Σελίδες

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Η Λουγκάνσκ προσέφυγε στον ΟΗΕ για την αναγνώριση της ως κράτος - Στο Χάρκοβo ετοιμάζουν δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση

«Η δημοκρατική συνέλευση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Λουγκάνσκ κάνει έκκληση σε Σας να αναγνωρίσετε την ανεξαρτησία της χώρα μας», ήταν το αίτημα του λαού του Λουγκάνσκ προς το Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν κι Μουν.

Η έκκληση για αναγνώριση της Δημοκρατίας και της απόσχισης της από το ουκρανικό κράτος έγινε στις 19 Μαΐου 2014, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της νεότευκτης δημοκρατίας.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Λουγκάνσκ, προτίθεται να δημιουργήσει σχέσεις με άλλα κράτη στη βάση της ισότητας, της ειρήνης, της καλής γειτονίας και με όλες τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας», σημειώνουν οι συντάκτες  της προσφυγής, τονίζοντας ότι «σύμφωνα με τα γενικώς αποδεκτά διεθνή πρότυπα των δικαιωμάτων των λαών στην αυτοδιάθεση, πρέπει να αποτελέσουν  τη βάση των πολιτικών αποφάσεων και κάθε κράτος έχει την υποχρέωση να σέβεται το δικαίωμα αυτό».

«Επί αρκετούς μήνες η Ουκρανία βιώνει μια σειρά από καταστροφικά γεγονότα που οδήγησαν στην κοινωνικο-οικονομική κατάρρευση της, στον εμφύλιο πόλεμο και στην απόσχιση. Στην καρδιά της σύγχρονης Ευρώπης συμβαίνουν βάρβαρες δολοφονίες, καταστολές και διώξεις ανθρώπων για πολιτικούς λόγους. Μας αφαίρεσαν το δικαίωμά μας να μιλάμε τη γλώσσα μας, τα ρωσικά και μπορείτε να λάβετε ακριβείς πληροφορίες  για το τι ακριβώς συμβαίνει», αναφέρει η δήλωση.

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι στην πρώην περιοχή Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, έγινε προσπάθεια αποκατάστασης των δημοκρατικών διαδικασιών, της ειρήνης και  της ενότητας στη χώρα, «αλλά η κυβέρνηση δεν μας ακούει, και αντί για διάλογο έστειλε παραστρατιωτικές οργανώσεις για να εξαπολύσουν έναν πραγματικό εμφύλιο πόλεμο».

«Η δημοκρατική Συνέλευση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Λουγκάνσκ, κάνει έκκληση σε Εσάς για την αναγνώριση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σύμφωνα με το τοπικό δημοσίευμα.


Δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση ετοιμάζουν οι Ρώσοι αυτονομιστές στο Χάρκοβο

Στην πόλη Χάρκοβο, οι υποστηρικτές της ομοσπονδοποίησης της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της περιοχής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού lenta που επικαλείται το ουκρανικό πρακτορείο UNN,  η απόφαση αυτή ελήφθη στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης, την Κυριακή 18 Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε από το μέλος του συντονιστικού συμβουλίου της νοτιοανατολικής περιοχής, Γιούρι Απουχτίν.

«Στο Χάρκοβ θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής μετά από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Είμαστε αποφασισμένοι να μην λάβουμε μέρος- σε καμία περίπτωση, στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας. Στην περιοχή δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο Απουχτίν.

Το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση πραγματοποιήθηκε στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ στις 11 Μαΐου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πάνω από το 90 τοις εκατό των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας των περιοχών από την Ουκρανία.

Στο Χάρκοβ, είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία στις 11 Μαΐου,  διότι σύμφωνα με τον Απουχτίν, οι τοπικοί ακτιβιστές δεν ήταν έτοιμοι για το δημοψήφισμα, ούτε υπήρχε εκλογικό υλικό ή ιδεολογικός στόχος.

Ντόνετσκ: Επτά Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί

Επτά στρατιώτες των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε μια προσπάθειά τους να εισβάλουν στην πόλη Ντονέτσκ, την περασμένη Κυριακή. Αυτό ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο του Ντονέτσκ, Βιατισλάβ Πονομάρεφ.

«Από χθες (18-5-14), ξεκίνησε ο βομβαρδισμός της πόλης από αργά το απόγευμα και συνεχίστηκε όλη τη νύχτα», δήλωσε ο Πονομάρεφ, προσθέτοντας ότι μεταξύ των εθελοντών της πολιτοφυλακής σκοτώθηκε ένας μαχητής και ένα άλλο άτομο τραυματίσθηκε σοβαρά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τον βομβαρδισμό της πόλης με τη χρήση διαφόρων τύπων όπλων, οβιδοβόλα και όλμους, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος της Ντονμπάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.