Σελίδες

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

shqiptarja.com: Η Ομόνοια απέχει από τις εκδηλώσεις των εξτρεμιστών για τη Βόρειο Ήπειρο - το σχόλιο μας


Έλληνες ακροδεξιοί συνεχίζουν να ονειρεύονται για τη Βόρειο Ήπειρο. Στις 10 Μαΐου εκπρόσωποι των εξτρεμιστικών σωματείων της Ελλάδας ξεχύθηκαν στη Δερβιτσάνη για να γιορτάσουν την 100η επέτειο της ανακήρυξης της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου από την Αλβανία. Αυτοί μπροστά στο κτίριο της επαρχίας Κάτω Δρόπολης σήκωσαν μνημείο για να θυμούνται την ημερομηνία που με τη δύναμη των λογχών του Ελληνικού Στρατού στον Α΄  Παγκόσμιο Πόλεμο ανακηρύχθηκε η βραχύβια κυβέρνηση της Βορείου Ηπείρου.

Παρ’ όλα αυτά η πλειοψηφία της μειονότητας απείχε από την εκδήλωση που είχαν διοργανώσει Έλληνες πολίτες ερχόμενοι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με λεωφορείο. Ταυτόχρονα από αυτή την εκδήλωση των ακροδεξιών απείχαν και οι εκπρόσωποι της Ομόνοιας. Αυτό το κάνανε γνωστό οι ίδιοι οι εθνικιστές συμμετέχοντες της ΣΦΕΒΑ, οι οποίοι στη σελίδα τους στο ίντερνετ παραπονέθηκαν από τη μη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ομόνοιας.


«Κρίμα γιατί σ’ αυτή την επέτειο δεν συμμετέχει κανένας από τους εκπροσώπους της ομόνοιας αλλά και άλλα μέλη αυτής της οργάνωσης» γράφει η επίσημη σελίδα της ΣΦΕΒΑ.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι οι Έλληνες ακροδεξιοί πήραν θάρρος από την ανικανότητα των οργάνων του αλβανικού κράτους οι οποίοι τους επέτρεψαν να γιορτάσουν την δημιουργία ενός οργάνου που ζητούσε την απόσχιση ενός κομματιού της Αλβανίας. Γιατί είναι η δεύτερη φορά που έκαναν κάτι τέτοιο.


«Είναι η πρώτη φορά που αυτό το έτος φτάνουμε να οργανώσουμε μια τέτοια εκδήλωση μέσα στη ματωμένη βόρειο Ήπειρο. Αυτό μας δίνει την ελπίδα ότι με τη βοήθεια του θεού ο αγώνας μας στο τέλος θα δικαιωθεί» γράφουν στην σελίδα τους στο ίντερνετ οι Έλληνες ακροδεξιοί. 



Το σχόλιο μας: Βασικά το άρθρο στην ιστοσελίδα της ΣΦΕΒΑ που επικαλείται η αλβανική ιστοσελίδα αναφέρεται κυρίως στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δελβινάκι την επόμενη μέρα. Αλλά ως γνωστόν οι αλβανοί δημοσιογράφοι κάθε φορά που γίνεται κάτι ανάλογο, τα ερμηνεύουν και τα μεταφέρουν όπως θέλουν.

Από κει και πέρα αδιαφορία της Ομόνοιας αλλά και η απαξίωση της ηγεσίας αυτής της οργάνωσης για κάθε αξία που έχει να κάνει με την ιστορική μνήμη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού είναι πλέον δεδομένο και δεν αποτελεί γεγονός, το αντίθετο θα αποτελούσε έκπληξη. Μια ομάδα νέων της Δερβιτσάνης είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους συγχωριανούς τους. Αρκετοί ανταποκρίθηκαν αλλά οι περισσότεροι από αυτούς, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στο χωριό προτίμησαν να σταθούν στα πλάγια αποφεύγοντας τη λήψη από την κάμερα και τον φωτογραφικό φακό για ευνόητους λόγους. Ανταποκρίθηκε όμως και μέρος από τα νιάτα της Δερβιτσάνης, αλλά ακόμα περισσότεροι προτίμησαν να κάτσουν σε ένα ημιυπόγειο καφενείο παίζοντας χαρτιά...

Όσον αφορά κάποιους προεδρο-παράγοντες της Βορειοηπειρωτικής Κοινότητας της Αθήνας, αν και είχαν ενημερωθεί για αυτή την πρωτοβουλία δύο μήνες νωρίτερα και κλήθηκαν να συμβάλλουν - για να μην έχουν μετά το δικαίωμα να πουν ότι δεν ενημερώθηκαν - αδιαφόρησαν παντελώς αφού είχαν σημαντικότερη δουλειά να κάνουν. Συγκεκριμένα να προετοιμάσουν προεκλογική συγκέντρωση υποψήφιου ευρωβουλευτή.
Έτσι για να τα λέμε όλα... 

ΥΓ: Αλήθεια, αυτή η ημερίδα που είχε προαναγγείλει τον περασμένο Ιανουάριο ο Βασίλης Μπολάνος για τα 100 χρόνια από την Αυτονομία της Β. Ηπείρου και το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας ξέρει κανείς αν έγινε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.