστρο περισσότερων από 30 αυτονομιστών κοντά στο χωριό Οκτιαμπρσκέ, μεταξύ του Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ στην επαρχία Ντονέτσκ, σύμφωνα με το υπουργείο. Οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά.
Στη διάρκεια «μακράς μάχης» έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά, κατά την ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ, ένας εκ των επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών, ο αυτοανακηρυχθείς κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ Βαλέρι Μπολότοφ, φέρεται να τραυματίστηκε από σφαίρες.
«Άγνωστοι πυροβόλησαν με αυτόματα όπλα εναντίον ενός αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο Μπολότοφ. Έχασε πολύ αίμα, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπός του Βασίλ Νικίτιν.

Προς το παρόν η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, ενώ ο Νικίτιν αρνήθηκε να πει σε ποιο νοσοκομείο νοσηλεύεται ο Μπολότοφ για λόγους ασφαλείας.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επίθεση αυτή είναι η απάντηση του Κιέβου στο δημοψήφισμά μας» κατήγγειλε ο Νικίτιν.


Ανεξαρτησία από την Ουκρανία ψήφισαν οι Ρώσοι σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ

Στη Μόσχα το βλέμμα των φιλορώσων, μετά το «ναι» στην αυτονομίαΈνωση με τη Ρωσία επιθυμούν οι φιλορώσοι σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, στις δύο επαρχίες όπου την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν τα δύο δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία των περιοχών.

Νέο δημοψήφισμα για την προσάρτηση της επαρχίας Λουχάνσκ στη Ρωσία ετοιμάζουν οι φιλορώσοι, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να στηθούν κάλπες στις 25 Μαΐου για την εκλογή νέου προέδρου της Ουκρανίας στην περιοχή.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ria, επικαλούμενο δήλωση του αυτόκλητου ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών στην επαρχία Λουχάνσκ, τόνισε ότι ίσως διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία.

«Εάν ληφθεί αυτή η απόφαση (σ.σ. να διεξαχθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν οι πολίτες θέλουν την ένταξη της επαρχίας στη Ρωσία), η βούληση του λαού θα ληφθεί υπόψη» είπε.
Τόνισε, επίσης, ότι η επαρχία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου. «Από σήμερα είμαστε πλέον η Δημοκρατία του Λουχάνσκ, η οποία θεωρεί ότι θα ήταν ανάρμοστο και ακόμη και ανόητο» να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, ανέφερε.

Τα αποτελέσματα του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters, δείχνουν ότι το 96,2% υποστηρίζει την ανεξαρτησία της από την Ουκρανία. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την περιφέρεια του Ντονέτσκ κινούνται στο 89% υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής στο Ντονέντσκ δήλωσε ότι η ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία θα ήταν «ένα σωστό βήμα». Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγετικό μέλος των φιλορώσων στο Ντονέτσκ, είπε ότι η περιοχή ζητά από τη Μόσχα να εξετάσει την ένωσή της με τη Ρωσία.
Νωρίτερα είχε πει: «Το με ποια χώρα θα ενωθούμε θα αποφασιστεί μετά από διαβουλεύσεις με ειδικούς». Είχε, επίσης, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή.

Ένας εκ των διοργανωτών του δημοψηφίσματος τόνισε ότι η «Λαϊκή Δημοκρατία» της περιοχής θα απευθυνθεί στον ΟΗΕ για αναγνώριση των αποτελεσμάτων και της ανεξαρτησίας των συγκεκριμένων περιοχών.
Η ψηφοφορία και στις δύο ουκρανικές επαρχίες θεωρείται άκυρη τόσο από το Κίεβο όσο και από τη Δύση και τη διεθνή κοινότητα, ενώ η Μόσχα δήλωσε ότι «σέβεται» το αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα αποτελεί «μια φάρσα προπαγάνδας χωρίς νομικά αποτελέσματα».
«Η φάρσα που οι τρομοκράτες αποκαλούν δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα κάλυμμα προπαγάνδας για τους φόνους, τις απαγωγές, τις βιαιότητες και άλλα σοβαρά εγκλήματα» δήλωσε ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο.
Οι αρχές του Κιέβου, είπε, «θα συνεχίσουν το διάλογο μ' αυτούς που στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν αίμα στα χέρια και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τους στόχους τους με νόμιμο τρόπο».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.