Σελίδες

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

100 χρόνια Αυτόνομη Β. Ήπειρος: Δελτίο Τύπου Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως, ψήφισμα και ρεπορτάζ από πένα Βορειοηπειρώτη

100 χρόνια Αυτόνομη Β. Ήπειρος: Δ. Τύπου Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως, ψήφισμα και ρεπορτάζ από πένα Βορειοηπειρώτη


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ            
                  
Αριθ. Πρωτ. 30                                    
Εν Δελβινακίω τη 11η Μαΐου 2014

 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ


            Με την συμπλήρωση, φέτος, εκατόν (100) ετών από τον Αυτονομιακό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου (17.2.1914) και την υπογραφή του «Πρωτοκόλλου της Κερκύρας» (17.5.1914), η Μητρόπολή μας αφιέρωσε τις σχετικές εκδηλώσεις σ’ αυτή την σπουδαία επέτειο. Έτσι, στο ηρωϊκό Δελβινάκι, την Κυριακή, 11 Μαΐου 2014, τελέσθηκε το πρωί αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην συνέχεια μνημόσυνο των πρωτεργατών και των πεσόντων στον Αυτονομιακό Αγώνα και κατόπιν τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, μετά από το οποίο έγινε η καθιερωμένη ομιλία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑ. Τέλος, πραγματοποιήθηκε ειρηνική πορεία μέχρι το μνημείο των πεσόντων της κωμοπόλεως, όπου εψάλη τρισάγιο για τους κατά καιρούς πεσόντες στους αγώνες του Έθνους, κατατέθηκε δάφνινο στεφάνι και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.
            
Στις πιο πάνω εκδηλώσεις συμμετείχαν το Δ.Σ. της Σ.Φ.Ε.Β.Α. (από Αθήνα), τα παραρτήματα Θεσ/νίκης και Ιωαννίνων, καθώς και Βορειοηπειρώτες και πλήθος λαού. Στο τέλος, και μετά τον Εθνικό Ύμνο οι παριστάμενοι ενέκριναν ομόφωνα το ακόλουθο

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α


« 1) Διαδηλώνουμε τον βαθύτατο σεβασμό και τον απέραντο θαυμασμό μας προς όλους όσοι αγωνίστηκαν ηρωϊκά στον Αυτονομιακό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου και για κείνους, που εσχημάτισαν την Αυτόνομη Κυβέρνηση πριν από εκατό χρόνια (17.2.1914) ενάντια στην άδικη θέληση των τότε «Μεγάλων Δυνάμεων», τις οποίες και υποχρέωσαν, όπως και την Αλβανία, να υπογράψουν το Πρωτόκολλο της Κερκύρας (17.5.1914).

2) Η Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε πρωτοπόρος στους Εκκλησιαστικούς και Εθνικούς Αγώνες. Τότε μεν με τους Μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως Βασίλειο, Κορυτσάς Γερμανό και Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδωνα Βλάχο. Στους εσχάτους δε καιρούς με τον Ιεράρχη του χρέους και της θυσίας, αοίδιμο Μητροπολίτη Σεβαστιανό, που ανάλωσε και την ίδια την ζωή του για τα δίκαια και τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Η μνήμη τους ας είναι αγήρως και αιωνία.

3) Ζητούμε εναγώνια την ομόνοια και την ενότητα της Βορειοηπειρωτικής Ηγεσίας και, γενικά, των Βορειοηπειρωτών. Η διχόνοια, από τα πανάρχαια χρόνια, είναι η μεγάλη πληγή του Ελληνισμού και πολλές φορές έχει συντελέσει σε εθνικές συμφορές. Αντίθετα αποτελέσματα φέρνει «η ισχύς εν τη ενώσει».

4) Επειδή με κανένα τρόπο δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό των Βορειοηπειρωτών, κάνουμε έκκληση θερμή προς τα συναισθήματά τους αυτά. Γιατί πάνω απ’ όλα προέχει η σωτηρία της Βορείου Ηπείρου.

