Σελίδες

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ο Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας "Ο Πύρρος" και ο Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος "Ελληνοκρατείν" στις εκδηλώσεις για την 100η επέτειο της Βορειοηπειρωτικής Αυτονομίας στο Δελβινάκι

Δελβινάκι 2014 3
Σε κλίμα θρησκευτικό αλλά και εντόνως πατριωτικό εορτάστηκε η συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Αυτονομιακού Αγώνα και την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Κέρκυρας. 
Η ιωβηλαία εκδήλωση διοργανώθηκε στο ακριτικό Δελβινάκι από τον Μητροπολίτη δρυϊνουπόλεως  πωγωνιανής και κονίτσης   κ. Ανδρέα. Ενός άξιου συνεχιστή του έργου του αείμνηστου Μητροπολίτη Σεβαστιανού. Πλήθος κόσμου από όλη την Ελλαδική επικράτεια, την πολύπαθη και αγαπημένη μας Κύπρο αλλά και την ιδιαίτερη μας πατρίδα ανταποκρίθηκαν σε αυτή την ημέρα μνήμης. Το παρόν έδωσε και αντιπροσωπεία του Συνδέσμου μας στο κάλεσμα της ακριτικής Μητρόπολης.
Η ημέρα ξεκίνησε από νωρίς με την αρχιερατική  θεία λειτουργία και τον εκκλησιασμό τον παρευρισκομένων .Στην συνέχεια ακολούθησε  μνημόσυνο  στην μνήμη των πεσόντων του Αυτονομιακού Αγώνα και τρισάγιο στον τάφο του μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως  Βασιλείου .Στον επετειακό του λόγο ο Μητροπολίτης Ανδρέας  αναφέρθηκε στην τότε άδικη απόσπαση της ιδιαίτερης μας πατρίδας από την αγκαλιά της μητρός Ελλάδος  και τον δίκαιο  αγώνα του Ηπειρωτικού λαού. Επίσης αναφερόμενος  και στις διώξεις και την απανθρωπιά του αθεϊστικού κομμουνιστικού καθεστώτος ,συνέστησε στους Βορειοηπειρώτες ομόνοια, ομοψυχία και κατέκρινε την διχόνοια που κατατρώει αιώνια την Ελληνική φυλή. Δριμύτατη  ήταν  και  η κριτική που άσκησε στην ανύπαρκτη ελληνική εξωτερική πολιτική στο βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Στην συνέχεια μίλησε για το έργο  του Μητροπολίτη Σεβαστιανού στις δύσκολες εκείνες εποχές κάνοντας λόγο για έναν φλογερό πατριώτη  και υπερασπιστή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. 

Καθ’ όλη  την διάρκεια της ομιλίας του διακόπτονταν από τα συνθήματα των νέων της Σ.Φ.Ε.Β.Α. που έδιναν έντονο πατριωτικό παλμό  ΄΄ Όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία’’ αναφωνούσαν τα παλληκάρια της Σ.Φ.Ε.Β.Α. αλλά και το συγκεντρωμένο πλήθος . Προς το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία προς το μνημείο πεσόντων  Δελβινακίου όπου κατατέθηκε δάφνινο στεφάνι και  εψάλη  ο Εθνικός Ύμνος.
Πολλά συγχαρητήρια στην Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως  πωγωνιανής και κονίτσης και στον Μητροπολίτη κ. Ανδρέα που ακλόνητοι συνεχίζουν το έργο του αείμνηστου  εθνάρχη της Βορείου Ηπείρου Μητροπολίτη Σεβαστιανού. Πολλά συγχαρητήρια επίσης και στα παλληκάρια της Σ.Φ.Ε.Β.Α. Αθηνών και των επαρχιακών επιτροπών Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων.

Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ "ΕΛΛΗΝΟΚΡΑΤΕΙΝ" ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟ-ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ


11 Μαΐου ’14

     Κλιμάκιο του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου (Π.Ε.Σ.) ΕΛΛΗΝΟΚΡΑΤΕΙΝ συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης για τα 100 χρόνια από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (Μάιος 1914), που υπήρξε αποτέλεσμα του ηρωϊκού, ενόπλου Αγώνα των Βορειο-Ηπειρωτών, προκειμένου να μη παραμείνουν σκλαβωμένοι οι ίδιοι ούτε να ενσωματωθούν τα προαιώνια ελληνικά εδάφη τους στο νεο-σύστατο αλβανικό κράτος.  Μαζί τους βρέθηκαν και μέλη της αδελφού σωματείου της Πατριωτικής Κινήσεως Ημαθίας.

