Σελίδες

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Εικαστική έκθεση «Ontheroand» στους Αγίους Σαράντα

Εικαστική έκθεση «Ontheroand» στους Αγίους Σαράντα
Με την συμμετοχή 22 φοιτητών από διαφορετικές Ακαδημίες Καλών Τεχνών των επτά χωρών και συγκεκριμένα της Αλβανίας, Ελλάδος, Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ρωσίας άνοιξε στην Πινακοθήκη των Αγίων Σαράντα η έκθεση με θέμα «Ontheroand» ή «Επί ποδός». 
Μια έκθεση συνδυασμένη με διαφορετικές τεχνικές και με διαφορετικά μέσα έκφρασης: ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, videoart…
Συνοδεύονταν οι νέοι καλλιτέχνες από δύο Έλληνες καθηγητές: τον Αλέξανδρο Βουτσά και τονΓεώργιο Λαζόγκα.


Η Αλβανία εκπροσωπήθηκε από φοιτητές των Αγίων Σαράντα, Τεπελενίου, Ελβασάν, Τιράνων και Σκόδρας.
Ο πυρήνας, όμως, όλης της καλλιτεχνικής παρέας είναι η Βορειοηπειρώτισσα καλλιτέχνιδα Άννα Θύμιου Τούρλα από την Τσούκα των Αγ. Σαράντα, μαζί με την Μπεσνίκε Κράγια από την Σκόδρα.

Στην έναρξη της εικαστικής έκθεσης, που άνοιξε στα πλαίσια της τουριστικής σεζόν για την πόλη των Αγ. Σαράντα - που ήταν όμως προμελετημένη και προσχεδιασμένη εδώ κι ένα χρόνο - παρευρέθηκε η Υπουργός Τουρισμού Ενκελέιντα Γκερμένη, η βουλευτής Λουίζα Τζουβάνη (Παπαθανάση), ο δήμαρχος της πόλης Στέφανος Τσίπας και άλλοι τοπικοί παράγοντες.


Η έκθεση έδειξε πως αν και από διαφορετικές χώρες, αν και διαφορετικοί ο ένας από τον άλλον, τα έργα στέκονται δίπλα και είναι δείγματα πολιτισμού. Η κάθε συμμετοχή είναι και μια αισθητική που έδωσαν όλες μαζί ένα υπέροχο αποτέλεσμα σ’ έναν χώρο ανακαινισμένο, όπως είναι η GALERI ART SARANTA με υπεύθυνο και συντονιστή τον ταλαντούχο Βορειοηπειρώτη καλλιτέχνη-ζωγράφο Λευτέρη Τσιέκο.

Εικαστική έκθεση «Ontheroand» στους Αγίους ΣαράνταΟ ταλαντούχος ζωγράφος, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, που ανέλαβε το καθήκον αυτό, μας έδωσε ποικιλίες και υψηλού επιπέδου εκθέσεις, ήδη άνοιξε την φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στην πόλη των Αγίων Σαράντα, 
(θ’ αναφερθούμε αποκλειστικά) για το καλοκαίρι προετοιμάζει  μια άλλη με συμμετοχή Βορειοηπειρωτών. 

«Σκοπός μου, λέει ο Λευτέρης, να συνδυάσω, διαμέσου των εκθέσεων, την ομορφιά της πόλης (θάλασσα, λιμάνι, καΐκια)  τον πολιτισμό, την τέχνη και την παράδοση».

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Σημείωση ΣΦΕΒΑ: παρόλες τις προσπάθειες της Αλβανίας για αφελληνισμό της περιοχής μέσω εποικισμού και αρπαγή περιουσιών, οι γηγενείς Έλληνες Βορειοηπειρώτες παραμένουν στις εστίες τους και πρωταγωνιστούν στην πνευματική ζωή του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.