5) Δηλώνουμε ανυποχώρητα, ότι ο αγώνας για την δίκαιη επίλυση του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος, συνεχίζεται, μέχρι την πλήρη εθνική αποκατάσταση της Βορείου Ηπείρου.

6) Από το ηρωϊκό ακριτικό Δελβινάκι χαιρετίζουμε με αγάπη τους Ελληνοκυπρίους αδελφούς. Ευχόμαστε να μη αργήση να πραγματοποιηθή το όραμα των λαμπρών παλληκαριών της Ε.Ο.Κ.Α. (1955-1959). Και το όραμα ήταν και είναι: Η Ένωση της πολύπαθης Κύπρου μας με την Μητέρα Ελλάδα. Τέλος,

7) Καλούμε την πολιτική Ηγεσία της Χώρας (Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση) να σταματήση τις συνεχείς διαμάχες και τις κοκορομαχίες για τα οικονομικά ζητήματα και να ασχοληθή συστηματικά, υπεύθυνα και με σοβαρότητα με τα εθνικά θέματα, ένα από τα οποία, και μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμο, είναι το Βορειοηπειρωτικό. Ας μη βάλουμε με την τυχόν αδιαφορία μας ταφόπλακα στο μεγάλο αυτό θέμα, γιατί θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στον Θεό, στο Έθνος και στην Ιστορία».

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)


Το παρακάτω ρεπορτάζ είναι από ανώνυμο Βορειοηπειρώτη:

Λαμπρή εκδήλωση στο Δελβινάκι, απούσα η Ομόνοια 

Οι δραστηριότητες της χρονιάς τόσο στον Βορειοηπειρωτικό  όσο και στο Ελλαδικό χώρο,  αφιερωμένες στα 100χρονα του αυτονομιακού αγώνα και της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, στεφανώθηκαν με την λαμπρή εκδήλωση στις 11 Μαΐου στο Δελβινάκι.
Η συμμετοχή του κόσμου αυτή τη φορά ήταν καταπληκτική. Από το Δελβινάκι και την Κόνιτσα, από τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.  Αντιπροσωπείες από την Αθήνα και την Πάτρα, ένα πούλμαν του Σωματείου: «Οι φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα», από την  Σ.Φ.Ε.Β.Α. και ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. και φυσικά  από τη Βόρεια Ήπειρο.

Η δραστηριότητα άρχισε με την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό χοροστατώντας του Μητροπολίτη Δρυϊνοπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβασμιότατου Ανδρέα. Τελέστη, μετά  επιμνημόσυνη δέηση, για τους πρωτεργάτες και όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και γενικά στον αγώνα για τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών και στη συνέχεια τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Βασιλείου, όπου κράτησαν ενός λεπτού σιγή και κατατέθηκε στεφάνι.

Ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιότατου Ανδρέα, μια ομιλία δυναμική και τεκμηριωμένη από το φάσμα των 100χρονων του αυτονομιακού αγώνα και της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας και το σημερινό κατεστημένο.

Ο Σεβασμιώτατος, αυτή τη φορά, ήταν δριμύτατος τόσο για τις ελληνικές κυβερνήσεις με τη στάση τους προς το βορειοηπειρωτικό θέμα, όσο και προς την ηγεσία της Ομόνοιας και τους ίδιους τους Βορειοηπειρώτες. Τις πολιτικές ηγεσίες για την λανθασμένη εξωτερική τους πολιτική, την ηγεσία τηςΟμόνοιας για την συρρίκνωση της ίδιας της οργάνωσης, και την περιθωριοποίηση των αγωνιστών και πρωτεργατών της. 

