Σελίδες

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Δεκάδες νεκροί σε ανάφλεξη στην Οδησσό - Φονικές συγκρούσεις μεταξύ ουκρανικού στρατού και αυτονομιστών στη Σλαβιάνσκ

Τριάντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε φωτιά που ξέσπασε σε κτίριο στην Οδησσό, στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε φιλορώσους και υποστηρικτές της ουκρανικής ενότητας. Σε συγκρούσεις που προηγήθηκαν, σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, ένας εξ αυτών από σφαίρες.

Όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο περιθώριο των συγκρούσεων και οφείλεται σε εμπρησμό.
Τριάντα οκτώ άτομα σκοτώθηκαν. Οι 30 δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα, ενώ οκτώ πήδηξαν από τα παράθυρα του φλεγόμενου κτιρίου, όπου βρίσκονται γραφεία συνδικάτου.
Νωρίτερα, διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Οι αντίπαλες πλευρές έχουν συγκρουστεί και το προηγούμενο διάστημα στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, όμως είναι η πρώτη φορά που οι συμπλοκές καταλήγουν σε θανάτους και πλέον εκφράζονται φόβοι ότι αμφότερες οι πλευρές μπορεί να επιδιώξουν αντίποινα.



Αρχική ενημέρωση της αστυνομίας έκανε λόγο για έναν νεκρό από σφαίρα που δέχτηκε στον θώρακα, ωστόσο σε νεότερη ανακοίνωση αναφέρεται πως οι νεκροί είναι τέσσερις -χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν και οι άλλοι τρεις πέθαναν από πυροβολισμούς.
Ο διαδηλωτής που δέχθηκε σφαίρα στον θώρακα εξέπνευσε πριν φθάσει ασθενοφόρο στο σημείο.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στις φλόγες τυλίχτηκαν τα γραφεία εμπορικής ένωσης στο κέντρο της πόλης.
Πολλές εκατοντάδες φιλορώσοι αυτονομιστές που φορούσαν κράνη και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα επιτέθηκαν σε μια πορεία περίπου 1.500 φιλοκυβερνητικών στο κέντρο της Οδησσού.


«Είναι πασιφανές ότι η φιλορωσική πλευρά ήταν πολύ καλά οπλισμένη, πολύ καλά οργανωμένη και αυτές οι ενέργειες ήταν προσχεδιασμένες εδώ και καιρό» δήλωσε τοπικός βουλευτής καταγγέλλοντας ότι η αστυνομία δεν ενεπλάκη για να σταματήσει τις συγκρούσεις.

«Θα πω ένα πράγμα στον Πούτιν. Ξεχάστε την Οδησσό» δήλωσε βουλευτής Νμίτρο Σπίβακ, ο οποίος και έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς, όλοι νεαροί υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου. 
Τα ξημερώματα της Παρασκευής το Κίεβο εξαπέλυσε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ.

«Πολλοί νεκροί» στην επιχείρηση της Ουκρανίας στην Σλαβιάνσκ

Πολλοί φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν στην ουκρανική επιχείρηση στην πόλη Σλαβιάνσκ, ενώ τουλάχιστον δύο άνδρες των ουκρανικών δυνάμεων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις έπειτα από επίθεση αυτονομιστών σε σημείο ελέγχου στα περίχωρα της πόλης της ανατολικής Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ ανέφερε ότι δεν προχωρά τόσο γρήγορα όσο θα ήλπιζε η στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Παρασκευής το Κίεβο εναντίον των φιλορώσων στην Σλαβιάνσκ και το Κραματόρσκ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο στρατός κατέλαβε εννέα σημεία ελέγχου τα οποία πριν βρίσκονταν στα χέρια των φιλορώσων.
Μέσα αντιαεροπορικής άμυνας χρησιμοποίησαν φιλορώσοι ένοπλοι στο Σλαβιάνσκ εναντίον της πρώτης μεγάλης κλίμακας επιχείρησης των ουκρανικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης, καταρρίπτοντας τουλάχιστον δύο στρατιωτικά ελικόπτερα.
Νεκροί τουλάχιστον δύο πιλότοι των ουκρανικών δυνάμεων.
Στα χωριά γύρω από τη Σλαβιάνσκ οι ουκρανοί στρατιώτες συχνά γίνονταν δεκτοί με εχθρότητα από τους κατοίκους οι οποίοι τους φώναζαν συνθήματα ζητώντας τους να επιστρέψουν σπίτι τους.
«Φύγετε, αυτή είναι η γη μας, η Δημοκρατία του Ντονέτσκ», φώναζαν οι κάτοικοι στους στρατιώτες. «Οι μητέρες σας θέλουν να επιστρέψετε σπίτια σας ζωντανοί και χωρίς το αίμα του λαού στα χέρια σας» φώναξε μια κάτοικος.
Ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι οι φιλορώσοι συγκεντρώνουν πολίτες για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Ο Αβάκοφ είπε επίσης ότι το Σλαβιάνσκ έχει περικυκλωθεί και κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους και μακριά από τα παράθυρα.
Ένας φιλορώσος ακτιβιστής δήλωσε σε δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου σε ένα σημείο ελέγχου νότια της Σλαβιάνσκ και ότι «αρκετοί» από τους άνδρες του σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι.
in.gr

Ντονέτσκ: Αυτονομιστές κατέλαβαν σιδηροδρομικό σταθμό 

Φιλορώσοι αυτονομιστές κάτελαβαν το κέντρο ελέγχου του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σταματώντας την κυκλοφορία των συρμών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των σιδηροδρόμων της περιοχής.
Οι αυτονομιστές κατέλαβαν το κέντρο κοντά στη Γιασουνουβάτα, βόρεια του Ντονέτσκ, και διέκοψαν την ηλεκτροδότηση, είπε. "Η κίνηση έχει σταματήσει".

Αποχωρήσεις στο Λουχάνσκ
Αντίθετα, στο Λουχάνσκ αυτονομιστές αποχώρσηαν από το γραφείο του εισαγγελέα και τον σταθμό της τηλεόρασης, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.
«Το γραφείο του εισαγγελέα εκκενώθηκε σήμερα έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τοπικές αρχές και τους ανθρώπου που είχαν καταλάβει το κτίριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνει και πληροφορίες για την αποχώρηση των αυτονομιστών και από το κτίριο της τηλεόρασης.
Και τα δύο κτίρια είχαν καταληφθεί την Τρίτη.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.