Σελίδες

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις κατέστρεψαν το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Βουνό Χιμάρας



Βουνό – Εξαιτίας των τελευταίων βροχοπτώσεων έπεσε (το έριξαν;;;;) η σκεπή του παλαιού ναού του “Αγίου Σπυρίδωνα” που έχει κηρυχτεί ως μνημείο πολιτισμού της πρώτης κατηγορίας, στο χωριό Βουνό στην περιοχή της Αυλώνας. 

Η εκκλησία η οποία βρίσκεται στην κάτω γειτονιά του χωριού πριν αρκετό καιρό δεν είχε λάβει κάποια οικονομική ενίσχυση για να συντηρηθεί. Η παλιά σκεπή που είναι εκατονταετίες έπεσε μάλλον στις 3 Μαΐου, καταστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό τις εικονογραφίες και άλλο υλικό μέσα σ' αυτήν.

Στην εγκαταλελειμμένη εκκλησία λόγο της μεγάλης φθοράς και εξαιτίας της έλλειψης φροντίδας δεν υπήρχαν άνθρωποι στο εσωτερικό και απλώς από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Την τελευταία φορά που ανακαινίστηκε ήταν το 1998 αλλά αργότερα κάηκε και η σκεπή της μετά την φωτιά φτιάχτηκε πρόχειρα, αν και το Αλβανικό δημόσιο έδωσε τα χρήματα τότε τίποτα δεν έγινε.

Η Εκκλησία του Βουνού είναι του 1778 και έχει βασιλικό ρυθμό. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Σπυρίδωνα ο οποίος έζησε με αγιότητα, δικαιοσύνη και με πολλές προσευχές παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό.

Το σχόλιο μας: Άλλος ένας ελληνορθόδοξος ναός καταστρέφεται και έτσι σιγά -σιγά σβήνει και η ιστορία μας. Το Αλβανικό κράτος δεν επιθυμεί να δώσει την μέριμνα των παλαιών ναών στην Ορθόδοξη Εκκλησία και του πιστούς, όπου και ανήκουν.
Αυτό βέβαια δεν αφαιρεί την ευθύνη από τους ντόπιους κατοίκους, ορθόδοξους πιστούς, ελληνικής καταγωγής που δεν μερίμνησαν ώστε αυτό το μνημείο πίστης και πολιτισμού που εκπροσωπεί το είναι τους, να σωθεί. Παντού υπάρχουν τέτοιοι ναοί αλλά δεν κάηκε κανένας (από οποιαδήποτε αιτία, ύποπτη η όχι), ούτε έπεσε λόγο βροχής ειδικά στην Κορυτσά. 

Στο χωριό Μπομποστίτσα υπάρχουν δύο τέτοιοι ναοί και όμως οι κάτοικοι έβαλαν δικά τους κλειδιά και μερίμνησαν για την συντήρηση τους. Πολλοί αλβανοί αυτό θέλουν να εξαφανιστεί κάθε τέτοιος ναός αλλά τι κάνουμε εμείς για να τους προστατέψουμε. Εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη και ευχόμαστε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Όσοι μπορούν να βοηθήσουν ώστε τα ιστορικά μνημεία που αποδεικνύουν ποιοι είμαστε να μην χαθούν και εξαφανιστούν.

Ετοίμασε ο Θ Μπ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.