Οι Βορειοηπειρώτες, ειπώθηκε, διαμαρτυρήθηκαν  μερικές φορές για την ελεύθερη επικοινωνία, την ταυτότητα ομογενούς, την σύνταξη του ΟΓΑ και καλά έκαναν, αλλά δεν είδαμε μια  διαμαρτυρία για την ξύλωση του Ορθοδόξων Ναών στη Βόρεια Ήπειρο, για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, για την υφαρπαγή των περιουσιών, για τα θύματα στον βορειοηπειρωτικό χώρο κι άλλα παρόμοια. «Η φωνή μου ας κεντρίσει το δικό σας φιλότιμο  κι ας διδαχτούμε από τον αγώνα  του μεγάλου Ιεράρχη και Αγωνιστή για τα δίκαια των Βορειοηπειρωτών αοίδιμου Μητροπολίτη Δρυινοπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού, ο οποίος και τη ζωή του θυσίασε και έφυγε πρόωρα για τον ουρανό όπου θα προσεύχεται εκτενώς για τον λυτρωμό σας…» κατέληξε  ο δυναμικός Ιεράρχης Ανδρέας.

Μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου, όπου διακόπτονταν πολλές φορές από τα συνθήματα των νέων, ακολούθησε  ειρηνική πορεία στην πλατεία του Δελβινακίου και μέχρι το Ηρώο της ηρωικής κωμόπολης, όπου κατατέθηκε στεφάνι από τον Μητροπολίτη Ανδρέα και τραγουδήθηκε ο εθνικός μας ύμνος. Η εκδήλωση έληξε με την ανάγνωση και την έγκριση του Ψηφίσματος.

Απούσα κι αυτή τη φορά η Ομόνοια. Κι όταν λέμε Ομόνοια, αυτοί που την καθοδηγούν τόσο στα υψηλά κλιμάκια, όσο και στα Παραρτήματα.
Εφέτος ήταν μια ειδική περίπτωση. Μια ιωβηλαία περίπτωση. Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από ένα μεγάλο γεγονός, που τα χρόνια αυτά δεν το περιθωριοποίησαν, ούτε το αμαύρωσαν. Ούτε ξεχάστηκε το γεγονός, αλλά απεναντίας χάρη στους αγώνες και την διαδρομή που έχει χαράξει ο Μακαριστός Σεβαστιανός, τη συνέχιση αυτών από το διάδοχό του  Ανδρέα, των πολλών αγωνιστών ένθεν κι ένθεν των συνόρων, αναβαθμίστηκε.

Στη Δερβιτσιάνη, με την ευκαιρία της επετείου της ίδρυσης της Ομόνοιας ειπώθηκε πως με την ευκαιρία των 100 χρονων του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας θα διοργανωθεί μια μεγάλη δραστηριότητα. Πού είναι και πότε προβλέπεται να γίνει, όταν δεν κάνουν το φανό τους σε μια ιωβηλαία επέτειο. Τί έχουν να φοβηθούν; Μήπως είναι ένα ψέμα το Πρωτόκολλο; Δεν βλέπουν γύρω τους τί κάνουν οι άλλες μειονότητες στον κόσμο; Πάντως, κρίμα!

Σημείωση ΣΦΕΒΑ: στη Δερβιτσάνη, στις 10-5-2014, απλοί Βορειοηπειρώτες και μέλη της ΣΦΕΒΑ εόρτασαν την επέτειο της Αυτονομίας, δυστυχώς χωρίς καμία παρουσία "επισήμων". Φέτος για πρώτη φορά, τόσο το Φεβρουάριο όσο και τον Μάϊο πραγματοποιήθηκαν τέτοιες εκδηλώσεις μέσα στον ιερό και αιματοβαμμένο χώρο της Β. Ηπείρου με πρωτοβουλία των νέων της. Αυτό μας δίνει ελπίδα, ότι με τη βοήθεια του Θεού, ο αγώνας μας στο τέλος θα δικαιωθεί!

100 χρόνια Αυτόνομη Β. Ήπειρος: Δ. Τύπου Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως, ψήφισμα και ρεπορτάζ από πένα Βορειοηπειρώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.