Σελίδες

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Η Ρουμανία ζητάει η μειονότητά της στην Ουκρανία να έχει ίσα δικαιώματα με τους Ρώσους

Μετά τη Ρωσία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, σήμερα ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, δήλωσε ότι εάν η κεντρική κυβέρνηση του Κιέβου, προβεί σε διαπραγματεύσεις με τη ρωσική μειονότητα για τη διατήρηση της γλώσσας, του πολιτισμού και των παραδόσεων, η Ρουμανία απαιτεί κατηγορηματικά τα ίδια δικαιώματα να απολαμβάνει και η ρουμανική μειονότητα στην Ουκρανία.

«Για τη Ρουμανία, όπως έχει γίνει στην περίπτωση του Χάρκοβο, η κεντρική κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα ειδικό κονδύλιο που αποσκοπεί στη διατήρηση της ρωσικής γλώσσας, του πολιτισμού, τη δημιουργία μέσων ενημέρωσης (στη ρωσική) και τη διατήρηση των παραδόσεων. Οπότε η ρωσική μειονότητα με τις ρυθμίσεις αυτές θα ζει σε απολύτως δημοκρατικό περιβάλλον. Η Ρουμανία, όμως,  έχει τονίσει κατηγορηματικά ότι απαιτεί ίδια δικαιώματα και στη ρουμανική μειονότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπασέσκου.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος τόνισε ότι οι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους εθνοτικά Ρώσους του Χάρκοβο, ήταν θετικές και η συνέπεια ήταν να μην γίνει εκεί δημοψήφισμα, όπως έγινε στην περιοχή Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία).

«Οι θέσεις μας είναι οι συζητήσεις του Κιέβου να συνεχιστούν είτε με τη μορφή στρογγυλής τραπέζης που ζήτησε η Γερμανία, είτε με απευθείας συζήτηση με τον πληθυσμό των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», είπε  ο Μπασέσκου προσθέτοντας ότι τα δημοψηφίσματα της Κυριακής δεν τα αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.