Ένας-ένας οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στις ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας ανακοινώνουν την απόφασή τους να μην αναβληθεί η διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων για ανεξαρτησία, παρά τη «σύσταση» του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Συγκεκριμένα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις ανατολικές περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν στις 11 Μαΐου τα δημοψηφίσματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί την 11η Μαΐου» δήλωσε ο Μίροσλαβ Ρουντένκο, συμπρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Ο Ντένις Πουσίλιν, επίσης εκ των ηγετών των αυτονομιστών, είπε ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα σε ψηφοφορία. «Μόλις ψηφίσαμε στο Συμβούλιο του Λαού... Η ημερομηνία (διεξαγωγής) του δημοψηφίσματος εγκρίθηκε κατά 100%. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την 11η Μαΐου» δήλωσε ο Πουσίλιν σε δημοσιογράφους.
Ταυτόσημη ήταν η ανακοίνωση των αυτονομιστών στο Λουχάνσκ.
«Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στο Σλαβιάνσκ την 11η Μαΐου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Στέλλα Χορόσεβα, εκπρόσωπος του αυτοανακηρυγμένου δημάρχου της πόλης, που αποτελεί προπύργιο των αυτονομιστών.
Στο δημοψήφισμα αυτό θα κληθούν οι 3 εκατ. πολίτες των δύο περιφερειών αυτών της ανατολικής Ουκρανίας να ψηφίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν οι επαρχίες τους να αποτελούν τμήμα της Ουκρανίας.
Η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο χαρακτηρίζει τη διαδικασία αυτή παράνομη, καθώς τη θεωρεί ένα προκαταρκτικό στάδιο για την ένταξή τους στη Ρωσία, όπως είχε συμβεί με την Κριμαία τον Μάρτιο.
Οι αυτονομιστές ηγέτες είπαν ότι απλώς εισάκουσαν τη λαϊκή βούληση στις περιοχές τους.
«Αυτή δεν είναι η δική μας απόφαση. Αυτή είναι η απόφαση του λαού του Ντονμπάς», δήλωσε ο Αντρίι Πουργκίν στο πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί κατά της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων, λέγοντας ότι αυτά δεν θα έχουν καμία δημοκρατική νομιμότητα.
Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ουκρανία για να διαπιστώσει εάν οι δηλώσεις του Πούτιν θα συνοδευτούν από έργα.
«Αντιμετωπίζουμε θετικά τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν για το θέμα των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία, καθώς και την ανακοίνωση για την απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία» δήλωσε η εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.
«Αυτό είναι ένα βήμα που μπορεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και φυσικά θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις επί του πεδίου πολύ προσεκτικά για να διαπιστώσουμε εάν τα λόγια συνοδεύονται από έργα» δήλωσε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, τη διεξαγωγή του οποίου σχεδιάζουν οι αυτομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, «δεν θα διέθετε δημοκρατική νομιμοποίηση και θα επιδείνωνε την κατάσταση».
Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η ουκρανική κρίση είναι αποτέλεσμα «ανεύθυνης πολιτικής» και ότι ένας ισότιμος διάλογος ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους είναι απαραίτητος για να μειωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία.
«Το παράδειγμα της γειτονικής μας χώρας, της αδελφής Ουκρανίας, δείχνει ξεκάθαρα πώς οι ανεύθυνες πολιτικές προκαλούν πολλά προβλήματα και απώλειες» είπε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Πέμπτη ότι το Κίεβο έχει συγκεντρώσει 15.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ρωσία και κάλεσε τη Δύση να σταματήσει να «παραπλανά με τρόπο κυνικό» τη διεθνή κοινότητα σχετικά με το τι συμβαίνει στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Η συγκέντρωση (ανδρών) των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζεται στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Ένας σχηματισμός ουκρανικών στρατευμάτων που αριθμεί 15.000 άνδρες έχει αναπτυχθεί κατά μήκος της περιοχής των συνόρων», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑδήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει να ακολουθεί «τον επικίνδυνο και ανεύθυνο δρόμο» όσον αφορά την Ουκρανία.
Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ στην πρωτεύουσα Αστάνα, ο Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά εύφλεκτη.
«Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση με τη Ρωσία... αλλά όσο η Ρωσία συνεχίζει την επικίνδυνη και ανεύθυνη πορεία της, εμείς θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για να αυξάνουμε σταθερά την πίεση» προκειμένου η Μόσχα να αλλάξει στάση, συνέχισε ο Μπερνς.
Όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία μετά την υιοθέτηση από τον Πούτιν μιας ηπιότερης στάσης, ο αμερικανός αξιωματούχος απάντησε: «Η σύντομη απάντηση είναι: "Θα δούμε"».
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.