Σελίδες

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Γιορτή των κατηχητικών στους Αγίους Σαράντα - Αποκλεισμός των πιστών από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο

Κατάμεστος  ο Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους στους Αγίους Σαράντα. Παιδιά και κορίτσια των κατηχητικών, γονείς, δάσκαλοι, πιστοί και οι ιερείς Χρήστος, Γεώργιος, Βασίλειος, Κοσμάς. Ανάμεσά τους και ο   π. Μιχαήλ Σαντοριναίος από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Διπλός ήταν ο χαρακτήρας της γιορτής:  Η λήξη της σχολικής χρονιάς των κατηχητικών και  η διάλεξη του π. Μιχαήλ Σαντοριναίου: «Η αξία του να είσαι Χριστιανός».

Πέντε κατηχητικά λειτούργησαν εφέτος, με την μέριμνα της Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου:  των Αγ. Σαράντα, Φοινίκης, Λιβαδειάς, Μεσοποτάμου και Δελβίνου. Τους τελευταίους μήνες  και στα Εξαμίλια.
Η γιορτή, που ήταν αφιερωμένη στους γονείς των μαθητών, άρχισε με ένα πρόγραμμα με θρησκευτικά άσματα και μελωδίες, ποιήματα και μαγνητοσκοπημένες στιγμές από τη ζωή και τη δράση στα κατηχητικά σχολεία της Μητρόπολης Αργυροκάστρου.

Ακολούθησε μετά η ενδιαφέρουσα εισήγηση: «Η αξία του να είσαι Χριστιανός» από τον ιεροκήρυκα Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης π. Μιχαήλ Σαντοριναίο.
Οργανωτές της γιορτής αυτής οι καθηγητές του Επαγγελματικού Λυκείου «Απόστολος Παύλος» Μεσοποτάμου, Νίκος Σανίδας και Μαρία Κοτρώνη, όπου τα τρία χρόνια της παραμονής τους στο αναφερόμενο Λύκειο έφεραν σημαντικές αλλαγές και ζωντάνια στην λειτουργία των κατηχητικών και στις διάφορες δραστηριότητες.



Αποκλεισμένοι και φέτος οι πιστοί από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο

Η πανήγυρις του Ναού της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Μεσοποτάμου γίνεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, ημέρα μνήμης της ανακομιδής των λειψάνων του Ιεράρχη από τα Μύρα της Λυκίας.
Δυστυχώς ούτε φέτος κατέστη δυνατόν οι πιστοί να εισέλθουν και να προσκυνήσουν μέσα στον ιστορικό ναό, ο οποίος ανήκει στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Πολιτισμού και παραμένει ερμητικά κλειστός.
Παρ΄ όλα αυτά προχθές παραβρέθηκε πλήθος κόσμου στον περιβάλλοντα χώρο του ναού καθώς και έξι ιερείς ορισμένοι από την περιοχή και κάποιοι άλλοι ερχόμενοι από την Θεσσαλονίκη. Και ενώ υπήρχε η πρόθεση να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία εκτός του καθολικού της Μονής ήρθε εντολή από την Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου να μην προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας. 
Τελικά η Θεία Λειτουργία έγινε στο παρεκκλήσι της Επαγγελματικής Σχολής "Απόστολος Παύλος" στο Μεσοπόταμο. Όμως για άλλη μια χρονιά έμεινε στους πιστούς η πικρή γεύση ότι δεν λειτουργήθηκαν στο ιστορικό μοναστήρι έστω και σε αυτή τη συμβολική μέρα, ενώ και η ηγεσία της εκκλησίας δεν κατάβαλε τις προσπάθειες που θα μπορούσε και δικαιούταν για να λειτουργήσει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στις 20 Μαΐου που πανηγύριζε.

(από ανταποκριτές μας σε Αγίους Σαράντα και Μεσοπόταμο)      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.