     Των εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο ιστορικό Δελβινάκι, προεξήρχε ο Αρχηγός του Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειο-Ηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.), άξιος διάδοχος του αειμνήστου Σεβαστιανού, σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, στο κάλεσμα του οποίου, ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου, όχι μόνον από την ακριτική μητρόπολη, αλλά και από κάθε γωνιά της επικράτειας, από την Βόρειο Ήπειρο μέχρι και από την Κύπρο μας.  Δυναμικό παρών έδωσαν  επίσης τα παλληκάρια της ΣΦΕΒΑ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αντιπροσωπεία του Ιερού Λόχου Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και ο γαμβρός και ο ανιψιός του Χειμαρριώτη Εθνομάρτυρος Αριστοτέλη Γκούμα (+ 13 Αυγούστου 2010), τον οποίο δολοφόνησαν Αλβανοί κακούργοι διότι μιλούσε ελληνικά.  Έκπληξη προκάλεσε η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δυνάμεως.

     Η ημέρα ξεκίνησε με εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου εκτός της Θείας Λειτουργίας, συμμετείχαμε και στο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων κατά τον Βορειο-Ηπειρωτικό Αγώνα (1914) αλλά και των αδίκω θανάτω τελειωθέντων υπό του αθέου αλβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος (1945-1990).  Ακολούθως, εψάλη τρισάγιο στον παρακείμενο τάφο του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου, ενός εκ των πρωτεργατών της Κυβερνήσεως της Ανεξαρτήτου και κατόπιν Αυτονόμου (Βορείου) Ηπείρου.  

Εν συνεχεία, ο Μητροπολίτης Ανδρέας εκφώνησε σχετικό λόγο, αναφερθείς τόσο στα ιστορικά γεγονότα, όσο και στην σημερινή κατάσταση.  Συνέστησε αγωνιστικό φρόνημα, ομόνοια και ομοψυχία, τόσο στους Βορειο-Ηπειρώτες όσο και στους εντός ελλαδικής επικρατείας, στηλίτευσε δε αφ’ ενός την ανυπαρξία ελλαδικής εξωτερικής πολιτικής και αφ’ ετέρου την συνεχιζόμενη προσπάθεια εκριζωμού των Βορειο-Ηπειρωτών και από την σύγχρονο Αλβανία. Είναι χρέος όλων μας να μη επιτρέψουμε να ενταφιασθεί το Βορειο-Ηπειρωτικό.  Το Πρωτόκολλο της Κερκύρας είναι βάσει του διεθνούς δικαίου νομικώς ισχυρό.  Το ελληνικό κράτος έχει την ηθική και νομική υποχρέωση να επιβάλει την εφαρμογή του.  Η δε Αλβανία, η οποία επίσης το υπέγραψε, οφείλει επί τέλους να συμμορφωθεί με αυτό.
     Κατόπιν, οι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν πορεία.  Τα συνθήματα και τα τραγούδια δόνησαν την ατμόσφαιρα και μας γέμισαν με ρίγη συγκινήσεως.

     Η πορεία κατέληξε στο ηρώο του Δελβινακίου όπου εψάλη και πάλι τρισάγιο.  Τέλος, ο Μητροπολίτης Ανδρέας ανέγνωσε σχετικό ψήφισμα, το οποίο ενέκριναν οι παριστάμενοι ομοφώνως δια βοής.
     Η εκδήλωση ήταν για μας ένα αναβάπτισμα.  Συγχαίρουμε τον Μητροπολίτη Ανδρέα και τους πανάξιους συνεργάτες του για τις άοκνες προσπάθειές τους.  Όταν το ράσσο γίνεται σημαία, τότε η νίκη είναι βεβαία.  Μακάρι όλοι οι μητροπολίτες να αντιμετωπίζουν με την ίδια ζέση τα πολλά και φλέγοντα εθνικά μας θέματα.  Αδέρφια μας, Βορειο-Ηπειρώτες, έχετε θάρρος! Όπως προφήτευσε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, θα έρθει η διπλή Πασχαλιά, και η σκλαβωμένη μας αδελφή θα βρεθεί στην γλυκειά αγκαλιά της Μητέρας Ελλάδας.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ, ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ΜΗ ΛΗΣΜΟΝΕΙΤΕ!

ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΑΣ, ΣΚΕΠΑΣΕ ΚΑΙ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ΜΑΣ, ΠΟΤΕ ΜΗ ΤΗΝ ΞΕΧΝΑΣ!

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ!

Εκ του Π.Ε.Σ.,

Ο πρόεδρος                           Ο γραμματέας

Χάμος Αστέριος                   Διαμάντης Χρήστος


Ἱ. Ν. Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Δελβινακίου
Ἱ. Ν. Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Δελβινακίου

Ὁ Ἅγιος Κονίτσης κ.κ. Ἀνδρέας στὸ βῆμα
Ὁ Ἅγιος Κονίτσης κ.κ. Ἀνδρέας στὸ βῆμα

Τρισάγιο στὸν τάφο τοῦ Μητροπολίτου Βασιλείου
Τρισάγιο στὸν τάφο τοῦ Μητροπολίτου Βασιλείου

Ἐκ τῆς πορείας
Ἐκ τῆς πορείας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.