Σελίδες

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Εορτασμός 100ης Επετείου Αυτονομίας Βoρείου Ήπείρου σε Δερβιτσάνη και Δελβινάκι

Εορτασμός 100ης Επετείου Αυτονομίας Β. Ήπείρου


Τιμήθηκε με λαμπρότητα η 100η Επέτειος του Αυτονομιακού Αγώνα των Βορειοηπειρωτών το 1914, ο οποίος οδήγησε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας. Το εν λόγω νομικό κείμενο προβλέπει αυτονομία στις περιοχές των Βορειοηπειρωτών, και παρόλο που είναι ενεργό μέχρι σήμερα, παραμένει ανεφάρμοστο από το αλβανικό κράτος, που το έχει όμως υπογράψει.

Οι εκδηλώσεις φέτος ήταν διπλές: το Σάββατο 10 Μαΐου, μέσα στο χώρο της Β. Ηπείρου, οι Βορειοηπειρώτες τίμησαν τους ένδοξους προγόνους τους. Την επομένη, Κυριακή 11Μαΐου, στο ακριτικό Δελβινάκι, ο διάδοχος του αειμνήστου Σεβαστιανού, Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας πραγματοποίησε ομιλία μετά τη Θ. Λειτουργία με θέμα τον αυτονομιακό αγώνα, παρουσία πλήθους κόσμου.

Ο αγωνιστής ιεράρχης, αφού στιγμάτισε τη στάση της ελληνικής και αλβανικής πολιτείας, πατρικά πρέτρεψε τους αδερφούς Βορειοηπειρώτες σε ομόνοια, ενότητα και περισσότερη αγωνιστικότητα. 
Η ΣΦΕΒΑ και ο ΠΑΣΥΒΑ ήταν δίπλα και στις δύο αυτές μεγάλες εκδηλώσεις και θα ακολουθήσουν επιπλέον αναρτήσεις στην ιστοσελίδα σχετικά με αυτές.

Εορτασμός 100ης Επετείου Αυτονομίας Β. Ήπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.