Σελίδες

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Πούτιν προς Ρώσους ανατολικής Ουκρανίας: Να αναβληθεί το δημοψήφισμα για την αυτονομία!

Πούτιν προς φιλορώσους: Να αναβληθεί το δημοψήφισμα για την αυτονομίαΜόσχα, Ρωσία

Ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές να αναβάλλουν το δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου που ζητά μεγαλύτερη αυτονομία για τις ρωσόφωνες περιοχές. Οι φιλορώσοι ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν την πρόταση σε συνεδρίασή τους στο Ντονέτσκ την Πέμπτη αν και ηγέτης των αυτονομιστών δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί.

Ο Ντένις Πούσλιν, ένας εκ των ηγετών της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. «Τρέφουμε τον μεγαλύτερο σεβασμό για τον πρόεδρο Πούτιν. Εάν το κρίνει απαραίτητο, τότε φυσικά θα το συζητήσουμε» είπε.

Νωρίτερα, ωστόσο, ο Ρομάν Λιάγκιν, άλλος ηγέτης της εκλογικής επιτροπής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, δήλωσε στο Associated Press ότι παρά τα σχόλια του Πούτιν, τα σχέδια για το δημοψήφισμα δεν αλλάζουν.

Σε μία διαφαινόμενη στροφή, ο Πούτιν πρόσθεσε ότι οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου αποτελούν ένα βήμα «προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά επανέλαβε ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προηγηθούν των εκλογών.
Είπε ότι οι εκλογές δεν θα έχουν αποτέλεσμα, εκτός και εάν διαφυλαχθούν τα δικαιώματα «όλων των πολιτών».  Η αλλαγή αυτή αναμένεται να αντιμετωπιστεί με επιφύλαξη από την πλευρά της Δύσης.

Την Τετάρτη, ο ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος είπε ότι ο οργανισμός θα προτείνει σύντομα έναν «οδικό χάρτη» για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν κάλεσε τον στρατό της Ουκρανίας να σταματήσει όλες τις επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και αστυνομικά τμήματα σε αρκετές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να συζητήσει έναν τρόπο εξόδου από την κρίση στην Ουκρανία.
«Γνωρίζω ότι έχετε τις δικές σας προτάσεις, τις δικές σας ιδέες για το πώς μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο εξόδου από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί (στην Ουκρανία). Η θέση μας είναι επίσης γνωστή» είπε ο Πούτιν πριν τη συνάντησή του με τον Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, που ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία του ΟΑΣΕ.
«Ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την κατάσταση και να αναζητήσουμε τρόπους εξόδους από αυτή την κρίση» πρόσθεσε ο Πούτιν.
Γιάτσενιουκ: «Λόγια του αέρα» η έκκληση Πούτιν
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, απέρριψε ως «λόγια του αέρα» την έκκληση του Πούτιν προς τους φιλορώσους αυτονομιστές να αναβάλλουν τα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία. «Δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε με λόγια του αέρα» φέρεται να είπε ο Γιάτσενιουκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine.
Ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε επίσης μέσω του εκπροσώπου του ότι το -προγραμματισμένο για την Κυριακή- δημοψήφισμα σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας πρέπει να ακυρωθεί, όχι απλώς να αναβληθεί.
Ο Πούτιν είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ότι η Μόσχααπέσυρε τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία, όπου το ΝΑΤΟ εκτιμούσε ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκονταν περίπου 40.000 στρατιώτες. «Μας λένε ότι οι δυνάμεις μας στα ουκρανικά σύνορα προκαλούν ανησυχία. Τις αποσύραμε. Σήμερα δεν βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, βρίσκονται σε σημεία όπου πραγματοποιούν τα συνηθισμένα τους καθήκοντα σε εκπαιδευτικό έδαφος» είπε ο Πούτιν.
Νωρίτερα, από το Βερολίνο όπου βρίσκεται, ο υποψήφιος στις ουκρανικές προεδρικές εκλογές, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει την παραχώρηση εξουσιών, όπως ζητούν οι διαδηλωτές στα ανατολικά. Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» κάλεσε να χρησιμοποιηθεί «βία» εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών, τους οποίους χαρακτήρισε «τρομοκράτες».

«Για τους τρομοκράτες πρέπει να βρούμε μια γλώσσα που κατανοούν και αυτή είναι η βία» υπογράμμισε ο Ποροσένκο έπειτα από μια συνάντηση που είχε με αξιωματούχο του CDU, του κόμματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ επεσήμανε ότι η επέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, που είναι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου, είναι «απαράδεκτη».

Η Ρωσία καταβάλλει «μια τεράστια προσπάθεια (διασποράς) προπαγάνδας», σημείωσε ο Χέιγκ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Μια αποτυχία των προεδρικών εκλογών θα ήταν «ένα βαρύ πλήγμα στη δημοκρατία», υπογράμμισε ο ίδιος. Η Δύση από την πλευρά της «είναι εντελώς ανοιχτή στη διπλωματία και υποστηρίζει την αποκλιμάκωση» κατέληξε ο Χέιγκ.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι η Ρωσία θα αλλάξει στάση στο θέμα της Ουκρανίας και εργάζεται με τους εταίρους της για να διασφαλίσει ότι οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας θα έχουν μεγάλο κόστος, αν θα δεν το κάνει, δήλωσε ουφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την τρομοκρατία και την συγκέντρωση πληροφοριών οικονομικού χαρακτήρα Ντέιβιντ Κόεν.
«Προχωρούμε με έναν σταθερό και συστηματικό τρόπο ώστε να αυξήσουμε στο μέγιστο το κόστος για τη Ρωσία [...], ενώ παράλληλα να μειώσουμε στο ελάχιστο όσο είναι το δυνατό τη διάχυση (των επιπτώσεων) σε άλλες οικονομίες, περιλαμβανομένων αυτών εδώ στην Ευρώπη» είπε ο Κόεν που βρίσκεται στο Παρίσι στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν ότι το γεγονός ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι πιο σημαντικό από τις αναπόφευκτες παράπλευρες επιπτώσεις στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, επεσήμανε ο ίδιος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.