Σελίδες

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Λουτρό αίματος στο Ντονέτσκ κατά την ουκρανική επίθεση εναντίον των Ρώσων αυτονομιστών



Δεκάδες φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν στην πρωτοφανή σε ένταση επιχείρηση που εξαπέλυσε ο ουκρανικός στρατός για την ανακατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ μετά τη διακήρυξη του νεοκλεγέντος προέδρου Πέτρο Ποροσένκο ότι θα συνθλίψει την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία. Σορούς αυτονομιστών στοιβαγμένες η μία επάνω στην άλλη στο νεκροτομείο καταγράφει ο φακός. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και άμαχοι...

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, ότι έχει χάσει από το απόγευμα της Δευτέρας τα ίχνη τετραμελούς ομάδας παρατηρητών, η οποία πραγματοποιούσε «τακτική περιπολία» στο ανατολικό τμήμα του Ντονέτσκ.

Οι παρατηρητές κατάγονται από την Ελβετία, την Εσθονία, την Τουρκία και τη Δανία. Κατά την κυβέρνηση της Δανίας πιστεύεται ότι κρατούνται από ένοπλους αυτονομιστές -στις αρχές Μαΐου φιλορώσοι απελευθέρωσαν επτά Ευρωπαίους στρατιωτικούς παρατηρητές ξεχωριστής αποστολής που συνδεόταν με τον ΟΑΣΕ αφού τους είχαν κρατήσει ομήρους επί οκτώ ημέρες.

Την ίδια στιγμή, δύο Ουκρανοί δημοσιογράφοι κρατούνται όμηροι από αυτονομιστές στο Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας με την κατηγορία της «κατασκοπείας».


Επιχείρηση ανακατάληψης του αεροδρομίου του Ντονέτσκ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι διαθέτει πλέον τον πλήρη έλεγχο του στρατηγικής σημασίας αεροδρομίου του Ντονέτσκ, το οποίο είχε καταληφθεί αναίμακτα από τους αυτονομιστές τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα -προφανώς για να εμποδίσουν την εξαγγελθείσα επίσκεψη του 48 δισεκατομμυριούχου Ποροσένκο στα ανατολικά.

«Από την πλευρά μας υπάρχουν περισσότεροι από 50 νεκροί» δήλωσε ο «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στο πρακτορείο Reuters μετά τον τερματισμό της επίθεσης που εξαπέλυσε το Κίεβο. Ωστόσο, άλλοι τοπικοί ηγέτες των αυτονομιστών αναφέρουν πως οι νεκροί μπορούν να ξεπερνούν και τους 100.
Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν υπέστη απώλειες κατά την επιχείρηση που ξεκίνησε με αεροπορικές επιδρομές για να ακολουθήσει στρατιωτική επίθεση -σχεδόν αμέσως μετά την πανηγυρική προεδρική νίκη του Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος διεμήνυσε ότι θα αντιμετωπίσει την εξέγερση μέσα σε ώρες, όχι μήνες.

Ο φωτογραφικός φακός έχει καταγράψει σορούς αυτονομιστών στοιβαγμένες η μία επάνω στην άλλη σε νεκροτομείο του Ντονέτσκ -σώματα αυτονομιστών ήταν διαμελισμένα, ένδειξη ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε για πρώτη φορά βαρέα όπλα κατά των φιλορώσων.


Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και άμαχοι. Από το Ντονέτσκ έρχεται φωτογραφία ηλικιωμένης που κείτεται στο έδαφος νεκρή από εξοστρακισμό οβίδας μετά από επίθεση που εξαπέλυσαν τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Οι φιλορώσοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 30 τραυματισμένοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν όταν το φορτηγό που τους μετέφερε στο νοσοκομείο δέχτηκε επίθεση από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Μέχρι στιγμής οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν αποφύγει άμεσα πλήγματα κατά των φιλορώσων κυρίως υπό το φόβο επέμβασης των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα.

Ωστόσο, ο Πέτρο Ποροσένκο και η κυβέρνησή του φαίνεται πως έχουν ερμηνεύσει τη νίκη του με ποσοστό 54% ως καθαρή εντολή για αποφασιστική δράση -θεωρώντας ενδεχομένως ότι η προεδρική εκλογή προσδίδει νομιμότητα στις νέες αρχές και καθιστά πιο δύσκολο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δικαιολογήσει μία επέμβαση.

Το λουτρό αίματος κατά την επιχείρηση ανακατάληψης του αεροδρομίου του Ντονέτσκ αποτελεί όντως πρόκληση για τον Πούτιν, ο οποίος έχει κατ' επανάληψη διαμηνύσει ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προστατεύσει τους ρωσόφωνους -αλλά η σαρωτική νίκη του δισεκατομμυριούχου Ποροσένκο ακυρώνει το «κατηγορώ» του ότι στο Κίεβο κυβερνά «παράνομη χούντα».
Οι μάχες μαίνονταν από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας εντός του περιβόλου του διεθνούς αεροδρομίου του Ντονέτσκ. Ο στρατός ανέπτυξε ελικόπτερα, μαχητικά αεροπλάνα και αλεξιπτωτιστές για να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου, το οποίο είναι στρατηγικής σημασίας για την πρόσβαση στην ανατολική Ουκρανία.
Το απόγευμα της Τρίτης ανακοινώθηκε πως το αεροδρόμιο ανακαταλήφθηκε πλήρως.

«Η ανατολική Ουκρανία δεν θα γίνει Σομαλία. Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να κρατήσει δύο ή τρεις μήνες. Πρέπει και θα κρατήσει ώρες» δήλωσε μετά την εκλογή του ο νέος Ουκρανός πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ υπογράμμισε μιλώντας στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο πως «αυτή τη στιγμή, η πραγματοποίηση διμερών διαπραγματεύσεων [ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία] απουσία των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι αδύνατη».

Ο Πέτρο Ποροσένκο δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα για την εκλογή του από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προσέφερε «την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς επιδιώκει να ενώσει και να οδηγήσει μπροστά τη χώρα του».

Ευαγγελία Μπίφη
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.