Σελίδες

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Τέλος και το βιβλιάριο Πρόνοιας για τους Βορειοηπειρώτες

Σύμφωνα με καταγγελία συμπατριωτών μας, μια ρύθμιση ενός νόμου του 2006 στερεί στους άπορους Βορειοηπειρώτες το δικαίωμα ένταξης στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών.
Η αρμόδια υπηρεσία, η Διεύθυνση Πρόνοιας και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας της εκάστης Νομαρχίας, στα πλαίσια του ελέγχου των προϋποθέσεων και κριτηρίων, ζητά απ' τους ενδιαφερόμενους Βορειοηπειρώτες βεβαίωση απ' την Αλβανία πως δεν λαμβάνουν σύνταξη. Χωρίς την βεβαίωση η διαδικασία δεν προχωρά.

Οι Βορειοηπειρώτες, σε περίπτωση που λαμβάνουν σύνταξη στην Αλβανία δεν δικαιούνται νοσοκομειακή κάλυψη απ' την Πρόνοια. Οι συντάξεις αυτές κυμαίνονται στο αστρονομικό ποσό των 50-60 ευρώ το μήνα. Άρα κάποιος με εισόδημα περίπου 700 ευρώ το χρόνο δεν θεωρείτε άπορος.
Να διευκρινίσουμε πως αναφερόμαστε σε περιπτώσεις που οι ενδιαφερόμενοι δεν έχει ξεπεράσει το 67ο έτος, γιατί σ' αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να ενταχθούν στον ΟΓΑ ως υπερήλικες.
Προτείνουμε ως πιθανότερη λύση την τροποποίηση της Παραγράφου Β1 (ΦΕΚ Β’ 1747/16-30.11.2006) που λέει: Επιπλέον, στην υπεύθυνη δήλωση θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχουν εισοδήματα από συντάξεις ή άλλες πηγές του εξωτερικού.
Στην τροποποίηση θα μπορούσε να οριστεί συγκεκριμένο ποσό σύνταξης ως ανώτατο όριο, πχ όποιος λαμβάνει πάνω από 100ευρώ μηνιαία σύνταξη ή 1200ευρω το χρόνο δεν δικαιούται την κάλυψη, κατ' επέκταση όσοι έχουν μικρότερη σύνταξη θα μπορούν να πάρουν το βιβλιάριο κανονικά.
Με την υπάρχουσα ρύθμιση του 2006, αρκετοί Βορειοηπειρώτες που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα είναι ανασφάλιστοι. Ζητείται λύση.




Πηγή: www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.